Средствата ще бъдат дадени за насърчаване на любителското творчество и

...
Средствата ще бъдат дадени за насърчаване на любителското творчество и
Коментари Харесай

Национален фонд „Култура“ отпуска близо 60 000 лева за четири читалища в Русенско

Средствата ще бъдат дадени за поощряване на любителското творчество и запазване на нематериалното културно завещание

Четири читалища от област Русе ще получат 58 288 лв. по Национален фонд „ Култура “.

Средствата ще бъдат дадени за поощряване на любителското творчество и запазване на нематериалното културно завещание.

Това стана ясно от среща сред специалисти от Областната администрация и Регионалния експертно консултантски и информативен център „ Читалища “ /РЕКИЦ/. Според регионалния шеф Анатоли Станев това ще има мощно позитивен резултат върху културното развиване на по-малките обитаеми места, а също по този начин съставлява прегледен урок по родолюбие. „ Длъжни сме да създадем всичко допустимо, с цел да опазим българския обичай и обичаи. Те са тези, които са ни крепили и сплотявали във времена на тествания. Те са най-ценното ни наследство за идващите генерации “, добави още регионалният шеф, пшат от Областна администрация - Русе.

Три от читалищата са на територията на община Русе – в селата Николово, Ново село и Сандрово, а едно е в Борово. Народно читалище „ Искра 1898 “ ще получи 14 312 лв. безплатно финансиране, като в продължение на една година ще приготви филм, отдаден на локалните обичаи в Борово. В обитаемото място на няколко пъти са правени възстановки по случай празника на града, като фокусът е бил подложен върху това по какъв начин протича един пазарен ден от началото на 20-и век. Освен достоверни дрехи за участниците, продукцията ще показа и обичайните занаяти за този край от страната.

Народно читалище „ Пробуда 1901 “ в село Николово пък ще намери, възвърне и запази пет достоверни северняшки хора, чиято орнаметника и специфичност е непокътната единствено в това село и се извършват като хора на ария. Те са познати с наименованията „ Първи раз “, „ Пайдушко “, „ Хоро на ръченица “, „ Кольовата “, както и обредни танцови игри от обичаите „ Лазаруване “, „ Пеперуда “ и на „ Бразая “ по Коледа. За задачата ще бъдат образувани три нови танцови клуба от 35 – 40 фенове под управлението на хореограф. Осигурените средства за читалището са в размер на 14 976 лв..

Интригуващ е и планът на Народно читалище „ Надежда – 1908 “ в село Ново село. Неговата стойност възлиза на тъкмо 15 000 лв.. Там фокусът ще бъде основаването на креативен пространства, работилници, уроци и игри, посредством които ще бъдат показани оптимално атрактивно битът и занаятите по култивиране на вълна. Инициативата ще се бори и с отрицателните последици от Ковид-пандемията в културната активност на читалището, като подкрепи социализацията сред обособените възрастови групи.

В Сандрово в рамките на 14 000 лв. Народно читалище „ Васил Левски – 1928г. “ ще работи интензивно за популяризирането на богата палитра от национални танци за възрастни, като не по-малко внимание ще бъде отделено и на детската фолклорна група.

До края на ноември се чака да излязат и данните от още една финансираща сесия по Национален фонд „ Култура “, като там по-специално внимание ще бъде обърнато на малцинствените групи.

Интересен факт е, че на територията на област Русе читалищата са 92, като в тях работят почти 200 души.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР