Сръбски гранати и мини, продадени от тайнствен търговец, предназначени за

...
Сръбски гранати и мини, продадени от тайнствен търговец, предназначени за
Коментари Харесай

Дойче веле: Сърбия не подбира къде продава оръжие

Сръбски гранати и мини, продадени от загадъчен търговец, предопределени за Бангладеш, се транспортират с украински аероплан, който се разрушава в Гърция. Звучи като неособено трогателен политически трилър, само че е избухлива действителност, отбелязва в своя публикация ".

В Сърбия има толкоз доста оръжие у популацията, колкото в никоя друга страна в Европа. С този боеприпас - главно от времето на юговойните - се правят и доста закононарушения. А страната няма решение на казуса.

На Балканите се въоръжават все по-усилено
Късно вечерта на 16-и юли 2022-а година украински транспортен аероплан Ан-12 се разруши в Североизточна Гърция, покрай Кавала. Осемте члена на екипажа починаха. Самолетът бе изхвърчал от Ниш и превозвал 11,5 тона минохвъргачки и мини сръбско произвеждане. Смята се, че зад договорката стои Слободан Тешич, един от най-големите търговци на оръжие на Балканите, по отношение на който са наложени наказания от Съединени американски щати.

Сърбия предлага всякакво оръжие

Инцидентът освен провокира дипломатическо напрежение сред Гърция, Сърбия и Украйна - Атина явно не е била осведомена за деликатния товар и стачкува. Бедствието притегля вниманието и към непрозрачната сръбската оръжейна индустрия, свързвана непрекъснато от медиите с корупция и противозаконен експорт.

Сърбия е един от най-големите и най-значимите производители на оръжие в Централна и Югоизточна Европа - традиция, която датира още от времената на Югославия. Оръжейната промишленост, която е съвсем напълно държавна благосъстоятелност, е значим стопански бранш за страната. Сърбия предлага съвсем всичко - от револвери и мини през артилерия и танкове до ракетни системи, безпилотни самолети, изтребители и електронно съоръжение като радари. Министерството на защитата в Белград прави оценка размера на сръбския експорт на оръжие за 2020-а година на към 600 милиона $. Въпреки неналичието на надеждни данни, това е почти към три % от общия експорт на Сърбия за 2020-а година.

Доставки за зони на войни и спорове

Най-важните купувачи на сръбски оръжия и военно съоръжение са Обединените арабски емирства, Кипър, Съединени американски щати, България и Саудитска Арабия. Но сръбската оръжейна промишленост има клиенти по целия свят, които въобще не сортира, споделя пред Дъждовни води политологът Вук Вуксанович от белградския Център за политика на сигурност. " Сръбската страна в действителност желае да извлече всички вероятни облаги от тази промишленост. Но въпреки всичко има алена линия - страните вносителки не би трябвало да са под глобите на Организация на обединените нации или в тях да има въоръжен спор. "

Вуксанович обаче акцентира, че Сърбия " не всеки път съблюдава тези правила ". Всъщност през последните две десетилетия страната неведнъж е изнасяла оръжия за зони на войни и спорове или на страни, на които е наложено оръжейно ембарго. През есента на 2019-а година стана известно, че сръбски оръжия са попаднали в ръцете на ислямски бойци в Йемен през Саудитска Арабия. През лятото на 2020-а година азербайджанските военни откриха в Нагорни Карабах сръбски оръжия, продадени на Армения. През февруари т.г. мрежа от сръбски проверяващи публицисти разкри, че сръбски оръжия са били доставяни на Мианмар и след военния прелом от февруари 2021-а година.

Тешич - най-големият търговец на оръжие на Балканите

Човекът, чието име непрекъснато се загатва по отношение на противозаконните сръбски оръжейни покупко-продажби, е Слободан Тешич. Той е на 64 години и от десетилетия се занимава с трафик на оръжие на Балканите. Между 2003-а и 2013-а година той бе в санкционния лист на Съединени американски щати поради противозаконни доставки на оръжие за Либерия. През декември 2017-а глобите против Тешич бяха възобновени след голям брой противозаконни покупко-продажби с оръжие. Те не престават да са в действие и през днешния ден, като включват, наред с останалото, възбрана за пътешестване и конфискация на негови активи в Съединени американски щати. Там той е публично определян като " най-големия търговец на оръжие и муниции на Балканите ".

Тешич е и в центъра на няколко корупционни абсурда в сръбската оръжейна промишленост, в това число така наречен спекулация " Крушик ". Твърди се, че компаниите на търговеца на оръжие са купували артикули надалеч под пазарната стойност от държавната оръжейна компания Крушик, производител на гранати, мини и ракети. След това са били препродавани в чужбина на висока цена, макар че в Сърбия за интернационалните оръжейни покупко-продажби дава отговор държавна компания.

Спонсор на ръководещите

Твърди се, че при покупко-продажбите сред държавните оръжейни компании и частни компании непрекъснато са текли средства към ръководещата Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич. Тешич е считан за един от най-големите спонсори на партията, а съгласно сръбските медии той има и дипломатически паспорт. Освен това съществуват съмнения, че и умрелият в това време татко на сръбския министър на защитата Небойша Стефанович в продължение на години е взел участие в сходни оръжейни покупко-продажби. И Вучич, и Стефанович отхвърлят обвиняванията.

Едва ли е изненадващо, че името на Тешич и в този момент се свързва с доставката на оръжие за Бангладеш, осуетена от самолетната злополука. Смята се, че той стои зад компанията " Валир ", формален причинител на договорката. Самият Тешич отхвърля коментар.

Коя е крайната дестинация?

Съществуват и догатки, че оръжията от разрушилия се украински аероплан са били предопределени не за Бангладеш, а за Украйна. Сръбският министър на защитата Стефанович и шефът на украинската компания " Меридиан ", притежател на разрушилия се аероплан, отхвърлят това. Политологът Вуксанович е безапелационен, че въпросите остават. " Обществеността би трябвало да получи отговор на въпроса за какво украински аероплан транспортира сръбско оръжие в миг, в който на територията на Украйна бушува най-големият интернационален спор ", разяснява Вуксанович.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР