Спортистите, спечелили медал на Олимпиада, винаги са били повод за

...
Спортистите, спечелили медал на Олимпиада, винаги са били повод за
Коментари Харесай

Ето каква пенсия ще получат медалистите от Олимпиадата в Токио

Спортистите, спечелили орден на Олимпиада, постоянно са били мотив за национална горделивост. Успехът им е повече от подобаващ и се гради на твърдоглав труд, себераздаване (дори и с риск за здравето) и битка до последно в изискванията на жестока конкуренция.

Но какво получават в подмяна олимпийците ни, с изключение на любовта на обществото?

1950 лв. е месечната " пенсия ", която страната изплаща на някогашните спортисти на България, печелили златни медали от олимпийски и параолимпийски игри. Сумата е равна на 3 минимални работни заплати (650 лева в момента) и се дава на всеки първенец, прекратил спортна активност.


 Българският бокс в Топ 10 по медали в Токио Българският бокс в Топ 10 по медали в Токио
Българският бокс се подреди измежду 10-те най-успешно показали се на Олимпийските игри в Токио. Това демонстрира класирането по медали от н...

В момента 48 олимпийски първенци получават тези награди. Изплащането им е регламентирано в член 136, алинея 4 от Закона за физическото образование и спорта.
Премии за всички медалисти и треньорите им


Премии се поставят и на сребърните и бронзовите медалисти от игрите, както и на персоналните им треньори. Вицешампионите получават 90 на 100 от 3 минимални работни заплати или по 1755 лева сега, а класиралите се на трето място – 80% или по 1560 лева

Към август 2021 година месечни награди получават 220 олимпийски и 5 параолимпийски медалисти. Средствата са общо близо 460 000 лв. за първите и 14 040 лв. за параолимпийските медалисти, демонстрира информация от Министерството на младежта и спорта, оповестена от вестник " Монитор ".

Спортист, който е спечелил повече от един олимпийски орден, взема награда за всяко отличие съгласно написаното в закона. Всички участници в отборните спортове също получават цялостното заплащане за съответния орден.
 За 18-ти път Съединени американски щати е победител в класирането по медали на Олимпиада, България с влиятелно място За 18-ти път Съединени американски щати е победител в класирането по медали на Олимпиада, България с влиятелно място
Спортистите на Съединени американски щати оглавиха крайното класиране по медали на Олимпийски игри за 18-ти път в историята си (по класическата система, в коя...

Пожизнени награди вземат и персоналните треньори на състезателите, както и старши треньорите от груповите спортове. Те получават по една минимална работна заплата или 650 лева, без значение какъв цвят е медалът на техния ученик. Към август 2021 година месечни награди вземат 123 персонални треньори на олимпийски медалисти и старши треньори на тимовете, а средствата са общо 80 000 лв..


Как се кандидатства за парите?
За да стартира даден състезател да получава тези награди, след преустановяване на спортната си активност той би трябвало да подаде документално или по електронен път заявление посредством Българския олимпийски комитет до министъра на младежта и спорта. Треньорите пък би трябвало да навършат пенсионна възраст и да са посочени като персонални наставници, директно взели участие в подготовката на дадения медалист или тим за период не по-кратък от 4 години.

Премиите са признати от Народното събрание още през 2012 година и влизат в действие от 1 януари 2013 година Размерът им обаче се трансформира според от размера на минималната работна заплата у нас. Средствата идват от бюджета на Министерството на спорта.

Кои спортисти взимат най-вече -

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР