Сред многото стоки с галопиращи цени в Европа се нареди

...
Сред многото стоки с галопиращи цени в Европа се нареди
Коментари Харесай

Кафето ни е поскъпнало с над 20% за година

Сред многото артикули с галопиращи цени в Европа се подреди и кафето. В България единствено за година то е поскъпнало с 20.5%, което е повече от междинните за Европейски Съюз 16.9%, демонстрират нови данни на Евростат. Но отново сме по-добре от Финландия, където скокът от август 21 до август 22 година е над 40 %. 

Покачването на цените може да трансформира обичаната на милиони европейци ободряваща напитка съвсем в разкош,  се споделя в съобщението на Евростат за сравнителното проучване. Италианците са най-щастливи, тъй като за тях покачването е единствено 6.6 на 100.

Европейските статистици са сравнили и измененията в цените на захарта и млякото, които постоянно прибавяме в чашата кафе. Оказва се, че България е челната петорка по повишаване на захарта - 45% за година. Но тук  Полша е рекордьор - за година цената е направила пастирски скок със 110 %.

От данните излиза наяве, че феновете на разновидности като капучино и лате в Европейски Съюз също са усетили в допълнение поривите на инфлацията. Пълномасленото мляко е поскъпнало най-сериозно в Литва, Хърватия, Естония, Германия и Унгария - в интервала 50%-30%, само че за България покачването също е доста (24.1%). 

И диетичното мляко - обезмасленото, е повишило цените си с сходни темпове, най-вече в Унгария, демонстрират данните на европейската статистическа работа.

 

 

При кафето минимум е повишаването в Италия (+6,6%), а най-голямо е във Финландия - с 43,6%. При захарта придвижването на цените е в доста по-широки граници. Има 10 страни, в които растежът на цените е под 10%. Сред тях са Австрия (+1,9%), Швеция (2,1%) и Германия (+2,3%).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР