Споровете около извънземната“ звезда KIC 8462852 продължават – астрономи скептици

...
Споровете около извънземната“ звезда KIC 8462852 продължават – астрономи скептици
Коментари Харесай

Отново „ликвидираха“ разумната цивилизация в съзвездие Лебед

Споровете към „ извънземната “ звезда KIC 8462852 не престават – астрономи скептици са показали нови причини в интерес на това, че съмнението в нейното светене в последните 100 години се дължат на неточности при подготовката на фотосите, а не на извънземни. Това излиза наяве от публикация, оповестена в Astrophysical Journal.

В средата на октомври 2015 години астрономите от Йейлския университет описаха за необикновени съмнения в яркостта на звездата в съзвездие Лебед, които могат да сочат наличието на по този начин наречената сфера на Дайсън, основана от свръхразвита цивилизация.

Последвалите наблюдения на KIC 8462852 не дадоха резултати, което накара учените да заключат, че загадъчните спадания с 20% в яркостта на светилото са били провокирани от прекосяването на рой комети пред нейния диск или на други сходни обекти.

– през януари 2016 година астрономът Брадли Шефер (Bradley Schaefer) откри, че яркостта на KIC 8462852 по неосъществим метод е спаднала на 0,16% звездна големина, което още един път накара учените да се замислят по какъв начин е допустимо това без съществуването на сфера на Дайсън или други устройства, сигнализиращи за .

С тях не са съгласни група астрономи под управлението на Михаел Хипке (Michael Hippke), която приписва съмненията в яркостта на неточности, осъществени съгласно тях при разбора на фотоплаките.

Екипът на Хипке подходил по следния метод: те обединили своите старания с различен екип астрономи под управлението на Майкъл Лънд (Michael Lund) от университета Вандербилд в Нашвил (САЩ), които също се съмнявали в качеството на фотосите, оценени от Шефер.

Този път планетолозите скептици отчели претенциите на Шефер и премахнали всички дефектни от оценените фотоси, които не се вписват в стандарта за качество, а също по този начин не анализирали жълтите и алените пластини от каталога DASCH от Харвардския университет, които Шефер не употребявал.

Хипке и сътрудниците му употребявали същия прийом при разбора на подбора от фотоси, както и в предходните си проучвания – те съпоставили по какъв начин се е променяла яркостта на KIC 8462852 и на други, инцидентно определени звезди.

  • Как извънземните се крият от нас?
  • Все отново има рационална цивилизация на звездата KIC 8462852?
  • Кеплер е разкрил следи от извънземна цивилизация?

Подобен разбор довел до същите заключения, както и предишния път – на фотосите от Харвардския списък спадала яркостта освен на въпросната „ извънземна “ звезда, само че и на всички останали звезди, като огромна част от това намаляване било през 60-те години, когато Харвард трансформирал техниката за обработка и приемане на фотоси.

„ Когато използваме фотоси от разнообразни източници, постоянно пораждат въпроси, до каква степен е допустимо да обединим тези данни и до каква степен точни ще бъдат те. Анализирайки вариациите в яркостта на цяла редица звезди, сходни на KIC 8462852, ние открихме, че доста от тях са претърпели сходни спадания в 60-те години.

Това приказва, че тези спадания са били свързани с промени в техниката на наблюдения, а не с действителни снижения в яркостта на звездите “, заключава Кайвън Стасън (Keivan Stassun), съавтор на проучването.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР