Сръбският президент Александър Вучич пристига на официално посещение в София.

...
Сръбският президент Александър Вучич пристига на официално посещение в София.
Коментари Харесай

Официална визита на сръбския президент в София

Сръбският президент Александър Вучич идва на публично посещаване в София. Визитата му е по покана на президента Румен Радев. Темите, които ще обиден двамата по време на диалога си, ще бъдат европейската интеграция на Сърбия, вероятностите пред района на Западните Балкани в подтекста на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, двустранните връзки сред България и Сърбия и по-специално свързаността по общата ни граница.

В рамките на визитата си Вучич ще постави венец пред Паметника на Незнайния боец. След това в Гербовата зала на " Дондуков " 2 в наличието на Радев и Вучич ще бъдат подписани документи за двустранно съдействие в региона на труда и обществената политика. След срещата на двамата президенти " на четири очи " ще се проведат пленарните диалози на формалните делегации на България и Сърбия.

В рамките на визитата си Вучич ще беседва също с ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. По време на срещата с нея ще бъде разискван главният външнополитически приоритет на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз – европейската вероятност на Западните Балкани, напредъкът на Република Сърбия в договарянията за присъединение, както и редица въпроси от двустранните връзки и интернационалния дневен ред.

След срещата на Захариева и Вучич на гала в Гранитната зала на Министерския съвет ще бъдат подписани Меморандум за съгласие сред Република България и Република Сърбия за възстановяване на успеваемостта на железопътния превоз и Меморандум за съгласие за съдействие сред Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията на Република България и Министерството на строителството, превоза и инфраструктурата на Република Сърбия в развиването на пристанищната инфраструктура на р. Дунав, нужна за предпазване и транспорт на полутечен природен газ. От българска страна документите ще бъдат подписани от министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски, а от сръбска – от вицепремиера и министър на строителството, превоза и инфраструктурата Зорана Михайлович.

Вучич няма да има среща с премиера Бойко Борисов, защото той отпътува през днешния ден за Брюксел, където ще взе участие в неофициалното съвещание на Европейския съвет.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР