Сред множеството заявки, които буквално ще засипят най-новото Народно събрание,

...
Сред множеството заявки, които буквално ще засипят най-новото Народно събрание,
Коментари Харесай

Цветан Цветков, председател: За да е независима Сметната палата, са нужни промени в Конституцията

Сред множеството поръчки, които безусловно ще засипят най-новото Народно заседание, са тези за замяна в състава на няколко регулатори, където има хора с изтекли мандати. А също и концепциите за промени в Конституцията, една от които от президента. Оказа се за изменение в главния закон упорства и управлението на националната одитна институция - Сметната палата и то не занапред. Председателят Цветан Цветков споделя пред " Дневник ", че този път планът ще бъде импортиран в Народното събрание. Месеци преди да изтече мандатът му с него беседваме за одита на парите за коронавирус ограниченията, за изгодите от инспекциите, за следствията от тях.

" Продължаваме промяната " завоюва изборите. На фона на нов парламент и ново болшинство има ли потребност Сметната палата от смяна, с цел да работи по-добре?

- През целия си мандат управлението полагаше старания да сме катализатор на промени в обществения бранш. С нашите одити и с рекомендациите, които давахме, се опитвахме да подобрим ръководството в обществения бранш. За страдание предложенията ни не всеки път бяха възприемани от тези, които управляваха, а това бе в ущърб на обществото. Така че в края на нашия мандат ние се надяваме отсега нататък Народното събрание да обръща повече внимание на рекомендациите на Сметната палата за промени в метода на финансовото ръководство на страната. От над 200 наши отчети, изпратени до парламентите ни през последните 7 години, единствено няколко бяха прегледани, и то не в парламентарната зала, а от бюджетната комисия или от непрекъснатата подкомисия по отчетност в обществения бранш. Тоест, в случай че Сметната палата желае да бъде основател на позитивни промени, то Народното събрание е редно да се вслуша в нейния глас и да стартира тези промени.

Какви бяха тези оферти от ваша страна?

- Например, министърът на околната среда да има пълномощия да влияе на кмета на дадена община, в случай че въздухът в нея е нечист, а кметът не си извършва отговорностите да вземе ограничения за това. Одитирахме " Натура 2000 " и установихме, че няма издадени заповеди за оповестяване на над 200 зони за предпазени от към 340 утвърдени зони в България от Европейската комисия. А без тези заповеди няма по какъв начин да се вкарат режими за опазването им. Алармирахме, че това ще докара до наказания против България и ето, че към този момент ги има, тъй като не бяха подхванати никакви начинания по въпроса. Ако българският парламент реагираше съответно на нашите сигнали и констатации, щеше да извика министъра на околната среда и Сметната палата, да се поинтересува какви са проблемите и да търси решение. Предложихме да се прегледа правната рамка по отношение на одита на спомагателните прехвърляния по бюджетите на първостепенните разпоредители, които Министерският съвет утвърждава с постановления. Одитът е предоставен на Сметната палата с решение на 44-то Народно заседание през 2018 година, само че все пак отчетът за него не е обсъждан даже в парламентарна комисия.

Предвид тези наши досегашни неблагополучия, считаме да предоставим на настоящия парламент няколко рекомендации. Едната е по отношение на открития от нас факт, че едвам към 60% от локалните налози и такси се събират от общините. През 2005 година имаше промяна за децентрализация на събирането им и този развой бе трансферирани като отговорност от Национална агенция за приходите към общините. Преди промяната събираемостта варираше сред 80 и 90%. Големият спад в събираемостта се дължи на редица аргументи, една от тях е, че общините нямат потенциал за тази активност. Някои даже не съумяват да разпознават какви налози имат да събират, а става дума за съществени пера като налог здания, такса боклук, липсват правила за реда на събирането им. Не е незначителен и въпросът дали кметовете са заинтригувани да ги събират, защото плащащите са техни гласоподаватели и може да ги изгубят като такива. И се получава по този начин, че на практика тези 40% не се събират в никакъв случай и се отписват, когато отминалостта им изтече.

А в същото време общините страдат от продължителен дефицит на пари...

- Да, който се компенсира от държавния бюджет. Тоест, всички данъкоплатци плащаме, с цел да може една община да се устоя и да извършва функционалностите си по обезпечаване на обществени услуги на своите поданици. Ние като Сметна палата не можем да предлагаме решения, само че слагаме казуса пред Народното събрание. А той в тази ситуация е, че тази промяна, чиято цел бе да се усъвършенства събираемостта, очевидно е претърпяла провал. Възможните изходи са - или още веднъж Национална агенция за приходите да ги събира, или да има структури за споделени услуги, които да събират налозите на няколко общини. Ще сложим този въпрос пред Народното събрание и ще се радваме да има спор.

Другият проблем, който произтича от ниската събираемост на налозите е, че общините поемат обилни задължения. Въпреки, че в Закона за обществените финанси са планувани финансови индикатори, на които да дават отговор при взимането на заем и правенето на оздравителни проекти, има образци за общини, които не могат да ги върнат в период. На процедура общината не извършва оздравителния проект, тъй като не може да покрие отговорностите си по приходната част - от лични доходи от локални налози и такси, които казахме, че мъчно се събират. Повишението им би довело до публично неодобрение. Имаме подобен образец с община, която е получила безлихвен заем от 2 млн. лева от Министерството на финансите, само че в период е върнала единствено 500 хиляди лева В края на интервала министерството удължава с още година периода за връщане и тогава вноските по дълга се прихващат от настоящата дотация, с цел да се подсигурява постоянното му погашение. И това до какво води? Или общината би трябвало да свие разноските си и да не извърши част от поетите задължения към жителите си, или да показа подправено повишени разноски, с цел да може с орязаната с размера на дълга дотация да се оправи. Практиката в някои страни е такива общини да се причислят към други, които са по-стабилни и с повече потенциал и запаси. В България общините бяха основани на исторически принцип или съгласно числеността на популацията през 90-те години, а в множеството страни общини се образуват там, където се генерират доходи. Ако нямаш задоволително, не може да бъдеш независима община. У нас не може да има децентрализация, до момента в който общините се устоят преди всичко от централния бюджет.
Вече съвсем 2 години работите в изискванията на COVID-19, което наложи да се вършат отдалечени одити, това сътвори ли проблеми?

- Справихме се с всички провокации, единственият проблем бе забавянето на някои от одитите, да вземем за пример за ограниченията за превъзмогване на следствията от пандемията. Започнахме в началото три одита - в Министерството на труда и обществената политика и организациите за обществено подкрепяне на ограниченията за обществена поддръжка и претовареност, в Министерствата на стопанската система и на финансите - на икономическите ограничения за микро, дребни и междинни предприятия, и в Министерството на земеделието и Държавна фирма " Земеделие " за поддръжката на земеделските производители. В момента сме в процедура по връчване - два от тях до края на годината, а третият - при започване на идната година, тъй че ще бъдат оповестени в края на февруари. Интересното при тях е, че се направиха по новаторска методология, създадена от нас. Споделихме я с пет сметни покои от района, откъдето демонстрираха огромен интерес. Наложи се да я използван, тъй като за пръв път ревизираме такава комплицирана тематика - в изменяща се среда, с доста ограничавания върху бизнеса и жителите, с изменящи се реакции на държавното управление по проблемите. Един одит, с цел да има изгода от него, като откри проблем, търси аргументите и въз основа на тях се вършат оферти за промени. А в тази обстановка сме ненапълно в неопределеност - мъчно е да се реши дали ограниченията са били ефикасни, верни ли са били взетите решения. Във връзка с пандемията ни предстоят и одити в опазването на здравето и в туризма.

По проект трябваше да извършите одит тази година и на " Топлофикация София ", която също страда от хронични финансови проблеми. Готови ли сте?

- Този одит ще приключи следващата година. От 2015 година действително получихме опция със Закона за Сметната палата да ревизираме търговски сдружения с държавно и общинско присъединяване. Преценяваме кои да проверим първо на база на оценка на риска. Но дълги години законът не даваше тези пълномощия на Сметната палата. До 2001 година контролът върху тези сдружения се извършваше от закритото към този момент Главно ръководство " Държавен финансов надзор ", чиито правоприемник в този момент е АДФИ. Но организацията работи единствено по сигнали и по-конкретно ревизира публичните поръчки, а не дали несъмнено сдружение прави общественополезна активност, дали управлението дава отговор на условията за професионална експертиза и честност, има ли бизнес стратегия или просто съществува, с цел да се обезпечат заплатите на това управление.

По тази причина ли ББР влезе в одитната стратегия?

-
Да, както и Държавната консолидационна компания, само че отпадна тази година, тъй като Народното събрание ни разпореди одити на " Автомагистрали " и " Монтажи ". Но проверихме до известна степен ДКК посредством одита на сдруженията, чийто принципал е министърът на стопанската система. Радваме се, че нашата политика през последните години съответствува и с визията на българския парламент, тъй като ни разпорежда одити най-вече на търговски сдружения.

Какво сподели одитът в ДКК поради непрекъснатите кавги и подозрения дали управлението си прави работата?

- Установихме да вземем за пример, че министърът на стопанската система управлява директно сдружения като " Плод - Зеленчук " ЕООД, гр. Габрово, само че не и обществени сдружения като " Кинтекс " ЕАД и " Вазовски машиностроителни фабрики " ЕАД, които са дъщерни на ДКК. Тоест, дъщерни сдружения с големи обороти са оставени без надзор от притежателя. Още нещо - дъщерните сдружения на ДКК като " Еко Антрацит " ЕАД и " Екоинженеринг - РМ " ЕООД извършват и доста значими за обществото действия, свързани с превъзмогване на нездравословните последствия от добива на естествени запаси - уранодобив, въгледобив и рудодобив в България. И различен значим аспект, който има финансово изражение за бюджета - дъщерните сдружения не вършат отчисления от облагата и не разпределят дял в интерес на страната, а отчисленията от тяхната облага са в интерес на съответното холдингово сдружение, чиято благосъстоятелност са. В същото време ДКК ЕАД е изключена от обсега на разпорежданията на Министерския съвет за внасяне в интерес на страната на отчисления от облагата от държавни предприятия и търговски сдружения с държавно присъединяване в капитала, т.е. компанията не е имала обвързване да внася дял в интерес на страната.

Но нещо не се вижда смяна в следствие на опцията да одитиране комерсиалните сдружения...

- Защото е извънредно време страната в лицето на принципала - другите министерства, да направи оценка на активността на тези сдружения - какво вършат, потребни ли са, в това число и на общинско равнище. Години наред страната бе абдикирала от контрола върху тези търговски сдружения, които ръководят сериозен обществен запас.

Какво значи абдикирала - не се интересува или пък се прокарват избрани ползи?

- На процедура контролът се изчерпваше с назначението на управителни органи. Не се правеше разбор и оценка за изгодата от тяхната активност. Но посредством Закона за обществените предприятия (от октомври 2019 година - бел. ред.) към този момент има опит да се вкара ред. Нормалната икономическа логичност изисква, в случай че няма изгода от тяхната активност, тези сдружения да се продадат или да се унищожават. И ето образец от последния одит в Министерството на земеделието. Има 52 сдружения, към 30 са в процедура по разпродажба или несъстоятелонст. А също така тези процедури не престават сред 14 и 23 години! (Повече за това четете )

А за какво не престават толкоз?

- Защото няма надзор върху активността на ликвидатора и се получава по този начин, че даже страната да реши, че няма изгода от това сдружение и взема решение да го ликвидира, то ликвидацията ще продължи десетилетия. Абсурдно е! Изплащат се хонорари - първо за личен състав, а по-късно и на ликвидатора, който може да изкара чак до пенсия по този начин. Проблемът е, че няма избрани периоди на процедурата при започването й.

И кой ще понесе в този момент отговорността за това, което сте открили при одита?

- Обществото ще понесе вредите, а отговорност - действително никой, защото не е планувана. До приемането на Закона за обществените предприятия, под външен напън (във връзка с кандидатурата на България за влизането в еврозоната - бел. ред.), никой не искаше бизнес стратегии и постигането на цели от тези сдружения.

А Вие като институция не се ли чувствате безмислено като няма кой да понесе отговорността?

- Сметната палата не е нито наказателен, нито санкциониращ орган. Тя не може да бъде по едно и също време основател на промени и неприятното ченге. Целта й е от една страна обществото да упражни напън посредством непоносимост, а Народното събрание - въпреки това.

Има ли метод да се забързат одитите на палатата, тъй като става по този начин, че те са за много остарели интервали?

-
В нашата интернационална общественост се дискутира въпросът, тъй като към този момент живеем в доста динамично време. Всички покои работят по този метод, доста комплицирана е технологията на одитите, само че се разисква издаването на междинни отчети, изключително в случай че е открит сериозен проблем. Това ще съкрати много периода до оповестението.

От това, което казахте - че сте дали голям брой сигнали, а единици са били прегледани въобще, излиза, че се къса връзката сред вас и Народното събрание.

- Така се получава, в случай, че ние сме надзорен орган към Народното събрание - което би трябвало да се интересува от нашите резултати. Това е все едно вътрешен одит в една компания да откри вреди за 1 млн. лева и шефът да нехае.

Вашият мандат изтича в средата на март, а изборът на нов ръководител би трябвало да стартира по закон три месеца преди този момент. Има ли към този момент някакво придвижване?

- Все отново преди малко се учреди 47-то Народно заседание. Тепърва ще се одобряват правила за работата му, в които ще се включат и процедурите за избор на управления на конституционно открити органи и на такива, които се избират по специфичен закон от Народното събрание, тъй че следва да забележим. Ние сме задоволени, че положихме всички старания, с цел да осъществим това, което законът ни повелява.

По закон не можете да бъдете преизбиран, само че какъв проект за одитите оставяте на идващото управление за 2022 година?

- В идващите дни Сметната палата ще одобри одитната стратегия за 2022 година В задатък мога да кажа, че ще продължим с одити на предприятия като Столичен автотранспорт, Директива за птиците " Пристанищна инфраструктура ", ББР, Университетска болница Св. Екатерина ", Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ".

Как се прави този годишен проект?

- На базата на оценка на риска по доста строга интернационално одобрена методология. Когато идентифицираме рисковите обекти, преценяме опциите да ги одитираме, като ги съпоставяме с ресурсите си. Ние не разполагаме с задоволителен запас, тъй като нямаме финансова автономия. Нашият бюджет се дефинира от министъра на финансите. Той не е задоволителен, с цел да имаме нужните материални и човешки запаси, тъй че да осъществим всички одити, предстоящи от обществото. Това е доста жестоко нарушаване на интернационалните стандарти за самостоятелност на Сметната палата. Изискването е одитната институция да е самостоятелна от тези, които одитира, а ние одитираме Министерството на финансите, което ни дефинира бюджета.

А какво е решението?

- Сметната палата да има личен бюджет, да показва неговия план на Народното събрание. Както Висшият правосъден съвет. При настоящето състояние министърът на финансите лимитира ресурсите ни, в това число за заплати, и не можем да намерим професионално готови инспектори.

От кого зависи да промени това?

- От Народното събрание, би трябвало да се промени Законът за обществените финанси - ще създадем предложение. Ще желаеме и промени в Конституцията, с цел да се уреди мандатът на Сметната палата. Сега в член 91 на Конституцията е записано, че Сметната палата ревизира осъществяването на бюджета - това е доста стеснен обсег на фона на действителния ни надзор. Проверяваме освен официално осъществяването на бюджета, а успеваемостта, ефикасността и икономичността на обществените средства, също и на комерсиалните сдружения, както и финансирането на политическите партии.

Това някаква недомислица ли е в Конституцията?

- Конституцията е писана през 1991 година Тогава депутатите по този начин са разбирали ролята на Сметната палата, концепцията е заимствана от Търновската Конституция, призната през 1879 година Тоест, в 20 век депутатите залагат рамка на Сметната палата от 19 век и ние би трябвало да действаме по нея в 21 век.

Как ще процедирате с това предложение за смяна на Конституцията?

- Ще я предложим на Народното събрание.

Държавният глава към този момент разгласи план за промени, обсъждали ли сте опцията да се включи подобен текст в неговия план?

- Не сме говорили с президента. Ние сме разнообразни институции, Сметната палата е подчинена на Народното събрание. Бяхме подготвени с промени и преди, само че знаете какъв брой краткотрайни бяха последните парламенти. През миналите години също не сме мълчали, няколко пъти сме поставяли тези въпроси.

А имало ли е опити за въздействие във Вашия и в предишни мандати?

- Ръководството на Сметната палата бе заменено 3 пъти в границите на няколко години. Това стана с приемането на нови закони за Сметната палата. И това отново ни връща на тематиката за Конституцията - член 91 би трябвало да регламентира мандата и прекратяването му, това не трябва да става със закон, като е записано в този момент. Защото всяко Народно заседание си приема нов закон и сменя управлението на Сметната палата под благовидния претекст, че се търси по-ефективна форма на управление. Това се случи през 2010 година, след това отново през 2014 година, след това през 2015 година Тоест, от групова форма на ръководство на Сметната палата се мина към еднолична, след това от еднолична към групова, в този момент е смесена и дори отворена, тъй като в управлението има представители на две професионални организации. Слава Богу, актуалното управление успяхме да удържим 7 години без да ни сменят. Но идващите нямат гаранция, че ще изкарат мандата си. За да не се случват тези смени, тъй като това е форма на вмешателство, би трябвало да има конституционна уредба.
Има ли проблем с отчитането на предизборната акция поради провеждането на избори 2 в 1?

- Създали сме условия да се регистрират поотделно двете акции като участниците на изборите на 14 ноември би трябвало да се отчетат до 29 декември, а тези във втория тур на президентските избори - до 6 януари. Току-що завърши одитът на участниците в изборите през април, тече одитът за юли и започваме одита за изборите през ноември. Стана наслагване на одити, наложителни по Изборния кодекс. Затова е доста значимо да имаме задоволителен запас.

Нормално е инспекторите да чакат почтени заплати, да имат модерни средства за работа. Софтуерът, с който работят, коства пари, той непрестанно се актуализира, което постанова на няколко години замяна на компютрите, сървъри, скенери. Отделно има разноски за образование. Искаме да създадем обучителен център в нашата постройка, с цел да спестим разноските за наем на зали.

Постигнахме доста, гордея се, че успяхме да отворим палатата и към интернационалната професионална общественост по света и сме една от водещите сметни покои в Европа.

Вашият професионален път накъде ще продължи след края на мандата?

- Ще Ви отговоря като футболистите - в този момент имам контракт доникъде на март и не мисля в кой тим ще играя откакто ми изтече. Не мисля за трансфер, тъй като в случай че мислиш за трансфер, не даваш най-хубавото на терена.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР