Спортните занимания в съвремието са доста интензивни. Младите хора търсят

...
Спортните занимания в съвремието са доста интензивни. Младите хора търсят
Коментари Харесай

Как да се предпазим от счупвания и как да опазим ставите си от износване?

Спортните занимания в съвремието са много интензивни. Младите хора търсят адреналина и това води до контузии в опорно-двигателния уред, които могат да причинят даже трайна инвалидизация. Това сподели в изявление за Novini.bg ортопедът от Военномедицинска академия доктор Владимир Стефанов.

Спортът, обвързван с колелета и електрически тротинетки, изисква подготовка, екипировка и деликатно ръководство на тези транспортни средства, съобщи той, като подсети, че съгласно статистиката у нас има не един и два смъртни случаи, свързани с електрически тротинетки.

Тези транспортни средства развиват скорост от над 50 км/ч и когато на тях се качи човек, който в никакъв случай не е карал такова нещо с такава скорост, може в действителност да претърпи сериозна контузия, уточни доктор Стефанов.

Също по този начин огромен травматизъм има в така наречен планинско колоездене. Това са главно младежи, които карат рисково в планината. Най-често те са добре екипирани, познават пътеките в планината, само че все пак скоростта и естеството на терена допускат контузии, които в някои случаи не могат да бъдат избегнати. Важното е тези спортуващи да бъдат добре готови и екипирани, тъй като изключително ударите в главата може да са с съдбовен излаз, добави той.

По думите му в продължение на хилядолетия контузиите на опорно-двигателния уред, в това число счупванията, са били лекувани с така наречен консервативни способи – обездвижване, шиниране, гипсиране на повредения крак или става.

Тези способи имат своето място и в актуалната травматология. Ние лекуваме с така наречен консервативни способи, които имат отлични резултати. Когато обаче се касае за счупвания на избрани кости, разбъркване на кости, счупвания, касаещи ставите, тогава консервативното лекуване води до неприятни резултати, като забавено лекуване и трайна инвалидизация. В тези случаи на помощ идва оперативното лекуване. Ортопедията и травматологията са бурно разрастващи се специалности в последните 100 година След 60-те години на ХХ век развиването на технологиите, на имплантите, на оперативните техники разрешиха да се оперират извънредно комплицирани счупвания и резултатите да бъдат отлични за пациентите, т.е. пациентите да се върнат към привичното равнище на интензивност. Това важи изключително за по-младите пациенти. За по-възрастните пациенти, потърпевши при битови контузии, по-важното е не да се възстановят изцяло, а да се върнат към деен метод на живот – независима походка, да се обслужват сами у дома, означи доктор Владимир Стефанов.

Той подсети, че в приближаващия зимен сезон паданията и контузиите зачестяват, като посъветва, когато има поледица, да се върви доста деликатно.

При поледица даже младежи претърпяват контузии, а възрастните хора могат да се контузят доста елементарно. И тук, както във всяка здравна област, предварителната защита е по-важна даже от лекуването. Най-важното е, в случай че може, да се спестят разходките в утринните часове, когато е най-хлъзгаво. Другото значимо нещо е положителни обувки, които не разрешават падение при заснежаване и замръзване, сподели медикът.

Някои от тези контузии настъпват и в домовете. Близките на възрастните пациенти би трябвало да обезпечат безвредна среда – да се махнат прагове, килими и сходни неща, в които човек може да се спъне, защото възрастните хора доста елементарно могат да претърпят такава контузия, добави доктор Стефанов.

Той разяснява и казуса с износването на ставите и това по кое време е нужна промяната им посредством интервенция.

Тазобедрената и колянната са най-често сменяните стави в опорно-двигателния уред, защото те са и най-натоварените в човешкия организъм. Протезирането на тези две съществени стави претърпя взрив в последните години както като количество, по този начин и като качество. Ортопедите към този момент не се тормозят да предложат на пациентите промяна на колянна или тазобедрена става, защото резултатите са доста положителни и отлични. Но би трябвало да се вземат поради няколко обстоятелството. Първото нещо е, че има и други способи на лекуване. Трябва да се разиска с пациента, който страда от артроза на тазобедрената или колянната става дали са употребявани други способи на лекуване, дали са довели до някакъв резултат, да се обърне внимание на двигателните привички на пациента, да се подтиква придвижване в сдържан размер, да се разиска понижаване на телесното тегло. Тези фактори се отразяват доста добре във функционалността на ставите, съобщи експертът.

Има един доста явен способ на диагностика, наименуван рентгенова фотография. На рентгеновата фотография се вижда има ли изхабяване или няма. Ако не се вижда добре, може да се направи ядрено-магнитен резонанс, посочи доктор Владимир Стефанов.

Тези интервенции доведоха до гражданска война в ортопедията и травматологията. Неслучайно промяната на тазобедрената става е определена за интервенция на ХХ век. Тази интервенция е довела до смяна на качеството на живота на милиони хора в продължение на десетки години. Когато са определени в верния миг и когато са определени на верния човек, тези интервенции в действителност правят работа. Човек би трябвало да бъде уверен, че това е неговото лекуване, само че би трябвало да бъде препоръчано и друго лекуване като вид, добави той.

Има една група болести, наречени остеонекрози или аспетични некрози. Тази група болести до известна степен се разграничава от некрозата на ставите, макар че процесът е сходен като признаци. Този вид болести се усили след Ковид епидемията, защото част от тези пациенти след прекаран Ковид развиха тези болести, главно на тазобедрената или колянната става. За страдание, това е една група млади и дейни пациенти, сред 30 и 40, до 50-годишни, на които им се наложи да им бъдат заменени ставите. Това пък е изключително значим медицински проблем, защото изкуствените стави, колкото и добре да са направени, имат някакъв междинен живот, който рядко надвишава 20 години, и на тези пациенти най-вероятно ще им следва повторна промяна на ставата в не доста преклонна възраст, означи доктор Стефанов.

Профилактиката на износването на ставите също е тематика за диалог и аз мисля, че там би трябвало да бъде наблегнато. Телесното тегло, контузиите на ставите, изключително в някои натоварващи спортове, и прекомерната физическа интензивност, са основните фактори, които водят до изхабяване на ставите, акцентира ортопедът.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР