Според учени най-шумната птица в света живее в Амазонската джунгла.

...
Според учени най-шумната птица в света живее в Амазонската джунгла.
Коментари Харесай

Определиха коя е най-шумната птица

Според учени най-шумната птица в света живее в Амазонската джунгла. Южноамериканският бял звънар пее с оглушителните 113 децибела, написа Агенция Франс Прес. Това е по-висока стойност от шума, вдиган от рок концерт, и е над прага на болката при индивида.

Птицата, чието латинско име е Procnias albus, надава оглушителните викове, с цел да притегли вниманието на женските.

Биолози от Съединени американски щати и Бразилия, изследвали живота на птиците в Амазонската джунгла, засекли какъв брой шумни са звуците, издавани от белия звънар, и разгласили данните в списание Current Biology. Оглушителните викове на мъжките звънари били още по-впечатляващи заради обстоятелството, че те не са огромни. Размерът им е почти колкото на гълъб, а тежестта е близо 250 грама. Въпреки името им, бели са единствено мъжките екземпляри, а женските са зелено-черни. Част от ухажването започвала с по-тихо пеене, след което белият звънар надавал подобен вик, че женската отскачала на 4 метра от него, изясняват биолозите. Птицата знаела какво следва и се премествала още преди мощния зов на мъжкия.

" Не знаем по какъв начин такива дребни същества могат да издават толкоз мощни звуци. В началните стадии на проучването на този феномен сме ", посочи проф. Джеф Подос от университета в американския град Амхърст.

Белият звънар победил единствено с няколко децибела друга птица, която живеела в района. Крясъците на птицата са по-шумни от турбовитлов аероплан, който е на цялостни обороти преди политане и се намира на 60 метра от нас.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР