Спрямо Кодекса на труда в България основното и допълнителните трудови

...
Спрямо Кодекса на труда в България основното и допълнителните трудови
Коментари Харесай

Работодателят е задължен да ни плаща допълнително за клас прослужено време, повечето не го правят

Спрямо Кодекса на труда в България главното и спомагателните трудови хонорари с непрекъснат темперамент се договарят сред страните. При възникването на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да дефинира, с изключение на главното заплащане, и спомагателните хонорари с непрекъснат темперамент.

За добит трудов стаж и професионален опит на служащите и чиновниците се заплаща в допълнение месечно заплащане в % върху главната работна заплата, избрана с самостоятелния трудов контракт. Правата ни изяснява експертът по трудово право доктор Тодор Капитанов, основател на mywork.bg.

Допълнителното трудово заплащане за трудов стаж и професионален опит се заплаща за фактически отработено време само по главното трудово правно отношение, а при ненапълно работно време – по всеки обособен трудов контракт, до допълнението им до съответната месечна дълготрайност на работното време. Това заплащане има непрекъснат темперамент – изплаща се ежемесечно, до момента в който съществува съображение за приемането му.

При установяване размера на спомагателното трудово заплащане за добит трудов стаж и професионален опит работодателят регистрира трудовия стаж на служащия или служителя на същата, сходна или със същия темперамент работа, служба или специалност. Условията, при които се зачита сходният темперамент на работата, длъжността или специалността, се дефинират с групов трудов контракт на браншово ниво или с вътрешните правила за работната заплата в предприятието.

С Постановление на Министерския съвет № 147 от 29.06.2007 година за установяване на минималния размер на спомагателното трудово заплащане за добит трудов стаж и професионаленопит минималният размер на спомагателното трудово заплащане за добит трудов стаж и професионален опит е избран на 0,6 на 100 за всяка година добит трудов стаж и професионален опит.

Работникът или служителят не е задължен да връща суми за трудово заплащане и компенсации по трудово правно отношение, които е получил добросъвестно.

Справка:

член 66, алинея 1, т. 7 Кодекса на труда

член 271, алинея 1 Кодекса на труда

член 12, алинея 1 НСОРЗ

§ 1, т. 2 от Допълнителните разпореждания на Кодекса на труда

Член 12 и член 22, алинея 1 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР