Сръбският министър на отбраната Милош Вучевич заяви, че части на

...
Сръбският министър на отбраната Милош Вучевич заяви, че части на
Коментари Харесай

Сърбия трупа армейски части на границата с Косово

Сръбският министър на защитата Милош Вучевич съобщи, че елементи на сръбската войска са ситуирани наоколо до административната линия с Косово и Метохия. Това заяви вестник " Вечерне новости ".

" Провежда се разрастване на части на сръбската войска към административната линия, чакаме те да заемат позиции в околните часове ", сподели Вучевич.

Министърът акцентира, че сръбската страна не желае да играе военни игри, само че " алените линии за Сърбия са известни ". Според него разполагането на частите е в сходство с актуалната обстановка и те ще останат на позициите си и в бъдеще .

По-рано сръбският Съвет за национална сигурност съобщи, че контингентът на НАТО в Косово и Метохия (КФОР) не е работил съгласно пълномощията си по време на военните дейности на косовската полиция в северната част на провинцията .

Преди това сръбският президент Александър Вучич разгласи, че ще организира изключително съвещание на Съвета за сигурност поради напрегнатата обстановка в северната част на Косово.

На 26 май сутринта косовските правоохранителни органи дойдоха пред сградите на градските администрации на четири общини и се пробваха да ги завладяват. По това време те бяха конфронтирани от локалните поданици.
 Русия упрекна Съединени американски щати и Европейски Съюз, че закъснели с упреците към Косово
Русия упрекна Съединени американски щати и Европейски Съюз, че закъснели с упреците към Косово

Москва укори Вашингтон и Брюксел за ескалацията на напрежението на Балканите

Полиция и протестиращи влязоха в конфликти в град Звечан в Косово, откакто пред постройката на общината се събра навалица, която се опита да попречи на новоизбрания кмет - етнически албанец, да влезе в кабинета си. Полицията употребява сълзотворен газ, за ​​да разпръсне протестиращите . По-късно е била запалена полицейска кола.

Протестите пристигнаха след

Около 50 000 сърби, живеещи в четири косовски общини, в това число Звечан, на 23 април в символ на митинг , че техните претенции за повече автономност не са били изпълнени - следващ крах за мирното съглашение от март сред Косово и Сърбия.
 НАТО зове за деескалация на напрежението сред Косово и Сърбия
НАТО зове за деескалация на напрежението сред Косово и Сърбия

В северните елементи на Косово се стигна до конфликти сред протестиращи и полиция

Избирателната интензивност беше 3,47% и локалните сърби обявиха, че няма да работят с новите кметове в четирите общини - всички те от етнически албански партии - тъй като не ги съставляват.

По-рано полицията в Прищина излезе с изказване, че оказва помощ на новоизбраните кметове, с цел да могат да влязат в общинските служби в четирите общини. Кметът на Звечан беше сполучливо ескортиран до кабинета си.

Подкрепяният от Запада проект, през март, имаше за цел да намали напрежението посредством даване на повече автономност на локалните сърби, като в същото време държавното управление в Прищина резервира висшата власт.
 Лондон: Да се предотврати нов спор в Косово...
Лондон: Да се предотврати нов спор в Косово...

Но Европейски Съюз към момента може да въздейства и да постъпва вярно

Сърбите в северния район на Косово не одобряват декларацията на страната за самостоятелност от Сърбия през 2008 година - съвсем десетилетие след края на войната там, и към момента смятат Белград за своя столица.

Етническите албанци съставляват над 90% от популацията в Косово, като сърбите са болшинство единствено в северната част на страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР