Сред сладководните риби есетрата заема специално място, защото нейното месо

...
Сред сладководните риби есетрата заема специално място, защото нейното месо
Коментари Харесай

Есетра - полезни свойства и кулинарни приложения

Сред сладководните риби есетрата заема особено място, тъй като нейното месо има статут на деликатес. То е в действителност доста харесвано, заради което бракониерството е толкоз мощно застъпено, че е довело рибата до ръба на нейното заличаване.

Какво има в състава на месото на есетрата, което го прави толкоз желано измежду хилядите типове риби?

Есетрата е безусловно заредена с цялостен боеприпас от потребни и жизненоважни субстанции. Сред тях се отличават полиненаситените мастни киселини, изключително омега -3, предотвратяващи сърдечно-съдовите болести и гарантиращи вярното действие на стави, мускули, положителното положение на косата и ноктите. Минералите и витамините в потребната есетра са в такова многообразие, че могат да окажат въздействие върху всички органи и системи в тялото.

Според диетолозите потреблението на есетра контролира кръвното налягане, усъвършенства метаболизма, регенерира кожата. Освен това есетрата се подрежда измежду диетичните храни, тъй като калориите в нея са напълно малко, а енергийната стойност е доста висока, тъй като тази храна се смила доста елементарно.

 Есетра

Не на последно място стои вкусовата стойност на месото от есетра. То има меснат темперамент поради съдържащата се глутаминова киселина, която е вкусов подобрител с натурален генезис.

Полезното месо на есетрата е сочно, меко на усет и наподобява повече на месото от домашните птици, в сравнение с рибеното, на свинско или от рибата меч. Вкусът му е лют, поради наличието на глутаминова киселина, придаваща усет на месо на рибата. Като конструкция то е твърдо и компактно.

Поради характерностите си месото от есетрата изисква кулинарни качества за подготвяне, тъй като другояче става изсъхнало и безвкусно. Освен това при погрешно готвене есетрата може да бъде и рискова поради способността на рибата да натрупа токсични субстанции в тъканите си. Пестицидите и диоксините могат да нанесат съществени вреди върху здравето.

Тази отлична месна риба се съчетава доста добре със зеленчуците от всевъзможен жанр, зърнените храни, сосовете, а може да се сервира и като независимо ястие.

Вкусно ядене от риба есетра може да се подготви задушено, печено в сметана, със сос на фурна, с лимони, готвена със зеленчуци и доста други кулинарни шедьоври, за които е належащо да се съблюдават рецептите с риба на експертите, тъй като фриволното изпробване с нея рядко реализира триумф.

 Рецепти с есетра

Има доста предписания с есетра, като най-емблематичните са:

- есетра с картофи ;

- есетра на тиган;

- есетра на фурна;

- съветски ястия с есетра.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР