Справките за имотите и сметките в чужбина на хората от

...
Справките за имотите и сметките в чужбина на хората от
Коментари Харесай

Цацаров: Сметките в чужбина на лица от властта са оперативни данни

Справките за парцелите и сметките в чужбина на хората от властта не съдържат доказателства, те съдържат единствено оперативни данни, чийто източник даже не е посочен. Това твърди някогашният основен прокурор и сегашен началник на КПКОНПИ Сотир Цацаров в, взето от основният редактор на вестника Борислав Зюмбюлев. " С оперативна информация доказване по Наказателно-процесуален кодекс не се прави. Именно събирането на доказателства в удостоверение или опровержение на оперативната информация е повода, поради която съгласно мен част от инспекциите не престават още. Всичко друго е цялостна далавера и измама. А от това до компроматите крачката е единствено една ", споделя в него още Цацаров.

Повод за неговите думи е опит да се отговори на офанзивата на президентът Румен Радев и на служебният вътрешен министър Бойко Рашков, че прокуратурата още от времето на Цацаров не споделя какво е направила с информацията от инспекцията на хората от властта, за които е било открито, че имат сметки и парцели в чужбина, които не са заявили по надлежния ред в България.

Само преди дни Рашков в изявление за " ЕвроДикоф " непосредствено разгласи, че " по времето, когато прокуратурата е била ръководена от Сотир Цацаров, е разполагала с данни за 77-78 души с постове във властта, които са имали недекларирани сметки в непознати банки или парцели в чужбина, само че е премълчала за половината от тях ". По думите му става дума за магистрати - съдии, прокурори и следователи, за народни представители, както и хора с постове в локалната власт.  " Данните сочат, че тези лица са имали сметки в задгранични банкови институции и имущества, закупени отвън България. По нашия закон е трябвало да заявяват тези имущества, само че не са създали това. Оттогава, 2019 година, когато е постъпила такава информация от разнообразни източници в прокуратурата при основния прокурор, е предоставена инспекция, която е завършила, само че за половината от тези лица, които загатнах - т.е. 37-38 лица. Между тях има и умряли ", описа служебният вътрешен министър.

Той добави:  " Резултатите от инспекцията са изпратени на ВКП и се намират там. От тогава до ден сегашен ние не знаем какво е подхванала прокуратурата и поражда въпросът за какво не се осведоми обществеността за към този момент тестваните лица. Прокуратурата държи тази информация в загадка. Защо? “. 

Според Рашков някои от тестваните лица и сега са магистрати, а едно от тях дори в момента е член на Висшия правосъден съвет. Сред тях били и високопоставен прокурор и неговата брачна половинка. „ Бих посъветвал тези магистрати, сътрудници, някогашни депутати и лица от локалната власт да заявяват тези парцели и да си платят съответните санкции. Тогава биха били свободни от прокуратурата, която сега по отношение на тях може да подхваща каквито дейности реши. Те са доста елементарно уязвими и върху тях доста елементарно може да се въздейства “, натърти Бойко Рашков и прибавя:  " Прокуратурата бездейства по въпроса с инспекцията на имущественото положение на 38 политици и магистрати, които имат парцели в чужбина, само че не са декларирани тук. Имам доказателства за това. Прокуратурата е бавила изясняването на този въпрос, с цел да не си основава неприятности със мощните на деня ".

В опит да опровергае казаното от служебния вътрешен министър, Цацаров изяснява, че описът в никакъв случай не е бил от 77-80 индивида. Има
две информации, които съдържат информация за общо 38 лица, заемащи висши обществени длъжности. Ако има различен лист, той не е бил изпращан до мен, докато съм бил основен прокурор. И също така нито описите, нито инспекциите по тях са възлагани на Министерство на вътрешните работи. Следователно вместо загадъчното  “знам, ама няма да кажа ” е по-добре на моменти да се замълчи. Който твърди, че аз или сътрудниците ми сме прикрили имена с избрана цел, просто лъже ", твърди някогашният основен прокурор.

Цацаров афишира и, че " една немалка част от информацията, получена по линия на интернационалния продан в тази тенденция, е с експлицитното изискване, че не може да се употребява за потребностите на правосъдни производства ". " Проблемът не е просто да обявим листата, а да се съберат доказателства, годни за съд, че информацията в него е вярна. Повтарям отново - тези две информации съдържат единствено оперативна информация ", споделя още шефът на КПКОНПИ.

Той по този начин и не дава отговор какво е направено по листата на 38-те индивида от прокуратурата от август 2019 година, когато държавнато обвиняване е получило въпросните информации. До момента не е оповестено нито едно име, не известно да има осъден даже по административен ред, а още по-малко да има формирано някакво досъдебно произвеждане.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР