Сравнително висок растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната

...
Сравнително висок растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната
Коментари Харесай

Финансовото министерство публикува Годишния обзор на българската икономика през 2018 г.

Сравнително висок напредък на брутния вътрешен артикул (БВП) на страната за четвърта поредна година беше маркиран през 2018 година, излиза наяве от оповестения от Министерството на финансите Годишен преглед на българската стопанска система. Вътрешното търсене набъбна с ускорени темпове. В съпоставяне с 2017 година, по-висок напредък бе регистриран както при частното и общественото ползване, по този начин и при вложенията. Брутният вътрешен продукт се усили действително с 3.1%, спрямо 3.8% през 2017 година По-ниският напредък се дължеше на спада на износа.

След стабилно повишаване на износа в интервала 2010–2017 година, през 2018 година беше регистриран действителен спад, вследствие на понижението на търговията със артикули. Динамиката бе обусловена както от закъснение във външното търсене, по този начин и от няколко отрицателни краткотрайни резултати. Въпреки спада в износа, при индикаторите за конкурентоспособност не се регистрира утежняване. Положителният баланс на настоящата сметка и забележителното усъвършенстване на знаците за задлъжнялост отразиха опазване на устойчивата външна позиция на страната.

Коефициентът на безработица доближи до исторически най-ниското си равнище от 5.2%. Доверието на потребителите и в частност упованията им за претовареност набъбнаха до равнища, които надвишиха предкризисните. Благоприятните упования на семействата, дружно с повишаването на разполагаемия приход и потребителските и жилищните заеми, оказаха позитивно въздействие върху склонността им за ползване.

През миналата година се наблюдаваше по-съществено повишаване в броя на наетите лица с ниска и междинна подготовка, което оказва ограничителен резултат върху междинните приходи, при равни други условия.

Инфлацията през 2018 година се форсира до 2.6% средногодишно, в отговор на нарасналите интернационалните цени на суровинитеи на нарасналото търсене в стопанската система. Някои шокове в предлагането провокираха повишение на общото ценово равнищеи на базисната инфлация.

През 2018 година бюджетно салдо по консолидираната фискална стратегия беше с остатък в размер на 0.1% от Брутният вътрешен продукт. Бюджетният резултат на начислена основа беше 2%. Благоприятното развиване на държавния баланс се дължеше на напредък на бюджетните приходи, обвързван по едно и също време с позитивното макроикономическо развиване и нарасналата събираемост. Публичният бранш също имаше позитивен принос за икономическия напредък, както по линия на нарасналите разноски на държавното управление за заплати и прехрана, по този начин и по линия на по-високи вложения.

Целият разбор може да видите тук.

Годишният преглед на българската стопанска система проучва икономическото развиване на България през съответната година и преглежда както вътрешните фактори, провокирали измененията, по този начин и въздействието на интернационалната среда върху икономическите процеси в страната. Изданието показва изчерпателен разбор посредством количествена оценка за въздействието на факторите, които образуват настоящите трендове на главните макроикономически знаци. Годишният преглед на българската стопанска система се изготвя от дирекция „ Икономическа и финансова политика ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР