Сръбският президент Александър Вучич Александър Вучич – сръбски юрист и

...
Сръбският президент Александър Вучич Александър Вучич – сръбски юрист и
Коментари Харесай

Александър Вучич е предотвратил руски план за разцепване на Босна и Херцеговина?

Сръбският президент Александър Вучич Александър Вучич – сръбски правист и политик. Александър Вучич е... към профила (на снимката) е предотвратил проект на Кремъл за разединение на Босна и Херцеговина, написа хърватското издание Индекс.

Медията от Загреб твърди, че Кремъл е имал план за отделянето на самостоятелната в границите на балканската страна Република Сръбска. Проектът, одобрен персонално от съветския държавен глава Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград,... към профила през 2014 година, е напомнял на анексията на украинския черноморски полуостров Крим, осъществена през март същата година.

Планът е предвиждал две стъпки. Първата е била да се организира референдум за обособяване на Република Сръбска от Босна и Херцеговина. Втората крачка е предвиждала присъединението на региона към Република Сърбия. Според Индекс връзката се е осъществявала сред Москва и водача на самостоятелната република Милорад Додик. По-късно Додик се е свързал с Вучич, който тогава бе министър председател в Белград. Водачът на босненските сърби вместо да получи поддръжка, обаче е бил пропъден и предизвестен да не подхваща никакви случки.

След края на тригодишната война в Босна и Херцеговина през 1995 година страната е разграничена на две огромни самостоятелни елементи: Мюсюлманско-хърватска федерация, която се намира върху към 51% от територията, и Република Сръбска (49 на сто).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР