Спрете ни, ако сте чували това и преди. Лекоатлет чупи

...
Спрете ни, ако сте чували това и преди. Лекоатлет чупи
Коментари Харесай

IAAF разреши супертехнологичните маратонки за рекорди

Спрете ни, в случай че сте чували това и преди. Лекоатлет чупи международен връх в специфични обувки, които френският вестник " Екип " разказва като " дребни трамплини ", а сп. " Спортс Илюстрейтид " предизвестява, че " се възползват от отстъпчивите остарели правила ".

Но въпросният лекоатлет не е Елиуд Кипчоге или Бриджид Косгей, които дадоха исторически резултати в маратона при мъжете и дамите. А обувките не са от нашумелия напоследък модел на " Найки " - Vaporfly, с дебели платформи, все едно взети от групата " Бей Сити Ролърс ". Не, в действителност става въпрос за 1957 година, когато руснакът Юрий Степанов слага международен връх в скока на височина с обувки, които имат 4-сантиметров ток. Токът е толкоз огромен, че спортистът накуцва в бягането си преди скока. Но това прави работа. Степанов не съумява да се класира за олимпийските игри в Мелбърн година по-рано. Но новите обувки, както цветисто се показва един кореспондент тогава, му разрешават " да изскочи от посредствеността като момиче от хартиена торта ".

Тук обаче идва и разликата сред 1957 година и модерното време. След върха на Степанов интернационалната федерация (IAAF, в този момент с името Световна атлетика - б.а.) обещава да вземе ограничения. И го прави. За прочут интервал върхът стои, само че подметката е лимитирана до дебелина 13 мм и разногласията скоро избледняват. Модерните войни за обувките през 2020 година няма да свършат по този начин, макар че международната федерация публично одобри новите правила предишния петък. Всъщност, борбата към този момент се придвижва на втори фронт: пистата 

Сигурно към този момент сте видели заглавията. Спорните маратонки Vaporfly на " Найки ", които усъвършенстват резултатите в маратона при мъжете с към 90 секунди, публично са легални. Но бе натрапен предел за височината на новите обувки (40 мм за маратонки за бягания на шосе и 30 мм за шпайкове за писта), както и за броя на карбоновите фибропластини, които имат. Освен това, след 30 април всяка нова технология първо би трябвало да бъде в магазините, преди да бъде употребена в съревнование. Това значи, че обувките AlphaFly, които Кипчоге носи, когато слезе под 2 часа в маратона във Виена (бягането бе моделирано, поради което резултатът не е признат за международен връх - б.а.), не пасват на новите правила. Но, общо взето, всичко останали обувки пасват, което е добра вест за " Найки ".

В последната година технологията на компанията трансформира играта в леката атлетика, както в шосейните бягания, по този начин и в тези на писта. Някои твърдяха, че обувките, които Лора Мюир носи на международното в Доха, ще бъдат неразрешени, само че това не стана. Британката и нейната подготвителна партньорка - Джема Рийки, използваха същите маратонки на съревнование на 800 м в събота, в което Рийки даде забележителния резултат 1:57,91 минути. Това бе освен персонален връх за нея, с съвсем 4 секунди по-добър от предходното й достижение, само че и най-хубаво време при дамите в зала от 2006 година насам. 

Рийки е европейска първенеца до 23 година, а новият й резултат я трансформира в кандидат за олимпийски орден единствено за една вечер. В обществените мрежи се появиха въпроси дали тя не е носила подправени обувки. Маратонките й в действителност са специфични. Но наподобяват законни. Треньорът на двете атлетки Анди Йънг съобщи, че обувките съдържат специфичната пяна " Pebax ", използваха при тези на Кипчоге, както и пластмасова пластина, само че подхождат на новите правила. 

" Това не са шпайкове с карбонови пластини от фотосите на патентите в интернет ", съобщи треньорът и допълни, че скоро маратонките, употребявани от състезателките му, ще се продават и в магазините. 

Има обаче други прототипи, които наподобяват като от галактическа ера, в това число тези, употребявани от Сифан Хасан, която завоюва златните медали на 1500 и 10 000 м на международното състезание в Доха. С сходни предходната седмица бе и американецът Донован Брейзиър, който е международен първенец на 800 м. 

Никой към момента не знае какъв е статутът на тези маратонки. Но конкурентните марки сигурно се тормозят какъв брой прецизно международната федерация ще ползва личните си правила. Трите години, които бяха нужни за решение относно Vaporfly, направи доста хора нервни, изключително поради близката връзка сред президента на международната атлетика Себастиан Коу и " Найки ". Другото терзание е, че " Найки " има толкоз доста патенти за технологията си, че ще е мъчно да бъдат стигнати. Източник споделя, че компанията е с две години пред останалите. Така остава познатият въпрос: дали огромните надпревари на шосе и писта ще бъдат решени от маратонки или от човешките старания?

Случвало се е и преди. На квалификациите на Съединени американски щати за олимпиадата в Рио през 2016 година Кара Гаучър приключи 4-а, като пред нея бяха две атлетки, носещи прототипи на Vaporfly, маскирани като естествени маратони. Това може да е коствало мястото на Гаучър в олимпийския тим. 

Какво следва? Джефри Бърнс, един от водещите специалисти в технологията за маратонките, предсказва още по-големи фойерверки на пистата. " Решението за 40 мм в обувките за шосе е вярно, тъй като то включва всички модели, които се създават сега. Решението за пистата обаче оставя голямо място за бъдещо развиване. "

Според него маратонките ще имат все по-голямо въздействие върху резултатите на пистата. " Моделите на " Найки ", които видяхме предходната година, са първите от серия, която в действителност се отклонява от откритата процедура. Изглежда като че ли са удължили обувката с въздушен мехур в предната й част и/или с повече пяна. Лесно е да се види по какъв начин тези детайли, в вярна настройка и пропорции, могат да дадат на един играч механично преимущество. Така че това още веднъж слага този въпрос, на който всеки има собствен отговор - съгласни ли сме с това? "

И ето ни още веднъж тук, спорейки за обувки и доколко технологията би трябвало да бъде разрешена. Ако перифразираме Уинстън Чърчил: това не е краят. Не е даже началото на края. Може би това е краят на началото. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР