Справят ли се хората при наличието на такава огромна инфлация

...
Справят ли се хората при наличието на такава огромна инфлация
Коментари Харесай

Храните у нас продължават да растат, Коледната трапеза – с 50% по-скъпа спрямо 2021 г.

Справят ли се хората при съществуването на такава голяма инфлация

Близо 50% е оскъпяването за една година при стоките от първа нужда, огромна част от които употребяват всички за коледната софра. В листата с поскъпналите артикули влизат хлябът, брашното, каймата, свинското и пилешкото месо, както и оризът. Освен по Коледа, това те влизат в приложимост съвсем всекидневно в семействата в България.

Данните са от КНСБ. Зам.-директорът на Института за обществени и синдикални проучвания към Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България – Виолета Иванова, разяснява, че повишаването на главните 20 артикули през декември продължава. Това пък води до покачване в сумата, нужна за живот на фамилиите.

Информацията сочи още, че с една минимална заплата в България потребителксата кошница от тези 20 артикули от първа нужда у нас може да се изпълни 7 пъти, до момента в който в Германия това число доближава до 31. 

" Миналата година, септември месец, за тези 20 артикули сме давали 65 лв., а в този момент даваме 95 лв., т.е. повишаването е с 45% ".

Как се оправят хората с извършването на покупки за Коледната софра?

- Хляб, лук, кг картофи и три пържоли. Ами аз няма да се оставя без пържоли. Като за друго няма - това е. По-зле е, по какъв начин да не е. Миналата година с тези 30 лв. пълнех количката, пък в този момент е половината.

- Има разлика от предходната година. Цените са нагоре. А, всичко сама съм си напазарувала. Нямам проблем, тъй като имам помощ и от децата ми. Аз мога да си разпределя парите. И с по-малко да съм, всичко ми стига. По-хубаво е да усилят заплатите на младежите. Сега, сме си изпели песента. От избори в избори и нещата не са добре, обявиха поданици на София пред БНР.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР