Според заключенията на две нови изследвания, странното заболяване, което поразява

...
Според заключенията на две нови изследвания, странното заболяване, което поразява
Коментари Харесай

Мистериозният синдром Хавана не оставя никакви доказателства след себе си

Според заключенията на две нови проучвания, странното заболяване, което поразява американските дипломати в чужбина през 2016 година, не е оставило трайни мозъчни увреждания. Познато като синдрома Хавана, странното положение нормално включва зашеметяване, главоболие и замъглено зрение наред с други неврокогнитивни признаци. Но повода за него остава цялостна мистерия.

Теориите за естеството на синдрома стартират да се популяризират, когато първите случаи са регистрирани измежду държавни чиновници в посолството на Съединени американски щати в Хавана, Куба. Страдащите настояват, че са чували мощни шумове и са усещали напън в главата си, след което са развили редица други признаци, в това число бодърствуване.

Наречени от здравните чиновници на Съединени американски щати „ аномални здравни произшествия “ (АЗИ), тези признаци скоро са докладвани и от чиновници в други посолства – в Китай и Австрия. Въпреки неналичието на солидни доказателства, доста наблюдаващи – в това число високопоставени политици – започнват да популяризират концепцията, че всичко е провокирано от някакъв тип импулсна енергийна офанзива, макар че понастоящем не е ясно какъв тъкмо тип оръжие би могло да провокира такива признаци.

Засилвайки суматохата, едно изследване, оповестено през 2019 година, открива, че страдащите от синдрома имат понижено бяло вещество и функционална съгласуваност в слуховите и визуално-пространствените подмрежи на мозъка. Сега обаче тези данни са оспорени от двойка нови изследвания, които не откриват никакви клинични разлики сред заболелите тогава лица и здравите контроли.

Първото от тях включва 81 души със синдрома и 48 незасегнати лица. След осъществяване на сканиране с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на всеки участник откривателите не откриват обилни разлики в структурата или функционалността на мозъка сред двете групи.

„ От тези констатации може да се заключи, че от позиция на структурния магнитен резонанс няма доказателства за необятно публикувани мозъчни лезии в групата с АЗИ “, пишат те. Важно е да се означи, че последващите сканирания също по този начин разкриват, че мозъците на хората със синдрома на Хавана остават постоянни с течение на времето, „ което допуска липса на еволюиращи лезии “.

„ Липсата на еволюиращи лезии може да значи липса на остра мозъчна контузия, защото множеството контузии водят до промени с течение на времето “, заключават откривателите. Въпреки това те споделят и, че фактът, че тяхното изследване „ не е разпознало неврологичен автограф на мозъчно увреждане в тази кохорта на АЗИ, не омаловажава сериозността на клиничното положение “.

Второто изследване съпоставя магнитно-резонансните сканирания на 86 души със синдрома Хавана с тези на 30 контролни лица. Отново не са следени обилни разлики сред двете групи.

Тълкувайки внимателно своите данни, създателите пишат, че „ неналичието на доказателства за мозъчно увреждане не значи безусловно, че не е налице такова или че то не е настъпило по време на АЗИ “. Те също по този начин означават, че макар неналичието увреждане, 28% от лицата със синдрома са посочили признаци на „ функционални неврологични нарушавания “, като да вземем за пример световъртеж.

„ Възможно е също по този начин лицата с АЗИ да изпитват резултатите от увреждане, което е довело до световъртежа и други признаци, само че към този момент не е откриваемо “, пишат откривателите.

В последна сметка нито едно от изследванията не е в положение да позволи загадката какво е предизвикало синдрома. Авторите на втората публикация обаче споделят, че „ в случай че в действителност става дума за „ ориентирана енергийна офанзива “, тя наподобява основава признаци без непрекъснати или откриваеми физиологични промени “.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР