Спортистът в гамата на Volkswagen винаги е бил Golf. Това

...
Спортистът в гамата на Volkswagen винаги е бил Golf. Това
Коментари Харесай

Най-яките версии на Passat

Спортистът в гамата на Volkswagen постоянно е бил Golf. Това обаче не значи, че във Волфсбург не са давали шансове за изява на баткото Passat. Историята на модела помни най-малко 6 модификации с гореща кръв.
Volkswagen Passat GTI (B1)


Със спортна версия се снабдява още първото потомство на другояче трезвия германец. Прототип на Passat GTI се появява през 1977 година, малко след Golf GTI, само че управлението на компанията взема решение, че подобен автомобил няма да се купува. През 1979 година на пазара излиза компромисът GLI.



Общото сред GLI и GTI е моторът от Golf GTI. 1.6-литровият четирицилиндров мотор развива 110 к.с., които са задоволителни за ускоряване от 0 до 100 за 10.5 сек. и оптималната скорост 185 км/ч. GTI обаче е доста по-спортен от GLI - има по-твърдо окачване с по-дебели стабилизатори и по-мощни спирачки. Днес прототипът може да се види в музея във Волфсбург.

Volkswagen Passat VR6 (B3)


В началото на 90-те Volkswagen показва революционния мотор VR6. Моторът с дребен ъгъл сред цилиндрите и размер 2.8 или 2.9 литра дебютира под предния похлупак на Corrado и Passat, с което се ражда една от най-бързите версии на модела.



В ранните разновидности моторът развива 174 к.с. и 235 Нм, а след излизането на версията с двойно предаване Syncro мощността нараства. Passat VR6 обаче не се продава добре. Харчи доста, а клиентелата в този сегмент избира BMW и Mercedes-Benz.

Volkswagen Passat G60 (B3)


В третата генерация на Passat има и различен състезател. G60 разчита не на размер и необикновена двигателна архитектура, а на наложително пълнене. Механичният компресор вади 160 коня от 1.8-литровия четирицилиндров мотор, което е много за края на 80-те години на предишния век.



Passat G60 се създава единствено с двойно предаване Syncro, което разрешава ускоряване от 0 до 100 за по-малко от 9 секунди. Максималната скорост е 210 км/ч. За разлика от VR6 автоматизирана скоростна кутия не се предлага.

Volkswagen Passat W8 (B5+)


В апогея на царуването си Фердинанд Пиех взема решение, че Passat ще стане едвам вторият осемцилиндров модел в този клас след Mercedes-Benz C 43 AMG. Версията W8 получава половината на чудовището, с което малко по-късно ще бъде въоръжено Bugatti Veyron.



Осемцилиндровият Passat няма турбокомпресори и мощността е " единствено " 275 к.с., само че и това е задоволително за ускоряване от 0 до 100 за 6.5 секунди. Клиентите могат да избират сред 5-степенен автоматик или механика с 6 предавки, само че предаването е единствено двойно.

Volkswagen Passat R36 (B6)


Шестото потомство на модела идва с най-спортния Passat в историята. 3.6-литровият V6 развива 300 коня. Потенциалът за ускоряване до 100 за 5.6 секунди и оптималната скорост 250 км/ч е емфатичен и от външността.



R36 има доработено окачване и усъвършенствани спирачки. Журналистите бързо го назовават " RS4 за небогати ". Предлага се и във версия комби.

Volkswagen Passat GT (NMS)


Европейската версия на днешния Passat се оборудва единствено с четирицилиндрови мотори. В Америка обаче се продава и шестцилиндрова трансформация.



Passat GT има 3.6-литров мотор с мощ 284 к.с. и 350 Нм. За страдание предаването е единствено предно, само че пък цената е едвам $29 090.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР