Спортната 2020 година предлага купища големи прояви, но безспорно най-значимите

...
Спортната 2020 година предлага купища големи прояви, но безспорно най-значимите
Коментари Харесай

Спортната 2020-а

Спортната 2020 година предлага купища огромни прояви, само че несъмнено най-значимите от тях са Европейското състезание по футбол, което ще се организира в 12 града от континента (12 юни - 12 юли), с цел да бъде ознаменувана 60-ата годишнина от първия шампионат на Стария континент, състоял се в Испания с присъединяване единствено на 4 тима, и 32-ата Лятна олимпиада в Токио

(24 юли - 9 август). Тя ще бъде последвана и от 16-ата лятна параолимпиада (25 август - 6 септември).

Тенис, ATP Cup, 3-12 януари, Австралия

Дебютната конкуренция не е шампионат от Големия шлем или Мастърс. Но в първия шампионат ще играе и българският народен тим по тенис, а такова нещо не помним на конкуренция на най-високо равнище. Турнирът е първи, а България ще е част от него с помощта на 20-ото място на Григор Димитров, който ще бъде и играещ капитан и треньор

на по-младите ни тенисисти Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Александър Донски и Адриан Андреев. Нашите са в Сидни още от края на 2019 година, а през днешния ден започват против Англия. От звездите шампионата пропущат единствено Роджьр Федерер, Стан Вавринка и Анди Мъри.

Волейболни олимпийски квалификации, 5-10 януари (Берлин, мъже) и 5-12 януари (Апелдорн, жени)

Би било превъзходно най-малко единият от двата ни отбора - мъже или дами, да завоюва борбите и да се класира за Токио. Съвсем друго е, когато в олимпийската ни делегация се включи и тим, даже единствено поради гледката на церемонията по откриването.

И за мъжете, и за дамите, задачата през януари ще е доста сложна. Мъжете, водени от Силвано Пранди, стартират в неделя в " Макс Шмелинг Хале " в група В против Франция, Нидерландия и европейския първенец Сърбия. " Лъвиците " са в предварителна група А с Полша, домакините от Нидерландия и Азербайджан.

Футбол, плейофи за Евро 2020

(26 и вероятно 31 март), стадион " Васил Левски " в София

Очакванията и тук са свързани най-много с вярата за триумф. Футболните национали доближиха до баражите с помощта на 2-те победи в дебютната Лига на нациите. При това жребият бе изключително благоразположен към тима, стихотворец от Георги Дерменджиев, и го изпрати и за двата мача в София, в случай че успеем да бием Унгария на 26 март. Във финалния бараж пък ни чака по-добрият сред Исландия и Румъния.

През предходната година " лъвовете " реализираха единствено една победа - в последната евроквалификация против Чехия, само че в този момент вярата е да стартираме новата година с 2 следващи триумфа в формалните срещи. Без да сме скептично настроени, въпреки всичко вярата още е жива. Затова и не инцидентно БФС в оставка разгласи евтини билети за първия мач. Защото надалеч по-различно ще наподобява Евро 2020, в случай че в него играе и България, за първи път след Португалия 2004.

Бокс, мач за международната купа на Кубрат Пулев,
април или май (мястото още не е известно)

Колкото и да увъртат и да се вършат на недостъпни, от лагера на Антъни Джошуа няма да имат друга алтернатива за идващ мач, с изключение на да е с Кубрат Пулев. Това стана ясно от изявление на промоутъра на британеца Еди Хърн.

Тъкмо преди Нова година той безочливо атакува Кобрата и разгласи, че в случай че българинът не следва техните правила, няма да има договорка за мач. Хърн непрекъснато изтъкваше, че имат и друга алтернатива за дуел, в случай че не се схванат с Пулев, въпреки и да е наложителен кандидат за международната купа във версия IBF.

Хърн твърдеше, че Джошуа може да се бие с Олександър Усик, който пък е наложителен кандидат в WBO, а импресариото съставлява и двамата боксьори. Самият украинец обаче разгласи, че избира да организира още един дуел, преди да се срещне с AJ. Това лимитира фрапантно вариантите пред британеца, който не може да организира дуел с различен конкурент, до момента в който има заложени наложителни кандидати пред себе си. За да се бие с различен, той би трябвало да оваканти купите си, а макар всички закани от импресариото, това към този момент не стои на дневен ред, тъй като графикът на другите огромни имена в категорията е напълнен. И по този начин Джошуа, желае или не желае, ще би трябвало да се бие с Кубрат.

" Вярвам, че няма да се стигне до опразване на купите на Антъни и ще забележим предстоящите борби ", съобщи Хърн. Още не е ясно къде и по кое време ще се организира мачът на Кобрата с Джошуа, само че той би бил събитието на годината в родния спорт и ще бъде следен от целия свят.

Ако въпреки всичко Ей Джей откаже отбраната, Пулев ще се бие с поляка Адам Ковняцки единствено за пояса в IBF

Футбол, Финал в Шампионската лига,
(30 май в Истанбул)

Всяка година, това е перлата в короната на клубния футбол в Европа. Двубоят е в Истанбул и значително родни почитатели ще заминат, с цел да гледат борбата край Босфора. Преди това не по-малко страсти ще предложи и финалът за Лига Европа, който ще се състои на 27 май на " Арена Гданск " в Полша.

Футбол, Евро 2020
(12 юни - 12 юли, в 12 града из континента)

Задава се едно напълно ново и друго Европейско състезание, което ще се играе из целия континент.

Би било отлично да сме на него, макар че в случай че се класираме, отиваме в " Групата на гибелта " с последните 2 международни първенеца Франция и Германия и настоящия европървенец Португалия. Малко ще е с напрежение, само че пък, въпреки това - какъв по-голям гъдел за българските ентусиасти да видят момчетата на Георги Дерменджиев против Кристиано Роналдо, Килиан Мбапе и Антоан Гризман?

И без " лъвовете " зрелището е обезпечено, а финалът е на 12 юли на " Уембли ".

Тур дьо Франс,
27 юни-19 юли

Едно събитие, което се предава с помощта на " Евроспорт " и у нас. Турът има обичаи и история и не се преценява в никакъв случай с останалите спортни събития, па било Олимпийски игри, Европейски и Световни шампионати по футбол. Той си има своята публика, своя популярен сексапил и е неизменима част от каймака на спортния календар за всяка година. 107-ото издание на Тура ще започва в Ница и по традиция ще приключи на фамозния бул. " Шан`з Елизе " в Париж. Този път профилът му е с повече планински (8), 9 равнинни, 3 хълмисти и единствено един " часовникарски " стадий, като в 5 финалите са на изкачвания.

32-а Лятна олимпиада

Токио 2020, 24 юли - 9 август

Японската столица за повторно ще е хазаин на Летни игри след 1964 година, а Япония общо за 4-ти (след Зимните игри в Сапоро 1972 и Нагано 1998).

В японската столица евентуално ще участваме с най-малката делегация през този век - към 30 спортисти. Малка е вероятността да класираме тим, което би дало друга тежест на наличието ни там, макар очакванията на спортния министър Красен Кралев, който мечтае за 55 квоти. И без впечатляващо българско присъединяване обаче, чакат ни страхотни игри, без значение че Русия беше отстранена от международния спорт през идващите 4 години.

По-големите ни очаквания за купа, български химн и байрак в Токио са свързани с параолимпийците Християн Стоянов (1500 м) и Ружди Ружди, които през 2019 година завоюваха международните трофеи на параатлетическия шампионат в Доха.

Тенис: Четирите шампионата в Големия шлем

Неизменна част от годишния състезателен календар. И тази година шампионат от категория АТР 250 ще има в София, като се чака да е много мощен, само че този път няма да е през февруари, а в края на септември, след US Open. Но четирите съревнования от Шлема си остават тенис класиките на годината. 13-26 януариОткрито състезание на Австралия

24 май - 7 юни " Ролан Гарос "

29 юни - 12 юли " Уимбълдън "

31 август - 13 септемвриОткрито състезание на Съединени американски щати

В тях упованията ни още веднъж са свързани най-много с представянето на Григор Димитров, само че от време на време и най-хубавите ни тенисистки съумяват да преодолеят квалификациите.

Сезон във Формула 1,
15 март (Австралия) - 29 ноември (Абу Даби)

Интригата става все по-силна в този спорт, откакто Люис Хамилтън е доста покрай върха на Михаел Шумахер, считан за неосъществим. Британецът е с 6 трофеи и влиза в сезон 2020 като любимец за седми успех.

Спортът е с доста почитатели и у нас, чакат всеки от 22-та старта за годината (рекорден брой състезания) от март до ноември.

Новите надпревари, спрямо 2019-а, са във Виетнам (5 април) и Холандия, към този момент публично Нидерландия, която се завръща в календара, на 3 май. Гран при на Испания още веднъж е в програмата, до момента в който конкуренция в Германия няма да има.

" Годината, в която перлата на моторните спортове навършва 70, за първи път ще има 22 надпревари ", съобщи шефът на Ф1 Чейс Кери. " Това е значимо за нашия спорт и поддържа нашата дълготрайна тактика ".

Календарът във Ф1 включва 6 двойни следващи уикенда.

15 мартАвстралия

22 мартБахрейн

5 априлВиетнам

19 априлКитай

3 майХоландия

10 майИспания

24 майМонако

7 юниАзербайджан

14 юниКанада

28 юниФранция

5 юлиАвстрия

19 юлиВеликобритания

2 августУнгария

30 августБелгия

6 септемвриИталия

20 септемвриСингапур

27 септемвриРусия

11 октомвриЯпония

25 октомвриСАЩ

1 ноемвриМексико

15 ноемвриБразилия

29 ноемвриАбу Даби
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР