Сръбският президент Александър Вучич определи пускането в експлоатация на междусистемната

...
Сръбският президент Александър Вучич определи пускането в експлоатация на междусистемната
Коментари Харесай

Вучич: Интерконекторът с България е началото на нова ера в енергийната сигурност на Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич дефинира стартирането в употреба на междусистемната газова връзка сред България и Сърбия като ново начало в ерата на енергийната сигурност на Сърбия.
 
С приятелите @presidentaz (президента на Азербайджан Илхам Алиев) и @presidentrumenradev (президента на България Румен Радев) на церемонията по стартирането в употреба на газовия интерконектор, който съставлява ново начало в ерата на енергийната сигурност на страната ни, написа Вучич в формалния си профил в Instagram.
 
В поста той особено благодари на Алиев за ангажираността и стратегическото партньорство със Сърбия. Вучич изрази признателност и към сътрудниците от Европейски Съюз за поддръжката на огромни инфраструктурни планове, които са от извънредно значение за Сърбия. Това е една огромна победа за всички нас дружно, написа още сръбският президент.
 
По-рано през днешния ден Вучич и президентът Румен Радев имаха двустранна среща в Ниш. Топло посрещане и извънреден мотив за нова среща! Заедно приветстваме началото на междусистемната газова връзка, по която работихме неуморно и която носи енергийна сигурност за нашите жители. Добре пристигнал, скъпи приятелю @presidentrumenradev!, показва в поста си Вучич. 
 
     View this post on Instagram           
A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

 
Междусистемната газова връзка Сърбия-България е с обща дължина към 170 км от Нови Искър, България, до Ниш, Сърбия, от които към 62 км са на българска територия. Газовата връзка е с потенциал до 1,8 милиарда м3/г. с опция и за реверсивен поток.
 
Сръбският президент Александър Вучич сподели през днешния ден, че Сърбия и България могат в допълнение да подобрят връзките си, съобщи Танюг. При обиколката на газовата станция Вучич сподели, че връзките сред двете страни могат да бъдат още по-добри и че ще бъдат решени всички останали проблеми.
 
" Разговаряхме през днешния ден за това и ще гледаме да решаваме тези по-дребни проблеми, които съществуват, свързани с книги и учебници и други неща, тъй че ще решим това, както и всички останали неща ", сподели Вучич.
 
Заради идните избори в Сърбия Александър Вучич не държа слово на церемонията по въвеждане в употреба на интерконектора България – Сърбия. Той се извини на присъстващите. Не мога да приказвам толкоз доста, в този момент имаме признати условия, че месец преди изборите не можеш да приказваш за своята страна, да се хвалиш, сподели Вучич. Вместо него на церемонията се изрече министърът на енергетиката на Сърбия Дубравка Джедович.
Няма диверсификация без инфраструктура и по-добра съгласуваност без съдействие, сподели Джедович.
 
Тя уточни, че през днешния ден е страховит ден за връзките сред България, Сърбия и Азебайджан, въпреки и планът за интерконектора да е плануван още преди години. " Успяхме за година да стартираме и да приключим дейностите, да се споразумеем с нашите другари от Азербайджан да координираме доставките на газ и да успеем да приключим този план сред двете страни на границата ", съобщи енергийният министър. По думите й това е забележителен и интернационален план, от голяма важност и за позицията на Сърбия във връзка с съдействието на страната с Азербайджан. Джедович добави, че тази връзка ще разреши да се реализира връзка и с терминала за полутечен газ в Александруполис, Гърция. 
 
Откриването на интерконектора ще способства за енергийната сигурност на Европа. Това сподели президентът на Азербайджан Илхам Алиев на церемонията по въвеждане в употреба на междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) в Ниш. Алиев акцентира, че Азербайджан и Сърбия са стратегически сътрудници и имат подписана декларация за стратегическо партньорство, като с дейностите си удостоверяват това. 
 
Ще имаме опция да беседваме с Вучич на четири очи. Под негово водачество Сърбия се развива, има самостоятелна политика, която служи на сръбския народ, сподели Алиев. Уверен съм, че след откриването на интерконектора това ще способства за развиването на Сърбия и знам, че президентът има огромни проекти за развиването на тази страна, добави той. 
 
Алиев уточни, че и Азербайджан и България са обвързани със стратегическо партньорство. Днешната гала е гала на другарство и партньорство, сподели той. Алиев поздрави Радев и Вучич и съобщи, че интерконекторът ще способства за енергийната сигурност и на Сърбия, и на Европа. Азербайджанският президент посочи, че неговата страна изнася газ до девет страни, в това число към този момент и до Сърбия. 
 
Енергийната тактика на Азербайджан се ползва с всички планове, които сме почнали, преначертаващи евразийската енергийна карта. Днес нашият петрол и газ се доставя и до Средиземноморието посредством южния газов кулоар, сподели Алиев и добави, че не е инцидентно, че водачи на високо ниво приказват за Азербайджан като за надеждна страна и паневропейски експортьор. 
 
Моят брат Румен може да удостовери това, сподели президентът на Азербайджан и даде образец с изнесените количества газ към България. В духа на другарство сме отдадени на това и високо ценим нашето другарство, основаващо се на стратегическо партньорство, сподели Алиев. 
 
Азербайджан и връзките му с Европейски Съюз се развиват в положителна посока, уточни още президентът на Азербайджан. Той съобщи, че страната прави доста в посока на покриване и разширение на географията на доставки, експорт, бъдещи интерконектори, възобновими енергийни източници.  Макар да има естествени запаси, Азербайджан е предан и на възобновими източници, сподели Алиев. 
 
Междусистемната газова връзка България-Сърбия (IBS) е с обща дължина от 170 км с трасе от Нови Искър, Република България, до Ниш, Република Сърбия, от които 62 км на българска територия. 

Източник: БТА
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР