Спортен клуб по лека атлетика Академик София избира своите най-добри

...
Спортен клуб по лека атлетика Академик София избира своите най-добри
Коментари Харесай

Най-добрите спортисти на Академик получиха своите награди

Спортен клуб по лека атлетика " Академик София " избира своите най-хубави състезатели. Тази година за първи път дружно се събраха детският и представителният тим. Тържеството се състоя в уютната атмосфера на ресторант " Жасмин " в кв. Симеоново в София. Главни настоящи лица както през цялата година, по този начин и на събитието бяха доктор инж. Христо Стоянов - старши треньор и ръководител на УС на СКЛА " Академик София " и Моника Гачевска - треньор и член на УС на сдружението.

Изтичащата 2019 година донесе доста триумфи за тима на Академик. Представителният състав завоюва 33 медала от Националните шампионати, като 13 от тях са златни, 13 сребърни и 7 бронзови медала. С тези достижения Академик се подрежда измежду най-силните атлетически тимове в България.

През годината бяха реализирани значими триумфи и на интернационалната сцена. Четирима състезатели на клуба бяха включени в националните тимове (В. Живков, Ал. Василев, Б. Чепилева и Р. Вълчев). От Балканските шампионати, в които към този момент вземат участие 20 страни, бе извоювана една балканска купа (В. Живков) и два бронзови медала (Р. Вълчев и Б. Чепилева).

Състезателите на Академик сложиха и три национални върха. Радин Вълчев на два пъти пробяга дистанцията на 110 м прочие тичане под националния връх, а юношеската щафета 4х200 м пък усъвършенства най-хубавия резултат в България в зала.

Малките спортисти на Академик, под управлението на треньорите Моника Гачевска и Любомир Любенов, завоюваха доста повече медали от предходната година (135). През 2019 год. те завоюваха общо 207 медала, от които 54 златни, 84 сребърни и 69 бронзови медала.

Тази година премиите бяха връчени в две категории: най-хубав спортист на Академик и най-хубав млад спортист на Академик. Атлетът на Академик бе определен съгласно приноса му към клуба, избран по събрания точков актив според Правилника за систематизиране на финансовите средства за 2019 год. на клубовете по лека атлетика, членове на БФЛA и извоюваните медали от национални шампионати. Най-добрият млад спортист бе определен съгласно броя на общо извоюваните медали и постигнатите интернационалните триумфи. При еднакъв брой медали се взима първо броя на златните, по-късно сребърните и най-после бронзовите.

Веселин Живков завоюва наградата " Атлет на годината " на Академик за трети път (2016, 2018 и 2019 г.). През тази година той стана балкански първенец на 60 м в зала, с което отбрани купата си от предходната година, стана 6 пъти първенец на България и завоюва един сребърен и 3 бронзови медала от националите шампионати, като включително записа първа купа при мъжете (4х400 м на открито) и първи самостоятелен орден при мъжете (100 м). Веселин бе част от мъжкия народен тим, защитавал оставането си във Втора лига на Европейското отборно състезание във Вараждин, Хърватия, където способства за 6-ото място на щафетата 4х100 м и 10-ото на 4х400 м. Той има и 5-о място с щафета 4х400 м на България от Балканския шампионат в зала за юноши под 20 година Веселин Живков записа присъединяване на Европейското състезание за юноши и девойки под 20 година в Бурос, Швеция.

Втора в класацията за Атлет на годината на Академик бе Бояна Чепилева. Тя завоюва бронзов орден на Балканския шампионат в зала на 4х400 м, а на шампионата навън стана 6-а на 400 м с трудности. От националните шампионати Бояна завоюва 2 златни (400 м и 400 м с прочие тичане за девойки под 20 г.), 2 сребърни и 2 бронзови медала.

Алекс Василев е третият класиран спортист на Академик за 2019 год. Той завоюва от националните шампионати 2 трофеи (800 м и 4х400 м) и 4 сребърни медала. Бе част от Националния тим на България на Балканските шампионати в зала и навън, където реализира едно 6-о и едно 9-о място. Радин Вълчев остана на 4-та позиция със извоювания бронзов орден от балканския шампионат в зала на 60 м с трудности и трите си медала от Националните шампионати, от които една купа (110 м прочие при юношите под 20 г.) и два сребърни медала. Радин приключи 4-ти на 110 м с трудности на Балканиадата навън, 5-и на щафетата 4х400 м с юношеския народен тим на Балканския шампионат в зала и записа присъединяване на Европейското състезание за юноши под 20 година в Бурос, Швеция. Стела Саранти, която е от тази година е в клуба, способства за увеличението на златната сбирка на Академик с две трофеи от шампионатите за девойки под 20 год. и два сребърни медала при дамите на скок височина. Стела завоюва и сребърен орден от балканските игри навън за девойки под 20 година, само че като състезателка на Кипър. Шести в годишната ранглиста е Мартин Живков, който събра в актива си 6 медала, 4 златни и по 1 сребърен и бронзов орден. Той може да бъде избран за най-стабилния щафетен играч на Академик. И шестте медала са извоювани с щафетите при юношите под 20 година и при мъжете както на 4х100, по този начин и на 4х400 м. Иван Бонев бе класиран на 7-о място, макар че той е спечелил най-вече медали от национални шампионати - 11. От тях златните са на 400 м прочие тичане при юношите под 18 година и щафетите 4х400 м в зала и навън за юноши под 20 година и 4х100 м при юношите под 20 година Теодор Сопотски е осми с 4 медала - 3 трофеи на щафетни бягания и 1 бронзов орден на 4х100 м при мъжете. Диана Роглева е девета с един бронзов орден и няколко призови класирания. Десетката се затваря от Георги Давидков, спечелил 1 златен орден с щафетата 4х400 м в зала за юноши под 20 година и сребърен орден на 400 м прочие тичане при юношите под 18 година

При младите спортисти на Академик конкуренцията бе доста огромна. Все отново спечелили трябваше да има и те са:1. Павло Василев - спечелил два бронзови медала на Европейските детски атлетически игри (300 м и 4х60 м) и още 24 медала от детски надпревари в България. Има победа на един от кръговете на А1 атлетика, второ място и две трети места в обособените надпревари на веригата, а в генералното класиране зае трето място.2. Ангел Костов съумя да завоюва през годината 25 медала, от които 13 златни, 6 сребърни и 6 бронзови медала.3. Евгения Стоименова е единствено с един орден по-малко - 24. Тя е записала победа в 7 надпревари, има 14 сребърни и 3 бронзови медала.

По-нататък в десетката по медали се подредиха: Дея Стоименова (24), Боян Иванов (12), Дейвид Стоименов (10), Иляйда Нуруллова (8), Александра Иванова (8), Александър Бояджиев (6) и Карин Семерджиева (6).
 Веселин Живков и Мартина Писачева завоюваха националните трофеи на 100 метра при юношите и девойките
Веселин Живков и Мартина Писачева завоюваха националните трофеи на 100 метра при юношите и девойките

Живков победи с 10.76 секунди
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР