Сръбският производител на батерии ElevenEs планира да вложи 1 милиард

...
Сръбският производител на батерии ElevenEs планира да вложи 1 милиард
Коментари Харесай

На Балканите ще има гигафабрика за батерии за 1 млрд. евро

Сръбският производител на акумулатори ElevenEs възнамерява да вложи 1 милиард евро в построяването на цех за произвеждане и преработване на акумулатори за електрически автомобили в Суботица, Северна Сърбия, оповестиха от Сръбската комерсиална камара.

Компанията ще влага 550 милиона евро в първата фаза от развиването на фабриката, която ще бъде приключена през 2024 година, разкрива мениджърът по развиване на ElevenEs Ана Перович.

" След приключването на създаването на първата продуктова линия ще бъде построена мегафабрика, която ще създава (батерии с общ капацитет) 300 мегаватчаса годишно. След две години производството ще бъде разширено до 8 гигаватчаса, а след 2028 година и завършването на цялостната инвестиция, Очаква се произвеждане от 16 гигаватчаса годишно ", споделя Перович, представена от SeeNews.

Миналата седмица европейският вложител в чисти технологии EIT InnoEnergy заяви, че влага в ElevenEs, с цел да поддържа проектите за създаване на гигафабрика в Суботица.

Сръбската компания създава своя лична технология за произвеждане на литиево-железофосфатни акумулатори за електрически автомобили и приложения за предпазване на сила. От над 2 години основаната в Суботица компания организира проучвания и разработки на разнообразни типове акумулатори, през юли 2021 година отвори лаборатория за научноизследователска и развойна активност.
Център за електрически автомобили



Твърди се, че Сърбия има едно от най-големите залежи на литий в света. Световният минен колос Rio Tinto е отделила 2,4 милиарда $ за създаването на находището за литий в Ядар, Сърбия. Компанията ще добива една от най-търсените първични материали, която се употребява за производството на акумулатори.

Сърбия има смелата упоритост да се трансформира в европейски център за произвеждане на акумулатори, електрически коли и други артикули, съдържащи литий. Властите в Белград не разрешиха износа на основния метал. Освен да добива скъпоценния литий, сръбската страна има предпочитание да го рафинира, да създава акумулатори от него, а в бъдеще да сглобява и цели електрически автомобили.

" Ще поканим един от най-големите производители на коли да пристигна и да създава електрически транспортни средства тук. Не позволяваме да се изнасят първични материали отвън страната ни. Ще вършиме катоди, батерии, само че и транспортни средства в Сърбия ", съобщи през лятото сръбският президент Александър Вучич, представен от вестник Danas. В резултат на това сръбският Брутният вътрешен продукт ще се усили с 10,3 милиарда евро годишно, а общият доход ще бъде невероятните 19,7 милиарда евро годишно, показва президентът.

Японската Nidec Corp. ще вложи 1.9 милиарда $ в нов цех на сръбска земя, където ще се създават мотори за електрически автомобили. Фабриката ще бъде най-големият ѝ хъб в Европа с годишен потенциал сред 200 000 и 300 000 мотора до 2023 година

През 2019 година немската ZF Friedrichshafen отвори цех за 160 млн. евро за съставни елементи като модули, мотори, микропрекъсвачи и платки в Панчево, Северна Сърбия. При цялостен потенциал в предприятието ще работят 1000 души. Заводът включва и R&D център, в който ще работят 100 инженери.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР