Справките по дела се правят вече по телефона, казва представляващият

...
Справките по дела се правят вече по телефона, казва представляващият
Коментари Харесай

Боян Магдалинчев: Прокуратурата трябва да установи има ли пробив в системата на Темида

Справките по каузи се вършат към този момент по телефона, споделя представляващият Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев в изявление за "Монитор ".

- Г-н Магдалинчев, Висш съдебен съвет сподели, че реагира навременно и съответно на новата обстановка в страната, обвързвана с изключителното състояние във връзка епидемията от новия ковид. Какво направихте и решихте до тук и какво още следва?
- Висш съдебен съвет фактически реагира доста бързо и доста съответно на обстановката в страната. На 13 март, петък, беше оповестено изключителното състояние. Още на 14 март с някои от членовете на съдийската гилдия на Висш съдебен съвет по телефона се чухме и започнахме да приказваме за обсъждане на ограничения на съдийската гилдия във връзка с съдилищата в страната. Трима от членовете на колегията взехме решение да желаяме изключително съвещание, което се организира на 15 март, неделя.

С оглед съответната обстановка към оня миг се взе решение, че с оглед запазване живота и здравето на жителите, на магистратите и правосъдните чиновници следва да се подхващат дейности, които да доведат до ограничение на контактите сред жителите и правосъдните чиновници,между чиновниците и магистратите и сред самите магистрати и правосъдни чиновници, като главен медицински аршин в заповедта на министъра на опазването на здравето и в решението на Народното събрание за оповестяване на изключителното състояние за ограничение разпространяването на короновируса.

По този мотив едно от решенията,които Съдийската гилдия одобри беше решението за ограничение достъпа на жителите до правосъдните здания по време на изключителното състояние. На това съвещание взехме три съществени решения по отношение на работата на съдилищата в изискванията на изключително положени.

На първо място взехме решение съдилищата да преустановят да преглеждат всички типове наказателни каузи за интервала на оповестеното изключително състояние от 16 март до 13 април,с изключение на най-общо казано делата по Наказателно-процесуален кодекс по отношение на ограниченията за процесуална насила, делата за изчерпателно посочени в 16 текста от Наказателнопроцесуалния кодекс,както и такива по Закона за здравето, делата по Закона за екстрадицията и Европейска заповед за арест по искане на арестувания или предаване на лица, делата формирани по претенции по Закона за специфичните разследващи средства и по чл.159а от Наказателно-процесуален кодекс и други, както и тези по чл.225,ал.6 и чл.326,ал.2 и чл.355 от Наказателен кодекс, включени в допълнение в съвещанието и на колегията на 16 март.

По същия метод колегията, взе решение във връзка с гражданските и комерсиалните каузи които да не се преглеждат през посочения нагоре интервал на изключителното състояние, като се изключи делата за практикуване на наставнически права, делата по Закона за домашно принуждение,само по отношение на заповедта за незабавна отбрана или изменение на същата и в случаите на отменяне на молбата за отбрана, позволение за изтегляне на суми от влогове на деца, каузи за застраховане на доказателства., както делата формирани по претенции по Закона за електронните известия и по чл.19, ал.6 от Закона за Търговския указател, по отношение на чл.356 от Граждански процесуален кодекс.

Аналогично беше и решението на колегията за преустановяването разглеждането на административните каузи за този интервал от време, като се изключи делата за допускане на авансово осъществяване на административния акт по чл.60 от Административнопроцесуален кодекс и по чл.166 от Административнопроцесуален кодекс за прекъсване от съда на позволеното от административния орган или по силата на закона авансово осъществяване, както и делата за дейностите на полицейските органи по чл.72 от ЗМВР,по чл.75 и чл.157 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс,както и делата за допускане на обезпечения по предстоящ и провесен иск.

Съдийската гилдия също по този начин, подаването на всевъзможни типове документи да се прави единствено по пощата или по електронен път:справките по делата да се правят единствено по телефоните оповестени на уеб страниците на съдилищата или по електронен път на оповестените от тях електронни адреси: да не се образуват и входират бумаги, които да предизвикват правосъдни производства, с изключение на посочените като изключение; забрани се достъпа до правосъдните здания на жители, страни по каузи, движимости лица, преводачи,адвокати,освен лицата призовани по делата, които се позволяват дои разглеждане, както и техните юристи.

Задължиха се административните ръководители да основат организация за застраховане работата на съдилищата, като утвърдят графици за наряди на съдиите,държавните правосъдни реализатори, съдиите по вписванията и правосъдните чиновници от същите служби.

Въведе се възбрана за достъпа на всички останали магистрати, съдии по вписванията,държавни правосъдни реализатори и правосъдни чиновници до правосъдните здания, с изключение на тези които са включени в графиците за наряди.

Указа се съдиите да работят отдалечено по делата оповестени за ре4шаване,като се сътвори организация за това а направените от тях правосъдни актове да се вписват в срочните книги след отпадане на изключителното състояние.

Задължиха се също ръководителите на съдилищата да провеждат осъществяването на всички административни услуги,в това число на един малко по-късен стадий с оглед реакцията на жители, издаването на свидетелства за съдимост на правилото на „ едно гише”, в действителност ситуирано в помещение най-близко до входа на правосъдната постройка с обезпечаване на защитни средства за жителите и чиновниците против разпространяване на инфекцията. Предписаха се и други инструкции,все в тенденция запазване живота и здравето на жителите,съдебните чиновници и магистратите.

- А какво се случва със справките по каузи?
- Справките по делата, както показах към този момент нагоре следва да се правят единствено по телефоните, оповестени на уеб страниците на съдилищата или по електронен път на оповестените имейли. Казахме, че стопираме изпращането на призовки и известия и правосъдни бумаги по всички каузи, като всичко това ще става след анулацията на изключителното състояние.

Призовките и известията да се правят единствено по телефона или по електронен път. Още на идващия ден, на 16 март, ние организирахме ново съвещание на съдийската гилдия и допълнихме някои от признатите точки. Беше напълно разумно, тъй като обстановката беше такава, че вземахме решенията незабавно и бързо още преди да излезе Закона за ограниченията и дейностите при изключително състояние.

- Какво стана след обнародването на Закона за изключителното състояние?
- На 26 март се свикахме на работно съвещание, което приехме, че ще бъде съвещание всъщност на съдийската гилдия. По това време към този момент беше признат и обнародван в Дъждовни води Закона за дейностите и ограниченията при изключително състояние, в който наредбата на чл.3 т. 1 и 2 регламентираше прекъсване на действието на процесуалните и давностните периоди при другите производства.

Съгласно наредбата на член 3,т.1 се планува, че за периода от 13 март 2020 година до анулацията на изключителното състояние стопират да текат процесуалните периоди по правосъдни, арбитражни изпълнителни производства, като се изключи периодите по наказателните производства, по Закона за екстрадицията и европейска заповед за арест и производствата, свързани с ограниченията за насила. По създание с тези разпореждания ние към този момент влязохме в несъгласие със закона.

Там, където бяхме планували в първоначалнните ни решения от 15 и 16 март, че по време на изключителното състояние се стопира разглеждането на всевъзможни наказателни, цивилен, търговски и административни каузи, като се изключи посочените случаи.

На съвещанието на 26 март съдийската гилдия одобри, че следва да бъдат подхванати незабавни ограничения и дейности по иницииране на законодателни промени,които да бъдат съобразени с решенията,които сме приели ние.И до приемането на тези законодателни ограничения съдиите да продължат да извършват решенията, признати от съдийската гилдия от 15 и 16 март.

- И при издаването на свидетелства за съдимост се наложи да извършите смяна.
- При първичното ни решение от 15 март приехме, че свидетелствата за съдимост ще се издават единствено по електронен път. Това докара до ограничение на опцията някои от жителите, които в този миг на изключително състояние са съкратени и при намирането на нова работа им би трябвало удостоверение за съдимост. Затова приехме,че се касае до административна услуга,която следва да бъде осъществявана и на гише.

- Какво плануват измененията в Закона за ограниченията и дейностите при изключително състояние във връзка с правосъдната власт?
- В събота и неделя имаше съвещания на Комисията по правни въпроси и в плана за промени се стигна до едно по-рационално предложение - член 3 т.1 се променя – стопират да текат процесуалните периоди по правосъдни, арбитражни изпълнителни производства като се изключи периодите по производствата според приложение.

В това приложение се изброяват делата, по които периодите не стопират да текат през интервала на изключителното произвеждане, а това са тези производства, които съдийската гилдия одобри с решения от 15,16 и 26 март.

- И съдийската, и прокурорската колегии на Висш съдебен съвет взеха решени за организацията на работа по време на изключителното състояние, само че има ли нещо, което пропускате?
- В рамките на месец и двете колегии работеха интензивно със задачата да се ограничи оптимално опцията за разпространяване на короновируса. Започнахме отдалечена форма на работа с онлайн лъчение съвещанията на колегиите комисиите,при което те напълно пълноценно извършват своите отговорности.

По никакъв метод Висш съдебен съвет не е спирал своята активност. Оказа се, че тези решения, които сме приели, са верни. Ясно е, че това води до известно ограничаване на достъпа до правораздаване, само че това е един уравновесен метод към ограниченията, които се постановат при изискванията на изключителното състояние. Надяваме се до момента в който ограниченията бъдат такива да стартираме и отдалечено разглеждане на делата.

- Мислите ли, че ще може да се провежда?
- След като в този момент към този момент колегиите,постоянните комисии и Пленума на Висш съдебен съвет си правят работата отдалечено и вземат съответните решения, няма причина да не стартира и отдалеченото разглеждане на делата,още повече,че такава опция е заложена и в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за дейностите и ограниченията при изключително състояние.. Тоест, в придвижване системата се пренастройва, както се пренастройва държавната администрация и всички останали институции.

Никой не е очаквал това изключително състояние, никой не е допускал и предвиждал размерите, които ще одобри в пандемия. В придвижване нещата се оправят.

- Срещат ли компликации административните ръководители на съдилища във връзка всички промени? Някой обърква ли се? Искат ли помощ?
- Разбира се, че има такива случаи. Особено като приехме решенията от 15 и 16 март преди законът да бъде признат, единствено беше оповестено изключителното състояние. След като излезе законът и се видя, че наказателните производства би трябвало да продължат да се преглеждат, тогава част от сътрудниците в страната реагираха и споделиха, че нашето решение влиза в несъгласие със закона.

Как да се ползва и ще продължи ли да се ползва? Затова на 26 март съдийската гилдия одобри решение, че препотвърждава своето решение да не престават да извършват напътствията от 15 и 16 март. Тогава ние приехме решение за незабавни дейности по предприемането на законодателни промени, тъй като отварянето на вратите за разглеждане напълно на наказателните каузи щеше да докара до съществени последствия за разпространяване на короновируса.

В придвижване се прави всичко. Никой не може в една обстановка, в която в никакъв случай не е бил през живота си, внезапно да реагира най-адекватно. Пак споделям, има известно ограничение на достъпа на жителите до правораздаване, само че то е неизбежно, това е уравновесен метод сред едното и другото. По-високата полезност сега е опазване на здравето и живота на жителите.

На основата на тази висша полезност се гради и държанието на органите на правосъдната власт и на Висш съдебен съвет. Като се обезпечава достъп до правораздаване, само че не в цялостния му размер, по този начин както е в естествена обстановка.

- Ще има ли ограничения, които занапред ще бъдат предприемани във връзка с правосъдната система?
- Най-вероятно животът в обстановка на изключително състояние могат да доведат до законодателни промени. Сега с тези промени, които се вършат в Закона за дейностите и ограниченията при изключително състояние, се вършат много промени. Те не са единствено тези, които касаят правосъдната система. Те касаят и жителите, и обществото. Нека да станат факт, ще видите, че това са дейности, които са част от налагащите се заради изключителното състояние.

- Нека да разбираем на хората може ли сега да се апелират наложени актове, да вземем за пример санкцията за разходка в парка? Както и да се апелират заповедите на министъра на опазването на здравето?
- Актовете на министъра на опазването на здравето по Закона за здравето и тези, които са по Закона за дейностите и ограниченията при изключително състояние по своята същина са административни актове. Всички административни актове по Конституция, като се изключи тези, за които категорично в законова норма е планувано, че се изключват от правосъден надзор, подлежат на обжалване.

Няма значение какви са. За огромна част от ограниченията, които са планувани по Закона за здравето, а и за тези по Закона за дейностите и ограниченията по време на изключителното състояние се планува авансово осъществяване, В наредбата на чл.166, ал 4 от Административнопроцесуален кодекс категорично е казано, че когато се допусне авансово осъществяване в акт или в специфичен закон, съдът постоянно може да се произнесе по искане за прекъсване на предварителното осъществяване.

Като административни актове по силата на чл.120 от Конституция, доколкото с експлицитна норма планувана в закон те не са изключени от правосъден надзор,същите подлежат на подобен.Заповедите на министъра се апелират пред Върховен административен съд, тези на шефовете на лечебни заведения се апелират в съответния административен съд.

А когато актовете са формирани от чиновници на Министерство на вътрешните работи и наказателните постановления за издадени от съответните шефове на Областни дирекции на Министерство на вътрешните работи или полицейски ръководство,същите подлежат на правосъден надзор пред съответния областен псъд а неговия правосъден акт на касационен надзор пред съответния административен съд.

Следва единствено да подчертая,че заповедите могат да подлежат на авансово осъществяване, само че не значи,че са изключени от правосъден надзор.

- Как ще коментирате резултатите от одита на централизираната система за инцидентно систематизиране на делата, съгласно който има пробив в нея?
- Няма да разясня, тъй като има формирано досъдебно произвеждане по случая. То ще откри има ли, няма ли уязвимости системата за инцидентно систематизиране на делата. На пленума на Висш съдебен съвет на 9 април ще бъде прегледан одитния отчет на компанията, на която с решение на пленума на Висш съдебен съвет е предоставено да извърши одит на системата за инцидентно систематизиране на делата.

- Ще се предложите ли магистратите и чиновниците на Темида да останат без възнаграждение и това всички ли правосъдни чиновници ще обхване?
- Определено няма да оставим магистратите и правосъдните чиновници без заплащане.Трудовото им заплащане за тях е само вероятен източник на приходи,което категорично е записано в Закона за правосъдната власт, за разлика от другите управляващи, където има законово възможни начини за приемане на спомагателни приходи.Но по този начин или другояче и правосъдната власт ще е съпричастна към проблемите на страната в този сложен миг.Нека единствено малко да изчакаме.

ВИЗИТКА:

Завършил е „ Право “ в Юридическия факултет на СУ „ Климент Охридски”. Бил е арбитър в районните съдилища в Разлог и Гоце Делчев, а след това заместник-председател на Районен съд - гр. Гоце Делчев. В интервала 1999-2003 година е бил член на Висшия правосъден съвет. От 1997 година е арбитър във Върховния административен съд. През 2004 година става ръководител на Четвърто поделение във Върховния административен съд. През 2012 година става заместител на ръководителя на Върховния административен съд и началник на втора гилдия. През 2017 година е определен за член на Висш съдебен съвет от квотата на съдиите, а след това съветът го избира и за собствен представляващ.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР