Според скорошно проучване, публикувано в научното академично списание General Certificate

...
Според скорошно проучване, публикувано в научното академично списание General Certificate
Коментари Харесай

Хората със сини очи идват от един общ прародител

Според скорошно изследване, оповестено в научното академично списание General Certificate of Secondary Education (GCSE), синеоките хора, за които е известно, че съставляват 8 до 10 % от популацията на света, произлизат от еднакъв общ предшественик.

В продължение на доста години откривателите се пробват да дефинират какво предизвиква тази смяна, като изследват гена OCA2, който дефинира равнището на кафяв пигмент в човешкото око.

Оказва се обаче, че генетичната разновидност, която води до сини очи, е породена от изцяло друг ген, наименуван HERC2, който изцяло изключва OCA2 и разрежда кафявото до синьо.

Според учени от университета в Копенхаген сините очи са артикул на рецесивни гени и източникът е общ предшественик, живял в Южна Европа, към Черно море, сред 6 и 10 хиляди години.

Въпреки че има още доста проучвания, счита се, че разновидността се е популяризирала, когато хората са мигрирали от Африка към Европа, което може да помогне да се изясни за какво измежду хората от европейски генезис има повече хора със сини очи.

Проучването също по този начин преглежда вариациите в други по-рядко срещани цветове на очите, като зеленото, което затвърждава концепцията, че генът на сините очи произлиза от един субект.

Авторът на проучването, професор Ханс Айберг от Катедрата по клетъчна и молекулярна медицина, сподели пред Science Daily:

„ Зелените очи могат да се обяснят с пониженото количество меланин в ириса. Хората със сини очи също имат общ предшественик, което е доста повече от това, което научихме в часовете по естествени науки. “

Как хората имат сини очи?

Ирисът е оцветената част на окото ви, която има повече от един пласт. Горният пласт, наименуван епител, е мястото, където се намира меланинът – пигмент, който придава цвета на окото.

Сините очи нямат меланин в ириса. Синият цвят идва не от пигмента, а от светлината, отразена във водата в окото и пластовете под него. Така че най-малко от биологична позиция сините очи в действителност са безцветни.

За да има едно дете сини очи, и двамата родители би трябвало да предадат гена на сините очи. Това не значи, че самите родители би трябвало да са синеоки.

Възможно е да носят гена, само че той е рецесивен. Ако обаче и двамата родители имат сини очи, съвсем несъмнено е, че и детето ще има сини очи.

Един човек с генетична разновидност има деца и тази линия е предадена на идващото потомство. Мутацията на сините очи продължава да се популяризира в доста елементи на света, защото това потомство също има деца и те се популяризират на всички места, съобщи bg-voice.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР