Сръбският министър на енергетиката Дубравка Джедович Ханданович и външният министър

...
Сръбският министър на енергетиката Дубравка Джедович Ханданович и външният министър
Коментари Харесай

Сърбия и Унгария търсят разговар с България за транзита на руски газ

Сръбският министър на енергетиката Дубравка Джедович Ханданович и външният министър на Унгария Петер Сиярто разискаха през днешния ден в Белград въведената от България такса за преноса на съветски газ, заяви Танюг.

България вкара от 13 октомври изключителна енергийна такса върху преноса и преноса на съветски природен газ през нейна територия в размер на 20 лева./мВтч. От 2021 година съветски газ минава през България за Сърбия и Унгария през газопровода Балкански поток, който е продължение на „ Турски поток ".

Джедович и Сиярто са разискали ограниченията, които могат да вземат, с цел да бъдат предпазени позициите на двете страни.

" Ще се опитаме в диалог с българката страна да преодолеем това предизвикателство, " сподели Джедович след срещата със Сиярто в Белград.

Тя уточни, че ще бъде обезпечен различен експорт на газ от Азербайджан посредством интерконектора с България, чието създаване ще завърши до няколко дни.

" Всички реализатори и подизпълнители са на терен. Очакваме газопроводът да проработи до края на ноември ", сподели тя.

Петер Сиярто сподели, че България е страна членка на Европейски Съюз, която излага на заплаха енергийното доставяне, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Стъпката на България (таксата за транспорт на съветски газ- бел.ред.) е неприемлива, " акцентира той.

Джедович означи, че Сърбия има поддръжката на Унгария по въпроса за доставките на газ, както има и спомагателни количества складиран в тази страна газ за потребностите си с помощта на положителното съдействие сред двете страни.

Тя сподели, че Унгария разчита на " Балкански поток ", който минава през Сърбия.

„ Това е сигурен източник на доставки за Сърбия и Унгария ", добави Джедович.

Сиярто уточни, че Унгария цени извънредно доста съдействието със страните, които способстват за нейната енергийна сигурност.

" Сърбия оказва помощ на Унгария да бъде снабдена с сила и да бъде сигурна, " сподели той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР