Спортен туризъм: сравнително нов за България сектор, който става все

...
Спортен туризъм: сравнително нов за България сектор, който става все
Коментари Харесай

Маратоните привличат все повече туристи у нас

Спортен туризъм: относително нов за България бранш, който става все по-популярен. Става дума за пътешестване особено за огромни спортни събития. Тази година единствено софийският маратон беше посетен от над 5000 души от над 54 страни. Събитието е желано и е в каледнара на международната лека атлетика.

Софийският маратон на 2023 година притегли към 1000 бегачи от разнообразни страни - Италия, Белгия, Гърция, Германия и други. И още над 4000 от България.

" Това е по този начин нареченият " бегачески туризъм " или " рънинг туризъм ", което разрешава на доста хора да посетят най-различни страни, софийският мартатон не е казус. Много такива бегачи, които са дилетанти или фенове на бягането, изпозлват опцията да пътуват на разнообразни места по света ", уточни Даниел Дуков, уредник на софийския маратон.



" Има една лоялна публика от хора, които пътуват по маратони, посещават истанбулския, атинския, софийския маратон, те се знаят, провеждат се, резервират си хотели ", добави Константин Занков, специалист в туризма.

Бегачите от чужбина най-често пътуват с компания - или със фамилиите си, или с другари и остават за повече от един ден. Освен до столицата, от време на време след маратона пътуват и до други български градове, с цел да прегледат забележителностите и там.



" Именно провеждайки подобен вид спортни събития в действителност развиваме резистентен туризъм, прекрасен. Говори се повече от света за България, за София, за маратона. Хора, за които спортът е метод на живот или занимание, пътуват специлано с тази цел и опазнават нови градове, което е хубаво и за стопанската система на града, тъй като хората прекарват повече време ", разяснява Константин Занков, специалист в туризма.

През 2023 България беше част и от Тур дьо Франс - аматьорският стадий на велотурнира. Трасето беше утвърдено за първи път у нас, само че велосипедното съревнование съумя да притегли десетки колоездачи от разнообразни страни. А дните към надпреварата те са прекарали в спа столицата на България.



" Всички бяха доста щастливи, финишираха, взеха си своите медали, разлгедаха града, той е на територията на Велинград ", сподели Даниел Дуков, уредник L’Etape Bulgaria by Tour de France.

Най-важното за развиването на този тип туризъм е рекламата и страната също може да влага, считат специалистите по туризъм. През 2024 -та календарът на спортните събития у нас е богат, след спфийския маратон най-вече чужденци притеглят ултра маратоните - Персенк, Пирин, Трявна и Трън, Дунав Ултра и емблематичното Витоша 100.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР