Сред пламъците на горящ болид: Легендата на Формула 1 Ники

...
Сред пламъците на горящ болид: Легендата на Формула 1 Ники
Коментари Харесай

История за огън и лед – иконата на Формула 1 Ники Лауда

Сред пламъците на пламнал болид: Легендата на Формула 1 Ники Лауда, който умря в понеделник вечер на 70-годишна възраст, ще бъде вечно запомнен с случая през 1976 година. Но даже тази ужасяваща злополука не раздрусва ледената увереност на международния първенец от 1975 – той се завръща по вълшебен метод, с цел да завоюва още две трофеи, а в следствие се трансформира в сполучлив бизнесмен, основавайки лична самолетна компания.

Лауда победи за първи път със международната купа във Формула 1 с отбора на Ферари предходната година и води в класирането, когато на 1 август, 1976 година, болидът му излиза от трасето по неизяснени аргументи и се разрушава на дългата 22.8 км писта „ Нюрбургринг “ в Германия. Австриецът е заклещен в автомобила за към минута, преди да бъде изваден от други водачи. Те спрели, с цел да го спасят, рискувайки животите си в горящия болид. Кадри от случая обиколят света за негативно време. Само няколко дни по-рано, Лауда споделя в свое изявление: „ На „ Нюрбургринг “, в случай че колата ти има проблем, си на 100% мъртъв.

Борбен дух

Но шест седмици, откакто получава последни грижи в болничното заведение, Лауда изненадва автомобилния спорт, участвайки в Гран При на Италия в Монца. Все още с лепенки, откакто получава изгаряния от първа до трета степен по лицето и ръцете, и вдишва токсични газове от пламъците, които повреждат белите му дробове, той финишира четвърти. Един шокиран публицист по това време написва по какъв начин Лауда махал окървавените лепенки от скалпа си след надпреварата.

Австриецът пропуща едвам две надпревари през оня сезон и все пак, към момента има преднина от три точки на върха пред британеца Джеймс Хънт преди последното Гран При за акцията в Япония. Лауда се отхвърля от надпреварата след единствено две обиколки в поройния дъжд, споделяйки, че е рисково да продължи при сходни условия, което разрешава на Хънт да запише своята първа и единствена в кариерата международна купа. Съперничеството сред двамата водачи, което показва невероятния кураж и борбен дух на австриеца, бе предадено на екран във кино лентата от 2013 на американския режисьор Рон Хауърд „ Rush ”.

През идващия сезон, през 1977, Лауда печели своята втора международна купа с Ферари. Той поставя завършек на кариерата си във Формула 1 в края на 1979, с цел да преследва фантазиите си в своята втора пристрастеност – авиацията. Но той се завръща на пистата през 1982, този път с Макларън, с който завоюва последната си международна купа през 1984. Престоят му отвън най-престижния авто спорт му разрешава да основе Lauda Air през 1979, който продава на облага на Austrian Airlines през 2002.

Две години по-късно, той основава нискотарифната компания Niki, която продава на немския Air Berlin през 2011. Когато немската компания стопира да действа, той я печели назад през януари 2018, справяйки се с конкуренцията на IAG – притежател на British Airways и Ryanair. Той я преименува на LaudaMotion, само че в следствие продава мажоритарен дял на Ryanair два месеца по-късно. Лауда, който има и частни бизнес джетове, претърпява огромна покруса на 26 май, 1991 година, негов Lauda Air Boeing 767 се разрушава в Тайланд на път за Виена от Бангкок, убивайки всички 223 пасажери на борда на самолета.

В центъра на несъгласието

Познат поради емблематичната си алена шапка, която прикрива белезите му от злополуката, Лауда в никакъв случай не остава надалеч от Формула 1. Той работи като ефирен коментатор, съветник за Ферари през 90-те и бе началник на задържалия се за малко отбор на Ягуар при започване на 21-ви век. През 2012, той става част от екипа на Мерцедес. Арогантен и самонадеян, Лауда в никакъв случай не приемаше „ не “ за отговор и бе в основата на спорни мигове както във Формула 1, по този начин и по-късно в своите бизнес инициативи.

Но неговите разбирания, от време на време брутална откровеност и упоритост, му завоюваха и уважението на тези, които схванаха неговата работна нравственос, изчерпателен разум и предпочитание да се учи от грешките си. В изявление за AFP по време на Гран При на Монако, Лауда разкритикува Хало протекцията, в този момент конфигурирана в кокпитите, казвайки, че тя „ лишава от тръпката на този гладиаторски спорт “. Лауда се подлага на трансплантация на бели дробове в болница във Виена на 2 август предходната година, откакто получава зараза на тях – потърпевши и отслабнали през годините след случая през 1976. Години преди този момент, на Лауда му трансплантират бъбреци.

Когато единият от тях отхвърля, вторият е дарен от тогавашната му другарка Биргит Вецингер – някогашна стюардеса, за която той се дами през 2008. Освен двете им деца – близнаци, момиче и момче, родени през 2009, Лауда има трима синове от предходни връзки. Самият той е роден под името Андреас Николаус на 22 февруари, 1949 година във Виена, в богато семейство, което не споделяло пристрастеността му за колите. „ Член на семейство Лауда би трябвало да бъде по икономическите страници на вестниците, а не по спортните “, споделяше неговият дядо. През 1968 година, без да споделя на своите родители, Лауда взе участие и печели своето първо съревнование с Мини Рейсър, който купува благодарение на баба си. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР