Сръбският президент Александър Вучич свика спешно консултации с правителството по

...
Сръбският президент Александър Вучич свика спешно консултации с правителството по
Коментари Харесай

Каталуния показа двойния аршин на ЕС, заяви Вучич

Сръбският президент Александър Вучич свика незабавно съвещания с държавното управление във връзка мнението на Европейската комисия, че референдумът за самостоятелност на Каталуния е противозаконен, заяви националната телевизия РТС, представена от Българска телеграфна агенция.

"Въпросът на всеки жител на Сърбия към Европейския съюз през днешния ден е по какъв начин в тази ситуация с Каталуния не важи референдумът за самостоятелност, а в тази ситуация с Косово отцепването е допустимо, и то без референдум ", съобщи Вучич на конференция след среща с гръцкия президент Прокопис Павлопулос.

Вучич напомня, че Европейски Съюз е оповестил независимостта на Косово за законна и 22 страни членки са легализирали отцепването, "рушейки европейското право, върху което се гради европейската политика ".

Гърция към момента не е признала независимостта на Косово.

Вучич акцентира, че казусът с Каталуния е най-хубавият образец за "двойните аршини и лицемерието " на международната политика.

"Сега най-малко е ясно какъв брой е мъчно да се опази независимостта на Сърбия. Нека всички, които оказват напън върху нашата страна, в този момент си създадат отмора и се заемат с мечката пред своите порти ", съобщи Вучич.

Президентът заяви още, че е изпратил писмо на испанския крал Фелипе Шести и на премиера Мариано Рахой, в което удостоверил, че Сърбия поддържа суверенитета и целостта на Испания, както и Испания е подкрепяла и продължава да поддържа териториалната целокупност на Сърбия.

Междувременно графити "Войводина е Каталуния " се появиха през вчерашния ден на доста места в самостоятелната област Войводина, някои от които подписани от организация, представяща се като "Млада Войводина ", съобщи Танюг. На места е изрисувано и знамето на Каталуния. Графити са изписани в Нови Сад, Зренянин, Бачка Топола, Суботица, Сента, Кикинда.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР