Спортистите, спечелили медал на Олимпиада, винаги са били повод за

Спортистите, спечелили медал на Олимпиада, винаги са били повод за ...

Ето каква пенсия ще получат медалистите от Олимпиадата в Токио

Спортистите, спечелили медал на Олимпиада, винаги са били повод за национална гордост. Успехът им е повече от заслужен и се гради на упорит труд, себераздаване (дори и с риск за здравето) и борба до последно в условията на жестока конкуренция.

Но какво получават в замяна олимпийците ни, освен любовта на обществото?

1950 лева е месечната "пенсия", която държавата изплаща на бившите спортисти на България, печелили златни медали от олимпийски и параолимпийски игри. Сумата е равна на 3 минимални работни заплати (650 лв. в момента) и се дава на всеки шампион, прекратил състезателна дейност.Българският бокс в Топ 10 по медали в Токио Българският бокс в Топ 10 по медали в Токио
Българският бокс се нареди сред 10-те най-успешно представили се на Олимпийските игри в Токио. Това показва класирането по медали от н...

В момента 48 олимпийски първенци получават тези премии. Изплащането им е регламентирано в чл. 136, ал. 4 от Закона за физическото възпитание и спорта.
Премии за всички медалисти и треньорите им


Премии се полагат и на сребърните и бронзовите медалисти от игрите, както и на личните им треньори. Вицешампионите получават 90 на сто от 3 минимални работни заплати или по 1755 лв. в момента, а класиралите се на трето място – 80% или по 1560 лв.

Към август 2021 г. месечни премии получават 220 олимпийски и 5 параолимпийски медалисти. Средствата са общо близо 460 000 лева за първите и 14 040 лева за параолимпийските медалисти, показва справка от Министерството на младежта и спорта, оповестена от вестник "Монитор".

Спортист, който е спечелил повече от един олимпийски медал, взема премия за всяко отличие според разписаното в закона. Всички участници в отборните спортове също получават пълното възнаграждение за съответния медал.

За 18-ти път САЩ е победител в класирането по медали на Олимпиада, България с престижно място За 18-ти път САЩ е победител в класирането по медали на Олимпиада, България с престижно място
Спортистите на САЩ оглавиха крайното класиране по медали на Олимпийски игри за 18-ти път в историята си (по класическата система, в коя...

Пожизнени премии вземат и личните треньори на състезателите, както и старши треньорите от колективните спортове. Те получават по една минимална работна заплата или 650 лв., независимо какъв цвят е медалът на техния възпитаник. Към август 2021 г. месечни премии вземат 123 лични треньори на олимпийски медалисти и старши треньори на отборите, а средствата са общо 80 000 лева.


Как се кандидатства за парите?
За да започне даден спортист да получава тези премии, след прекратяване на състезателната си дейност той трябва да подаде писмено или по електронен път заявление чрез Българския олимпийски комитет до министъра на младежта и спорта. Треньорите пък трябва да навършат пенсионна възраст и да са посочени като лични наставници, пряко участвали в подготовката на дадения медалист или отбор за срок не по-кратък от 4 години.

Премиите са приети от парламента още през 2012 г. и влизат в сила от 1 януари 2013 г. Размерът им обаче се променя в зависимост от размера на минималната работна заплата у нас. Средствата идват от бюджета на Министерството на спорта.

Кои спортисти взимат най-много -

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Източник: actualno.com