Разширяването на Европейският съюз трябва да се осъществява въз основа

...
Разширяването на Европейският съюз трябва да се осъществява въз основа
Коментари Харесай

Силяновска: Историческият спор с България не може да бъде причина за вето

Разширяването на Европейският съюз би трябвало да се реализира въз основа на съблюдаване на критериите от Копенхаген. Историческият спор с България не може да става причина за налагане на несъгласие. Македонското малцинство не участва в българския съвет на малцинствата.

Това съобщи президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова в изявление за ТВ 21.

„ Искам, било то в границите на Берлинския развой, било то в границите на това, което следва в този момент, Европейски Съюз в действителност да покаже ясна тактика за нас... Надявам се, че ще се сътвори поредна политика на разширение - при съблюдаване на критериите от Копенхаген “, сподели Силяновска.

Тя уточни върховенството на закона като фактора, който ще отвори вратите на Европейски Съюз за РСМ.

„ Това (Присъединяването към Европейски Съюз – бел.ред.) ще стане първо посредством работа върху върховенството на закона, най-важното доказателство за върховенството на закона е безмилостната битка с корупцията и престъпността. Нашето ще се случи с европейски стандарти в образованието, опазването на здравето, обществената отбрана “, съобщи македонският президент.

Тя акцентира, че е ясно, че рамката на договарянията няма да се промени.

„ Не приказвам за смяна на преговорната рамка, за мен е ясно, че всички са дали своят вот, приказвам за нейното използване, с пояснение. Казах също по този начин на всички в Организация на обединените нации, че в случай че споделят, че Преспанското съглашение е „ pacta sunt servanda “, би трябвало да прочетат деликатно какво значи Македония за другата страна - тази безименна територия, народ, със лична история, просвета и език. За какво приказваме с България? За история, за просвета, за език. Извинявайте, Гърция първо като страна, подписала Преспа, само че и Европейски Съюз би трябвало да уточни това - дано историците да приказват в комисията, само че това не може да бъде причина за несъгласие, за това би трябвало благосклонност “, сподели Силяновска.

„ България има Съвет на малцинствата, в който не влиза македонското малцинство, в това време България е подписала Конвенцията за отбрана на правата на малцинствата “, добави президентът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР