Момче в 9-и клас изкарва слаби оценки по един предмет

...
Момче в 9-и клас изкарва слаби оценки по един предмет
Коментари Харесай

Гонение на учители. Как Възраждане нападна предизборно елитна гимназия

Момче в 9-и клас изкарва слаби оценки по един предмет и се постанова да повтаря годината. Как стана по този начин, че партия " Възраждане " вкара този случай в предизборната си акция? Формацията споделя, че в гимназията е имало " хомосексуална агитация " и момчето е потърпевшо от нея. Фактите сочат друго.

Това е историята на една двойка по география и стопанска система в 9-и клас, само че тя прераства в детайл от предизборната акция на " Възраждане ". Едно момче изкарва повече от пет двойки, в това число и пред комисии с присъединяване на майка му, само че партията показва това по различен метод – не като липса на подготовка на ученика, а като гонене на юноша, който е срещу " ЛГБТ пропагандата ".

Двойките са писани в Националната природо-математическа гимназия (НПМГ) – едно от елитните учебни заведения в България. Поне от десетилетие то е измежду гимназиите, изискващи най-голям бал при банкет след 7-и клас.

Това, че целият случай се трансформира от частен в народен, е детайл на душевен тормоз върху цялата общественост на гимназията, сподели пред Свободна Европа заместник-директорката на учебното заведение Деница Кожухарова .

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов преглежда случая с получените двойки като " хомосексуална агитация " на учебното заведение, защото от ученика се е желало да разяснява така наречен Истанбулска спогодба – интернационален документ, който пази от домашно принуждение, само че е представян погрешно от " Възраждане " като агитация на ЛГБТ.

Новините идват тъкмо два месеца откакто Народното събрание с голямо болшинство разискването на нетрадиционната полова ориентировка в учебно заведение. Това се случи по предложение на националистическата партия " Възраждане ". Текстовете възпроизведоха съветски репресивни правила.

Откакто е почнала акцията за изборите на 27 октомври, " Възраждане " залага на послания против ЛГБТ общността, имигрантите и въвеждането на еврото. Представители на партията съвсем ежедневно в обществените мрежи, че са имали съображение да се борят против.

Такава агитация не съществува, настояват учители, измежду които и такива от НПМГ.

Но дано се върнем към историята на една двойка.
Конфликтът в НПМГ
Конфликтът сред НПМГ и Ани Кирилова стартира със слабите оценки, които синът ѝ получава по география. Момчето приключва първия период за образователната 2023/24 с двойка. Майката е уверена, че тази оценка не се дължи на неведение на ученика.

Кирилова твърди, че повода е друга: синът ѝ е отказал да извърши независима работа по избор, обвързвана с Истанбулската спогодба (официално: Конвенция на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното насилие). И е получил двойка точно поради несъблюдение на това задание.

От НПМГ, че учителят по география на 9а клас Даниел Христов е дал независима работа по избор, обвързвана с конвенцията.

Но нататък изказванията се разминават.

Паралелката, в която учи синът на Кирилова, е от 29 души, научи Свободна Европа. Само 7 от тях са изпълнили заданието, което е било по избор, пишат от НПМГ. Но измежду останалите 22 възпитаници, които не са писали по тематиката, няма друга двойка по география за периода – в случай че изключим тази на сина на Ани Кирилова.

В класа е имало още няколко слаби оценки, само че те са по други предмети - химия, физика и математика.

" Пазихме мястото на сина на Ани Кирилова до последно. Запълнихме броя за новата образователна година едвам когато стана ясно, че ще повтаря годината ", сподели Кожухарова.

Това слага под въпрос изказванието, че момчето е " скъсано " точно поради това, че не е написало независимата си работа.

В свои постове в обществените мрежи майката Ани Кирилова загатва, че учителят е дал домашното за Истанбулската спогодба, с цел да прокара ЛГБТ или джендър агитация.

Но от 7 възпитаници, които пишат по препоръчаната тематика, петима развиват тези срещу конвенцията, а получават отлични оценки. Учителят споделя, че те просто са изпълнили критериите за оценяване – " да са прочели документа, да са построили лична позиция, да защитят своята позиция, аргументирайки се с членове от документа ".

Към този миг майката към този момент е подлагала на критика работата на разнообразни учители, наричани от нея некомпетентни. Нейната свръхактивност в писането на имейли и известия във всички часове на денонощието, водят до възмущението на родители и учители.

Покрай разплитането на цялата история в средата на седмицата НПМГ разгласява обстоятелствата по случая. От тях излиза наяве, че преди заданието, обвързвано с Истанбулската спогодба, синът на Кирилова към този момент е имал една слаба оценка по предмета. След това той минимум един път е отказал да бъде изпитван и получава двойка.

В идващия втори период ученикът не идва в час (по здравни или фамилни причини), не посещава нито една консултация и не се явява на три планувани изпита. Майката стартира да твърди, че учителят е педофил, който търси персонално другарство със сина ѝ и по тази причина му предлага съвещания. Ученикът остава с двойка за периода и годината, само че въпреки всичко може да се яви и на поправителни изпити през септември 2024 година

Момчето изкарва двойки на двата постоянни поправителни изпита пред комисия с присъединяване и на майка му. Изкарва двойка и на 30 септември , когато е и последната опция да поправи оценката.
Конфликтът е по-голям
Историята с двойките по география и стопанска система стартира през ноември-декември 2023 година, само че се разчува чак в този момент по две съществени аргументи.
след 30 септември към този момент е ясно, че момчето би трябвало да повтори годината;майката и учебното заведение влизат в поредност правосъдни разногласия, един от които преди дни завършва на първа инстанция с опрощение на майката.
Но има и трета причина – в историята се намесва депутатът от " Възраждане " Ангел Янчев, излиза наяве от позицията на НПМГ. Това става, откакто Ани Кирилова посещава Янчев в приемното му време, с цел да го запознае със случая.

Така депутатът се обажда на шефа на гимназията преди последния изправителен изпит на момчето и в отговор на въпросите му за случая е поканен да пристигна в учебното заведение.

" [Но] господин Янчев отхвърля среща в учебно заведение, с цел да му бъде показана гледната точка на учебното заведение, и загатва, че шефът има способи да реши казуса. Усещането на [директора] господин Ушагелов е за оказване на напън в тази посока ", пишат от НПМГ.

" Официалната позиция на учебното заведение е, че не желаем по никакъв метод положителното име на гимназията ни да се употребява с предизборна цел ", разяснява представител на НПМГ пред Свободна Европа.

От гимназията споделят, че историята с Кирилова и детето ѝ е от частен темперамент и не трябва да бъде превръщана в народен проблем. Като съществени аргументи за това показват освен, че името на НПМГ се употребява за предизборна цел, само че и че въпросът се употребява за тормоз и напън върху личния състав на образователното заведение.

Свободна Европа беседва с Деница Кожухарова , която е заместник-директор в НПМГ. Тя разяснява, че НПМГ е завела дело против госпожа Кирилова и до момента не е взимала обществено отношение по проблема, с цел да резервира положителния звук.

" Превръщането на случая от частен в народен и потреблението му с предизборна цел е реализиране на душевен тормоз освен върху личния състав на гимназията, само че и по отношение на цялата общественост на НПМГ ", споделя Кожухарова.

Тя споделя още, че цялата обстановка ѝ носи високи равнища на стрес, които водят и до проблеми със здравето.
Да печелиш гласове " за сметка на образованието "
Кандидатът за народен представител от ПП-ДБ акад. Николай Денков сподели, че " Възраждане " " плаши хората с подправени проблеми и е решила, че би трябвало да печели гласове за сметка на българското обучение ".

" Ако ще развиваме образованието, това няма да стане с репресии, а с гарантиране на свободата на учителите да работят и с взаимно почитание сред родители и учители, както и с грижа за децата ", още Денков.

В поддръжка на Денков се и различен кандидат-депутат от ПП-ДБ. Според Красимира Величкова става въпрос за " типичен образец на агитация и дезинформация ".

Тя написа, че казусът с НПМГ се употребява политически, с цел да се " легитимира хомофобският закон " на " Възраждане ". Величкова споделя, че резултатът е тормоз над учителите и напрежение сред учениците, което стигматизира тематики, свързани с човешките права.

Свободна Европа потърси Янчев от " Възраждане ", с цел да обясни по какъв начин по време на предизборна акция името му се оказва забъркано в тази ситуация с НПМГ.

" Изпратете въпросите си към нашия пресцентър ", сподели Янчев и приключи диалога.

Свободна Европа изпрати същите въпроси до пресцентъра на " Възраждане ", само че до публицистичното привършване на текста не получи отговори.

Малко по-късно, водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов се във Фейсбук и дефинира замесването на партията като " нечистоплътно ". Той дефинира независимата задача по избор (за Истанбулската конвенция) като " хомосексуална агитация ".

Очаквахме проблеми от вида на този, сподели Адела Качаунова от Българския хелзинкски комитет (БХК). Тя твърди, че съответният скандал с двойките на момчето по география и стопанска система се дължи на в Закона за предучилищното и учебното обучение, импортирани от " Възраждане " и признати с голямо болшинство. С беше неразрешено разискването на тематики, свързани с ЛГБТ, в учебно заведение.

Истанбулската спогодба въобще не загатва ЛГБТ общността и не третира нейни проблеми. Но в България този интернационален документ беше показан от доста националистически партии, " Възраждане в това число, като нещо, което той не е – метод за въвеждане на " джендър идеология " и " трети пол ".

" Тези промени [в закона] сътвориха механизъм за гонение на учители и учебни заведения. Ползват се за оказване на напън и би трябвало да бъдат отстранени ", сподели още Качаунова.
 Перфектната стихия. Какво съставлява законът за ЛГБТ  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР