Сред широката палитра от изследвания и тестове, най-бързо развиващият се

...
Сред широката палитра от изследвания и тестове, най-бързо развиващият се
Коментари Харесай

ДКЦ „Пълмед“ с тест за хранителна непоносимост

Сред необятната палитра от проучвания и проби, най-бързо развиващият се медицински комплекс в Пловдив „ Пълмед “ и лабораторията му по имунология към този момент оферират на пациентите и тест за хранителна нетърпимост, оповестяват от там.

Изследването, което се реализира посредством ELISA способ от кръвна проба, дава информация за степента на търпимост, която организмът ни има към избрани храни, с цел да избегне развиването на здравословни неразположения, съпроводени с избрани признаци.

Тестът за хранителна търпимост, който „ Пълмед “ предлага, е за инспекция на поносимостта към 90 типа храни.

Д-р Катерина Маджарова, гастроентеролог в УМБАЛ „ Пълмед “, разяснява, че е значимо да създадем разлика сред алергия към даден артикул и хранителна нетърпимост.

„ Когато приказваме за хранителна алергия имаме поради имунно-медиирана посредством IgЕ антитела реакция на организма към избран артикул. Докато при втория тип съществена роля има храносмилателната система и  имунната система посредством IgG антителата. Неалергичната хранителна нетърпимост нормално е дозозависима т.е. тежестта на признаците се дефинира от количеството употребявана храна. Съответно преустановяването на потреблението на този артикул е изцяло задоволителна за справяне със признаците. Те могат да включват прекалено обособяване на газове, отичане, нередовна дефекация, тежест след хранене, обриви по кожата и други признаци от разнообразни органи и системи “.

Специалистът споделя, че хранителната нетърпимост няма характерна клинична картина или възрастова група.  При съществуване на недоволства от храносмилателната или друга система, би трябвало да потърсим експерт, с цел да бъдат отхвърлени други медицински положения.

„ Самоназначаването  на проучвания и интерпретацията им без лекарско наблюдаване могат да доведат до несвоевременно диагностициране на по- съществени болести и загуба на време за пациента “.

Ето за какво екипът на „ Пълмед “ предлага при интерес към теста и налични признаци, първо да се обърнем към експерт, който да направи оценка на положението ни, да отхвърли съществени болести и да назначи при нужда провеждането на Тест за хранителна нетърпимост “.

„ Тестът се реализира посредством ELISA способ от кръвна проба, която се създава за няколко часа и имате резултата от теста в границите на деня. Кръвната проба се взема не на гладно в Лабораторията по имунология в „ Пълмед “, споделя доктор Мария Ивановска, имунолог в медицински комплекс „ Пълмед “.

И добавя: „ Този тест открива съществуването и равнището на серумни IgG против смлени хранителни протеини. Някои от тези не изцяло хидролизирани молекули с високо молекулно тегло могат да преминат чревната епителна преграда и в кръвния поток се разпознават от имунната система както като алергени, по този начин и като общи антигени. Понякога те провокират IgE-медиирана реакция (хранителна алергия), само че повече нормално те водят до мудна хронична IgG-медиирана имунна реакция. С възходящите доказателства, появяването на високи равнища на тези антитела от време на време се свързва с храносмилателни разстройства (като коремна болежка, диария и гадене) и синдроми (като главоболие), изискващи краткотрайно или непрекъснато прекъсване на потреблението на избрани храни. Тестът може да разпознава характерни храни, които предизвикват по този начин наречените „ не-IgE алергии, положение, друго от хранителни (IgE) алергии и хранителна нетърпимост “.

Хранителната назадничавост към избрани храни се получава, вследствие образуването на характерни IgG антитела към тях. Тези антитела образуват комплекси с протеини от храната, които се натрупват в разнообразни тъкани на тялото и провокират възпалителни процеси. Този развой се среща изключително постоянно при хора с нарушена чревна преграда. В резултат на това се следи необятен набор от признаци, които се появяват във времето. Могат да включват хрема, синузит, астма, проблематична кожа, акне, изнемощялост, нервност, непрекъсната отмалялост, липса на централизация, главоболие, колит, коремно отичане, запек или диария, метеоризъм, наднормено тегло, мъчно събаряне на телесно тегло макар диети, ставни недоволства и други

Поради разнообразната симптоматика и характера на положението хранителната нетърпимост се диагностицира мъчно, само че с помощта на лабораторния тест това е допустимо. Тестът е един от най- надеждните способи за идентифициране и установяване на степента на нетолерантността към дадена храна.

Резултатите от него могат да оказват помощ за превъзмогването на хранителната назадничавост посредством комплекс от ограничения – изключване на дадените храни за избран интервал от време от менюто, намаляването на приема на някой от тях или като цяло изключването им от ежедневното меню.

Повече информация за Тест за хранителна нетърпимост вижте на www.hospitalpulmed.bg или тел. 032 607 300

*Препоръчва се Тест за хранителна нетърпимост да се назначи от доктор, който да изключи здравна причина за съществуването на симптоматика.

*Резултатите от този тест не са диагноза и следва да се интерпретират от доктор, който да назначи съответните ограничения.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР