Според тълковните речници спекула (от латинското specula) означава нечестна сделка,

...
Според тълковните речници спекула (от латинското specula) означава нечестна сделка,
Коментари Харесай

Постоянното вдигане на цените у нас се дължи не на повишените цени на газа и нафтата, а на алчността на родния бизнес

Според тълковните речници далавера (от латинското specula) значи нечестна договорка, гешефт, спекулация.
С това се сблъскваме в последните няколко години. Необоснованият растеж на цените във всички сфери е тъкмо далавера, а не е резултат от действието на либерално-демократични теории като свободен пазар или свободна конкуренция. Цените се подвигат основно поради неограничаваната от нищо лакомия на родните меринджеи.

Частни монополи и сдружения /олигополи/ съгласуват цените между тях. Пазарът е разграничен сред дребен брой едри риби, които нормално членуват в едни и същи сдружения и ложи. Фактически няма пазарна стопанска система, нито свободна конкуренция! Създадените от така наречен страна антимонополна организация и антимонополни закони на практика не работят. Контролните органи също са корумпирани, както и административните органи.

Затова и алчността се шири, помпи се изкуствена инфлация, масата народ обеднява от ден дневно, а самозабравилите се меринджеи богатеят и богатеят

През 2021 и 2022 поръчките за нови BMW, AUDI и MERCEDES бележат върхове. Така BMW е с пазарен растеж от 15 % а най-продаваните модели са Х5 и Х7! Стигна се до такива парадокси - при започване на 2022 у нас има продадени повече PORSCHE CARRERA (базова цена 260 000 лева.) в сравнение с Skoda Fabia.

Сложната конюнктура към covid19 и геополитическия конфликт в Украйна дадоха някакво опрощение на тази лакомия, а локалната политическа неустойчивост и де факто неналичието на страна индивид напълно я отприщиха.

Както знаем, съгласно неолибералните канони всеки би трябвало да печели колкото може повече, а персоналният интерес е мотор на цивилизацията. У нас обаче този път на деяние докара до уродливи, извратени резултати.

Няма и какво друго да чакаме, в случай, че производството и търговията у нас са доминирани от персони със звучни " никнеймове " като жабата, ухото, апаша или крокодила…

Възпитаният и основан по време на т.нар преход наш частен бизнес няма нито морални, нито идейни задръжки, за него няма нито морков, нито сопа, няма нито Бог, нито държавен надзор.

Затова и през днешния ден всекидневно цените хвърчат нагоре. Затова от една от най-евтините страни в Европа станахме една от най-скъпите, по тази причина през днешния ден вносно френско синьо сирене коства по-малко от роден български кашкавал приблизително равнище.

Същото се отнася освен за храната, а и за всички останали битови артикули - като тръгнем от алкохола (бутилка 0.5 л. Стралджанска мускатова към този момент е към 18 лева - колкото 0.7 л. Johnnie Walker на промоция) и стигнем до дървата за огрев (вече костват към 200 лева за куб.м. а преди година бяха 80-90).

С всичко това би трябвало да се борим, а няма кой. Силата, която би трябвало да се грижи за народа - националната страна, липсва. Елитът - и бизнес и политически е потопен надълбоко и комфортно във фотьойла на демократичната матрица и тотално се е поддал на нейното " триединство " - ЕГОИЗЪМ, АЛЧНОСТ, ПРОСТОТИЯ!

А способи за оправия има. Това ни демонстрира и нашата история. По време на великата меланхолия през 1929г. в Царство България е признат закон за спекулата, посредством който са се конфискували извоюваните непочтено капитали. В министерството на търговията е имало дирекция цени, където при производството на нови артикули са се доказвали от производителя разноските и се е одобрявала последна цена. При такава информация @либералните @омбита ще скочат, че това би било комунизъм или фашизъм, но не е.

Това се назовава нормалност. Нормално е страната да се грижи за нацията. Ненормално е днешното ни положение, в което тя е единствено брокер на ползите на наши и непознати олигарси.

Ерго - имаме незабавна потребност от възобновяване на страната индивид, която, в случай че би трябвало освен да конфискува, а и да бие! По нашите географски ширини с друго с изключение на с сопа е мъчно. И това също е потвърдено от историята.

Пък @либералните @омбита да си грачат. Ще грачат до първата тояга…

И последно - по какъв начин да стане това? Може единствено с протест, с гражданска война. С нищо друго!

Някои още се надяват или имат вяра, че с методите на парламентарната народна власт, т.е. - с избори може да се промени нещо. Не може. Не става. Всички, дублирам всички политически субекти са пуснати в шоуто, наречено политическа битка от същата олигархия, която им заплаща даже и предизборните акции. Партиите са в играта с цел да пазят статуквото, а не с цел да го трансформират!
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР