Среща между лидерите на албанската партия Демократичен съюз за интеграция

...
Среща между лидерите на албанската партия Демократичен съюз за интеграция
Коментари Харесай

Мицкоски: Да не сервилничим и коленичим повече пред България

Среща сред водачите на албанската партия Демократичен съюз за интеграция /ДСИ/ Али Ахмети и на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се е състояла в Народното събрание на Република Северна Македония в следобедните часове през вчерашния ден, а по-късно Ахмети се срещна и с премиера и досегашен водач на ръководещата СДСМ Зоран Заев, оповестяват македонските медии.

Лидерът на опозицията Мицкоски още веднъж е декларирал, че упорства за изключителни парламентарни избори час по-скоро. Като един от причините за това е, че упованията през декември България да даде зелена светлина на Република Северна Македония за начало на договаряния с Европейски Съюз не са се осъществили.

" Обсъждахме две тематики. Първата тематика беше разногласието с източната ни съседка, където повторих кардиналната си позиция за съблюдаване на резолюцията, призната от Народното събрание, от всички политически партии, и показах угриженост от обстоятелството, че колкото повече напущаме преговорните си позиции, толкоз повече са настояванията от източната ни съседка и по този метод се унищожава преговорната позиция, без нещо да печелим в подмяна ", е декларирал Християн Мицкоски, представен от телевизия Сител.

" Лично аз и ВМРО-ДПМНЕ оценяваме, че би трябвало да бъде зарязан правилото на угодливост и коленичене. Трябва да се прояви темперамент и всички би трябвало да създадем всичко допустимо да го покажем - това е моето обръщение. Хората са разочаровани, тъй като направиха доста отстъпки за тази наша самостоятелност, а в действителност ние към момента сме във фоайето и не можем да стартираме процеса на договаряния (с ЕС). Това е нашата кардинална позиция и аз съм подготвен да я пазя с обстоятелства и причини на всички места и пред всеки ", е декларирал водачът на ВМРО-ДПМНЕ за телевизия Сител.

Не се чакат изказвания след срещата на Али Ахмети и премиера Зоран Заев, оповестяват македонските медии.

Междувременно водачът на албанската партия " Алтернатива " Африм Гаши, който също е в постройката на Собранието в Скопие, съобщи, че по-често би трябвало да има срещи сред ръководителите на парламентарно показаните партии. По думите му, поддръжката на " Алтернатива " за нов предстоящ кабинет е опция да бъде отворена врата за начало на договаряния с Европейски Съюз, в случай че не през декември, то през януари, февруари. Ако зад настояването за предварителни парламентарни избори стои парламентарно болшинство, настояването е законно, уточни той.

След като по време на локалните избори през октомври министър председателят Зоран Заев съобщи, че в случай че партията му СДСМ загуби кметското място в Скопие, той ще подаде оставка, а в изборната нощ препотвърди това свое желание, в Република Северна Македония се вършат политически сондажи за сформиране на ново държавно управление. Очакванията са това да се случи в средата на януари.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР