Спрямо седем души са били използвани специални разузнавателни средства през

...
Спрямо седем души са били използвани специални разузнавателни средства през
Коментари Харесай

Бюрото за контрол установи само 7 души, подслушвани със СРС през 2021 г.

Спрямо седем души са били употребявани специфични разследващи средства през 2021 година, съобщават от  " 24 часа ".

Ккомпетентните държавни институциа са известени.

За миналата година Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства е приключило общо 246 преписки.

През 2021 година в НБКСРС са постъпили 142 сигнала от граждани с изказвания, че по отношение на тях са прилагани непозволено СРС. Националното бюро се е самосезирало във връзка с 149 лица, като са прегледани общо 291 преписки. Проверките по 28 преписки не престават и през тази година.

Дванадесет от постъпилите сигнали са отговаряли на разпоредбите за работа на бюрото и след разглеждането им е било решено да не са правят инспекции. Пет от сигналите ще да бъдат прегледани през 2022 година

По 118 от общо 130 сигнала, отговарящи на условията на Вътрешните правила за работа по сигнали, инспекциите са завършили, а по 7 сигнала инспекциите не престават. По четири сигнала, постъпили в края на 2020 година, инспекциите са били завършени през 2021 година

От общия брой сигнали в НБКСРС 65 са били от лица, показали данни, че във връзка с тях има прилагани незаконосъобразни СРС в качеството им на ръководители или членове на политически партии или участници в митингите през лятото на 2020 година, както и от лица във връзка изнесените в медиите изказвания.

Във връзка с писмо от краткотрайната парламентарна комисия за следствие на случилото се по време на протестите в 46-ото Народно събрание, НБКСРС се е самосезирало във връзка с 141 жители. Спрямо 128 души инспекциите са завършили, а за 13 не престават, като отчетите на проверяващите ще бъдат прегледани на съвещание на бюрото.

Припомняме, предходната година СГП се самосезира по медийни изявления за противозаконни подслушвания на жители, участващи в митингите през 2020 година Скандалът потегли от изявление на съпредседателя на " Демократична България " Атанас Атанасов, само че и други политици от опозицията се включиха с изказвания, а и със описи, че са били подслушвани. Потвърди и лично служебният министър на Министерство на вътрешните работи Бойко Рашков. Подобно изказване направи и служебният министър Стефан Янев.

През юли обаче Софийска градска прокуратура (СГП) завърши разследването за това дали са били подслушвани политици, като е прекратила формирано досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение по член 339а, ал.1 от Наказателен кодекс, така като не са открити доказателства за противозаконни дейности.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР