Според сигнала на АКФ, с който сезира държавното обвинение, при

...
Според сигнала на АКФ, с който сезира държавното обвинение, при
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява за манипулации при избора на членове на В...

Според сигнала на АКФ, с който сезира държавното обвиняване, при гласуването за съдиите е бил сбъднат непозволен достъп до системата от неоправомощено лице и са били употребявани непознати данни за достъп при практикуване на интензивно изборно право.

Малко след постъпване на сигнала в СГП наблюдаващият прокурор е образувал кореспонденция за компютърно закононарушение и е упълномощил взаимна инспекция на КПКОНПИ и на бранш " Компютърни закононарушения " в ГДБОП.

 

На 10 ноември в прокуратурата е изпратена и информация от Министерството на правораздаването за двете дати, на които е извършено гласуването. В нея се показва какъв брой лица са влезнали в постройката на Върховния административен съд (ВАС), където се давал вотът, и какъв брой съдии са взели участие в него.

Според данните през тези два дни от един IP адрес в постройката са дали своят вот персонално и електронно 200 съдии. По всяка възможност това е станало и от еднакъв компютър, защото гласовете са подавани през няколко минути едновременно на деня, заяви " Капитал ". В същото време е открито, че там не са влизали 200 съдии.

 

Срокът за инспекцията по преписката е 3 месеца и той скоро изтича.

 

Изборът на шестима магистрати от правосъдната квота на процедура беше анулиран с приемането на измененията в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се вкара механизъм за следствие на основния прокурор. Измененията предвиждаха, че до три месеца би трябвало да стартира нова процедура за избор на представителите на съдиите, прокурорите и следователите, само че и Народното събрание да стартира асортимент на своите 11 представители във Висш съдебен съвет.

 

Данните за операции на системата, по която беше изработен изборът, бяха изнесени малко откакто бяха определени членове на новия състав на Висш съдебен съвет. За избора се водеше и дело, което през февруари 2023 година завърши с решение, че изборът е бил легален.

 

Единствената изборна секция за гласоподаване с хартиени бюлетини беше открита в Съдебната палата в София.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР