Сред нас живеят хора, които притежават рядка и може би

...
Сред нас живеят хора, които притежават рядка и може би
Коментари Харесай

Ако сте супер-разпознавач, можете да се борите с лошите

Сред нас живеят хора, които имат рядка и може би скъпа суперсила – те в никакъв случай не не помнят лице. И нямаме поради единствено, че са положителни в разпознаването на лица – те имат изключителната дарба да си спомнят елементи, даже откакто са погледнали някого единствено за малко. Въпреки че за тази необикновена линия се знае от известно време, ново проучване най-сетне тества границите й – и резултатите са невероятни.

 Anthropogenie; oder, Entwickelungs-geschichte des Menschen (1910) (19181312270)

Супер-разпознавачите (СР) са разпознати и разказани научно за първи път като хора с изключителни качества за различаване на лица доскоро повече от десетилетие. Всъщност някои настояват, че те са толкоз положителни в разпознаването на лица, колкото хората с прозопагнозия, известна още като лицева слепота, са неприятни в това.

Както можете да си визиите, тази дарба се радва на интерес от страна на полицията и изобщо правоприлагането. Всъщност към този момент има екипи супер-разпознавачи, които работят с проверяващите по някои значими случаи, като да вземем за пример неотдавнашните протести в новогодишната нощ в някои елементи на Германия. Столичната полицейска работа на Обединеното кралство към този момент наема такива хора в контролните зали за видеонаблюдение, с цел да помогне за разкриване на съответни цели. Тези хора са и изключително потребни по време на огромни спортни събития, където могат да сканират тълпите за към този момент известни извършители на реда. По сходен метод техните наблюдателни качества могат да бъдат употребявани на музикални фестивали и други

Въпреки ентусиазма във връзка с техните качества, проучванията върху тях са извънредно малко, а каквото е направено, нормално разчита на симулации за тестване в следени условия.

„ Нито едно от съществуващите изследвания не е изследвало хората при действителни условия “, настояват създателите на новото изследване. „ Без директни емпирични доказателства догатката, че полицейските интервенциите могат да бъдат усъвършенствани посредством супер-разпознавачи, остава единствено косвена, анекдотично подкрепена вяра. “

Марен Майер от Центъра за проучване на медиите на знанието (Leibniz-Institut für Wissensmedien), Германия, и Майке Рамон от Лабораторията за приложно знание на лица (Applied Face Cognition Lab) към Университета в Лозана, Швейцария, са се заели с превъзмогването на тази празнота.

Първоначално през 2016 година с един от откривателите се свързва престъпната полиция на Фрибург (Швейцария), която желае помощ по този въпрос, с цел да проверява два настоящи случая, при които грабежи са били снимани от охранителни камери.

„ Това искане представляваше неповторима опция за емпирично установяване на прогностичната стойност на СР, разпознати с научно одобрени и стандартизирани лабораторни проби, за внедряване в действителни криминалистични условия “, означават създателите.

И въпреки всичко, въпреки че това е трогателен късмет да се види по какъв начин могат да се показват тези хора в действителни случаи, тази действителност води със себе си някои провокации. На първо място, по това време следствието към момента се води, тъй че причинителите още не са били известни. Второ, СР не са унифицирани в своите качества, което значи, че всеки от тях може да разпознават друг човек за едно и също закононарушение.

За да се преодолее този проблем, Столичната полиция дава на откривателите последователности от видеа и обвързваните с тях обвинени от към този момент завършили случаи, с цел да им помогне да тестват уменията на СР. След това през 2017 година причинителят от отворените случаи бил задържан и признал за грабежите. Така полицията към този момент разполага със своя човек, а откривателите – с достоверните си тестови материали.

Майер и Рамон събират данни от 118 участници, за 66 от които към този момент било известно, че са СР. Останалите участници са подбрани, с цел да се направи съпоставяне с лица със междинни качества за различаване на лица – въпреки че 7 от тези хора след това са разпознати като СР и надлежно трансферирани към първата група. Средната възраст на участниците е към 36 години, а 50 % от тях са дами. Освен това към 25 % са полицейски чиновници, а останалите се занимават с специалности, които не са свързани със закона.

„ Нашето проучване демонстрира, че СР, разпознати посредством неотдавна препоръчаната диагностична рамка, се отличават с високи достижения при идентифицирането на причинители в достоверни правосъдни материали. “

Те също по този начин откриват, че СР могат да бъдат по-точни при идентифицирането на обвинени лица на достоверни видеоматериали и да покажат по-добри резултати, в случай че към този момент са посочили високи резултати с други криминалистични материали. Те също по този начин виждат, че има разлики сред качествата на СР, като някои от тях са доста по-добри от други.

„ Казано по-просто – изясняват откривателите в изследването – даже измежду най-хубавите има забележими разлики; колкото повече критерии са употребявани и изпълнени, толкоз по-добър е предстоящият резултат от представянето. “

Тези резултати са безапелационна обосновка за потреблението на стандартизирани проби от откривателите и практиците за евентуални СР, които да работят с правоприлагащите органи. Те също по този начин настояват, че в допълнение към провеждането на лабораторни проби хипотетичните СР би трябвало да бъдат тествани и върху достоверен материал, обвързван със задачата, която ще им бъде предоставена.

„ По този метод внедряването на СР в полицейски и правоприлагащи системи, където се изисква обработка на лицева еднаквост, може да бъде доста потребно, както се вижда от нарасналата им акуратност при съдебномедицинската идентификация на причинители в записи от видеонаблюдение. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР