Средната глобална температура от петък е била с над два

...
Средната глобална температура от петък е била с над два
Коментари Харесай

За първи път в историята глобалната температура надхвърли прага от 2 °C

Средната световна температура от петък е била с над два градуса по Целзий по-висока от прединдустриалните равнища, като това се случва за първи път в историята, заяви в понеделник европейският център за мониторинг на климата „ Коперник “ и добави, че в събота евентуално ще продължи невижданата серия от стопляния.

Очаква се месеците на изключителни горещини да трансфорат 2023 година в най-горещата година в историята, а сушите, големите пожари и жестоките стихии да опустошат обширни елементи от планетата.

Според новите данни световните температури на 17-ти ноември са били с 2,07 °C по-високи от междинните стойности за прединдустриалния интервал, заяви Службата на Европейски Съюз по изменение на климата (C3S).

„ Това бе първият ден, в който световната температура надвиши с над 2 °C равнищата от 1850-1900 година “, съобщи Саманта Бърджис, заместник-ръководител на C3S в X, прочут преди като Twitter.

Предварителните данни сочат, че върхът е траял и в събота, като температурите са били с към 2,06 °C над междинната стойност за прединдустриалния интервал, заяви „ Коперник “ в X.

Климатичният мониторинг се чака да удостовери данните до вторник.

В Парижкото съглашение от 2015 година е записана задачата за задържане на повишението на междинната световна температура до „ много под “ 2 °C над прединдустриалните равнища и блян към по-безопасните 1,5 °C.

Ако в обособени дни температурата се увеличи над 2 °C, това не значи, че е надхвърлен парижкият предел – съглашението по принцип се отнася до междинната стойност, измерена за десетки години.

Експертите по климата приканиха света да се стреми към долната граница, с цел да избегне съществени климатични въздействия, като горещи талази, ненадейно зараждащи урагани и размразяване на ледените шапки.

Те дефинираха стоплянето като „ нарастване на 30-годишната междинна световна стойност “ по отношение на междинната стойност за интервала 1850-1900 година

Смята се, че актуалният климат се е затоплил с близо 1,2 °C спрямо този референтен интервал.

„ Границата на стоплянето “се доближава

Първият ден, в който е надхвърлена целевата стойност от 2 °C, е част от поредност върхове през тази година: Октомври е бил най-топлият месец, регистриран в миналото в международен мащаб, както и всеки месец от юни насам, съгласно Коперник (Copernicus), който съобщи, че 2023 година с „ съвсем цялостна сигурност “ ще надмине най-горещата година, записана през 2016 година

Освен тези публични данни, учените настояват, че косвени данни за климата, които се отнасят по-назад – като дървесни пръстени или ледени ядра – демонстрират, че температурите, следени през тази година, могат да бъдат невиждани в човешката история, евентуално най-топлите за последните над 100 000 години.

Октомври е бил с към 1,7 °C по-топъл от междинната температура за този месец в прединдустриалната ера, съобщи Коперник по-рано този месец.

Средните световни температури от януари насам са най-високите в записите от 1940 година насам, добавя мониторингът, регистрирайки 1,43 °C над междинната стойност за прединдустриалния интервал 1850-1900 година

В годишния отчет на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда от понеделник се споделя, че през годината до началото на октомври са регистрирани 86 дни с температури, надвишаващи 1,5 °C над прединдустриалните равнища.

Макар това да не значи, че прагът на Парижкото съглашение е бил надхвърлен, ЮНЕП предизвести, че върховете „ алармират, че сме все по-близо “.

Лидерите, които ще се срещнат от 30 ноември до 12-ти декември в Обединените арабски емирства за конференцията COP28 и ще би трябвало да отговорят на унищожителния отчет за напредъка на международните договорености от Париж, откакто значими научни проучвания демонстрираха, че светът е надалеч от верния път.

Очаква се на конференцията да бъде направена първата публична оценка на Парижкото съглашение и, в случай че е допустимо, да бъдат подхванати коригиращи ограничения.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР