Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) нов

...
Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) нов
Коментари Харесай

JN.1 вече е най-разпространеният вариант на COVID-19 в световен мащаб

С подред Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) нов вид на COVID-19 - JN.1 - е най-разпространеният вид на вируса в международен мащаб. 

" JN.1 остава най-широко публикуваният вид на SARS-CoV-2 в Съединени американски щати и в международен мащаб ", се споделя в последния им отчет. Всъщност към 20 януари този вид съставлява съвсем 86% от всички случаи на COVID-19 в Съединени американски щати, съгласно последните данни на CDC.  

Мутиралият вариант е потомък на Omicron - по-конкретно на разновидността " Pirola ", BA.2.86 - и е открит за първи път в Съединени американски щати през септември. До края на октомври той е бил виновен за  0,1% от вирусите на SARS-CoV-2, само че от този момент насам се усилва. 

" Най-вероятно, в случай че сега се заразявате с COVID-19, получавате този съответен вид на разновидност ", споделя Еял Орен, шеф и професор по епидемиология в Училището по публично здраве към Държавния университет в Сан Диего. 

Сред аргументите за последното повишаване на JN.1, добавя Орен, е бързата еволюция на вируса: " имунните ни системи не могат да се оправят ". 

Какви са признаците на JN.1? 

Смята се, че JN.1 се показва сходно на предходните разновидности. Според CDC тези признаци включват:  
Треска или втрисане Кашлица Недостиг на въздух и затруднено дишане Умора Болки в мускулите  Главоболие Загуба на усет и мирис Възпалено гърло Запушен нос и хрема Гадене или повръщане Диария 
Въпреки това има някои доказателства, че хората оповестяват за малко по-различни признаци на COVID-19 този сезон, в това число проблеми със съня и тревога. 

JN.1 Is Now The Most Prevalent Коронавирус Variant Worldwide
— IFLScience (@IFLScience)
Трябва ли да се тормозим? 

Фактът, че JN.1 господства, може да се одобри като доказателство, че той е по-силно инфектиран от предходните разновидности. Въпреки това CDC твърди, че " понастоящем няма доказателства, че той предизвиква по-тежки болести ". 

От CDC предлагат да се слагат ваксини както за COVID-19, по този начин и за грип, които съгласно тях са " добре съобразени с най-често срещаните вируси и би трябвало да обезпечават добра отбрана ". 

" Очаква се актуалните ваксини COVID-19 да покачат отбраната против JN.1, както и против други разновидности, като оказват помощ за попречване на тежки болести ". 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР