Средният успех на държавата в грижата за децата е 3.31

...
Средният успех на държавата в грижата за децата е 3.31
Коментари Харесай

Среден 3.31 получи държавата за грижата си към децата

Средният триумф на страната в грижата за децата е 3.31 съгласно отчета " Бележник 2019: Какъв е междинният триумф на страната в грижата за децата? ", направен от Национална мрежа за децата.

Оценката отбелязва лек прогрес в грижите за децата , който се отразява и в по-високата обща оценка на страната. Тази година тя най-високата оценка досега през осемте години, в които се създава отчетът. Миналата година страната получи най-ниската оценка от момента на правене на отчета – междинен 2.88.

Докладът беше показан по едно и също време в 8 града София и в още седем града – Варна, Шумен, Враца, Стара Загора, Перник, Пазарджик и Сливен с присъединяване на организации, част от Мрежа за децата и представители на институциите, локалната власт, наставнически групи и медиите. В работата по плана са взели присъединяване 152 цивилен организации от цялата страна, които работят за и с деца и фамилии. За трета поредна година отчетът включва и мнението на над 460 деца, младежи, родители и експерти. " Бележник " прави мониторинг на поетите задължения от страна на институциите, касаещи правата на децата. Той се създава от специалисти в съответните области, които употребяват обстоятелства и данни, предоставени от самите институции по реда на Закона за достъп до социална информация. Докладът включва и рекомендации, които биха подобрили съществуващите политики и практики .

Той преглежда поети от страната уговорката в 8 области: " Благосъстояние на децата ", " Закрила от всички форми на принуждение ", " Ранно детско развиване ", " Детско здраве ", " Образование ", " Правосъдие за деца ", " Семейна среда и различни грижи ", " Детско присъединяване ".

При първия аршин " Благосъстояние на децата " оценката е междинен 3.00 . Според отчета високите нива на беднотия и неравноправие не престават да са съществено предизвикателство, като изключително тревожно продължава да бъде въздействието върху децата. Отбелязва се, че с създадените през 2018 година Закон за обществени услуги и Националната тактика за детето 2019-2030 година се дава поръчка в тази посока, само че към момента не е известно по какъв начин ще се развият в бъдеще.

Оценката за " Закрила от всички форми на принуждение " също е 3.00. Въпреки развитията в областта на закрилата на детето от всички форми на принуждение през 2018 година, тъй като " продължава да липсва единна, мултидисциплинарна и координирана политика за битка с насилието над деца, както и единна статистика, която да осведоми политиките и ограниченията, които следва да се подхващат ". Отбелязва се тревожната наклонност, че има нарастване на случаите на потърпевши от закононарушения деца и случаите на експанзия в учебните заведения.

" Ранно детско развиване " е добър 3.50. Тя е най-високата от последните две издания на " Бележник " насам, поради разпознатата значимост и извеждането на напред във времето, като приоритет от българските държавни институции. Въпреки желанията и напъните обаче, към момента в страната ни даването на универсални и интегрирани услуги за ранно детско развиване, е незадоволително, написа в отчета. Идентична е оценката и в категория " Детско здраве ". Тя се дължи главно на реализирани резултати в намаляването на равнищата на детска смъртност и достигането на заложените цели. Акцентира се върху тревожния факт, че има области в страната, в които коефициентът на детска смъртност е доста висок, без да се виждат съответно ориентирани ограничения за възстановяване на обстановката.

Мерките в сферата " Образование " са оценени с добър 4.00 . Отбелязва се, че той се дължи на " безапелационното слагане на образованието като приоритет на държавното управление " през последните години и необятното обществено говорене по тематиката. Макар и положителните практики, и новите благоприятни условия за привличане на млади учители и преквалификацията на експерти да се усилват, следва да се проучва устойчивостта на тези начинания, означават създателите на отчета.

" Семейна среда и различна грижа " е оженена с добър 3.50. Изводът е, че броят на децата, които живеят разграничени от родните си фамилии, остава релативно непрекъснат през годините, само че съответни дейности за справяне с казуса, към момента липсват. " Не се следят развития в приемната грижа, осиновяването, както и в закрилата и интеграцията на децата бежанци ", гласи проучването.

Най-ниската оценка е за категория " Правосъдие за деца " - междинен 2.50. Изводът е, че п рез годината е липсвал прогрес за реализиране на промяната в системата за детско правораздаване, макар множеството заявления за съществуване на политическа воля от страна на Министерството на правораздаването. Според отчета липсва " каквото и да е схващане по отношение на потребността правните процедури да бъдат приспособени към децата, които вземат участие в тях, тъй че да бъдат обезпечени техните права ".

" Бележник " прави оценка " Детско присъединяване " с добър 3. 50. За поредна година се регистрира, че присъединяване на децата буксува и стои на равнището на груповия и по-скоро " институционализиран " метод. Огромна спънка продължава да бъде и това, че отсъства налична за децата информация във връзка с решенията, които се взимат или ще се взимат за тях на национално, както и на районно и общинско равнище. Според създателите на отчета е належащо въвеждане на механизми и процедури за отчитане мнението на децата в другите браншове, при до момента на децата с институции и експерти в всекидневието им.

" Въпреки възходящия резултат, общата оценка е въпреки всичко междинен и напредъкът е неудовлетворителен, което в доста огромна степен се дължи на некоординираните старания на институциите и работата на парче що се касае до политиките за децата и фамилиите ", е оценката на Георги Богданов, изпълнителен шеф на Национална мрежа за децата, представен от пресцентърът на организацията. Тази година водеща тематика ще е гарантирането на
правата на децата с увреждания
.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР