Средната цена за жилище в столицата замръзна около 1090 евро

...
Средната цена за жилище в столицата замръзна около 1090 евро
Коментари Харесай

Средната цена за жилище в София замръзна около 1090 евро за квадрат

Средната цена за жилище в столицата замръзна към 1090 евро за квадрат. Това сочат данни на " Бългериан пропертис ", оповестени в края на предходната седмица. Средната цена на продадените жилища в столицата през третото тримесечие на 2019 година е 1088 евро/кв. м при 1090 евро/кв. м за същия интервал на предходната година. Според прогнозите на организацията цените ще се задържат на тези равнища, а скорошни спадове не се чакат.

Забавянето на темпа на напредък на цените  се наблюдаваше още в предходните тримесечия. Като цяло за годината имотните организации и строителните бизнесмени чакат в края на годината да има повишаване с 5 до 6 на 100 спрямо края на 2018 г. 

Средната цена на жилищата в София е към 89 300 евро при 86 260 евро за същия интервал на предходната година. През последните няколко години цената се движи приблизително към 90 хил. евро с промени според от вида на продадените жилища, се споделя в разбора на организацията. 

Предпочитанията на купувачите са напълно към новото строителство и вече към 90% от покупко-продажбите се подписват точно за жилища в нови здания. Тенденцията е изключително отчетлива в квартали като " Манастирски ливади ", " Витоша " и " Банишора ", където са възобновени доста замразени в годината на рецесията планове, а непрестанно се откриват и нови строителни площадки. Въпреки на процедура изчезналата вътрешна инфраструктура - без естествени улици, тротоари, градски превоз, учебни заведения и общински детски градини, южните квартали са в близост до центъра и до съществени точки на града. Именно с това печелят позиции измежду искащите да имат нов парцел. 

" Кръстова вада ", " Дианабад " и " Люлин 2 " също не остават по обратно в листата на купувачите. Традиционен интерес има и в " Младост ", " Малинова котловина ", само че и в някои по-крайни квартали като " Връбница ".

Обявената междинна цена на жилищата в София като последна сума в действителност отразява обстоятелството, че най-търсени са по-малки, двустайни жилища. През третото тримесечие те са 65 на 100 от всички продажби, до момента в който делът на тристайните жилища е към 30%. Средната повърхност на закупените жилища е 81 кв. м, като спадът от 89 кв. м в началото на годината е точно поради повишаването на каузи на двустайните жилища. 

Продължава засиленият интерес към затворените комплекси с градини, паркове, детски площадки и зони за отдих. Младите фамилии постоянно избират покупка на жилище на партера, което да върви с малко дворче.

ПРОГНОЗИ

" 2020-а ще бъде доста сходна на 2019 година - с минимални промени на цените и огромна интензивност и размер от покупко-продажби. Ще продължи да има огромно многообразие и предлагане на всевъзможни типове парцели при непроменени цени и с доста по-добри приходи, претовареност и още по-ниски лихвени проценти по ипотечните заеми ", разяснява Полина Стойкова от имотната организация. Лихвите по заемите са главният мотор за развиването на имотния пазар. Те обаче са достигнали лимита на придвижване надолу. Затова в бъдеще все по-голямо въздействие ще оказват други фактори, като повишаването на приходите да вземем за пример.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР