Средната продължителност на живота примъжете в България е 69.9 години,

...
Средната продължителност на живота примъжете в България е 69.9 години,
Коментари Харесай

Хартиеното поколение, което крепи трудовия пазар - българите, живеещи, за да работят

Средната дълготрайност на живота примъжете в България е 69.9 години, до момента в който прижените е със 7.4 години по-висока–77.3 години. В съпоставяне с 2013, през 2023 година следим понижение на междинната дълготрайност при мъжете с 1.1 години, а при дамите – с 0.7 години, отбелязва Дарик.

На 1 октомври еМеждународния ден на възрастните хора.

Очакваната междинна дълготрайност на идния животобщо за популацията на страната, изчислена за интервала 2021-2023 година, е 73.5 години, като по отношение на предходния интервал (2020-2022 г.) се усилва с 1.6 години, съгласно данни на Национален статистически институт в план на Отчет за 2023 година за осъществяване на Актуализираната национална тактика за демографско развиване на популацията в Република България (2012 – 2030 г.), оповестен за публично разискване.

Хората на възраст от 60 до 69 години могат да спасят трудовия пазар на Европейския съюз в изискванията на задълбочаваща се демографска рецесия, сочи отчет на застрахователи.

При развиването на сполучливи политики за отсрочено пенсиониране техният дял в общата работна мощ може да се усили от 9 на 100 през 2023 година до 14,2 на 100 през 2040 година Така фирмите в Европейски Съюз имат късмет да наваксат до 75 на 100 от прогнозния недостиг на работна ръка, написа в отчет на " Алианц Трейд ".

Според статистиката сувеличената пенсионна възраст в Българиянивото на ангажираност на хората над 60 години на трудовия пазар епо-високо от междинното за Европейския съюз.През 2023 година над 60 на 100 от хората на възраст сред 60 и 64 години у нас не престават да работят, което ни подрежда на 11-то място от 27-те държави-членки. В тази възрастова група най-високо е равнището на ангажираност на трудовия пазар в Швеция – над 73 на 100 при приблизително 53 на 100 за Европейски Съюз. Най-ниско е в Люксембург – 23 на 100.

Наблюдава сеустойчива наклонност към застаряване, като две трети от заетите са представители на по-възрастните генерации на работното място, съгласно изследване на Българската стопанска камара. Ако темповете на застаряване на работната мощ се запазят в идващите 20 години, броят на работещите на възраст над 55 година ще доближи 48 на 100 (почти всеки втори), е един от изводите от изследването.

Възрастовото разслоение в работната мощ се откроява все по-отчетливо. На работното място се сблъскват четири генерации, които имат обилни разлики в своите полезности, трудови настройки и модели на държание. Умението да се употребяват мощните страни на всяко потомство в полза на работата и да се трансформират разликите в конкурентен корпоративен актив, носещ добавена стойност, е съществено предизвикателство пред фирмените политики в ръководството на хора, е измежду изводите от изследването.

Изводи от други изследвания сочат, чехартиеното потомство, това на най-възрастните служащи,живее, с цел да работи. Иска сигурност на работното място, здравословни условия на труд. Мотивира се от ясни и прецизни правила, от морални полезности, от почитание и ценене. Мотивация за възрастните служащи е и да им обезпечат опция да предават познания и опит.

На фона на това, че от ден на ден възрастни хора работят в България, други пък проучвания регистрират, че в страната липсва обезпечен достъп на възрастните хора (65+) до качествени, финансово налични здравни, обществени и интегрирани здравно-социални услуги за дълготрайна грижа в общността и домашна среда.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР