Според съобщение на Външно министерство, този път вицепремиерът и министър

...
Според съобщение на Външно министерство, този път вицепремиерът и министър
Коментари Харесай

Властта удари президента Радев и от инициативата ”Три морета”

Според известие на Външно министерство, този път вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ще управлява българската делегация на Осмата среща на върха на Инициативата „ Три морета ". Събитието е в сряда и четъртък (6-7 септември) в Букурещ, Румъния.

 

Форумът събира водачите на 12-те страни участнички, с цел да обсъдят основни тематики, свързани с спомагателни благоприятни условия за стимулиране на икономическото развиване, усилване на съдействието, подсилване на сигурността в района, възстановяване на районната съгласуваност и активизиране на нужните вложения за значими за района инфраструктурни планове.

 

В рамките на Срещата на върха ще бъде призната взаимна Декларация, отразяваща общите цели и предпочитани тематики за страните участнички в Инициативата.

Румъния е първата от страните участнички в самодейността “Три морета ”, която провежда среща на върха за повторно. По време на форума Клаус Йоханис ще показа резултатите от мандата на страната отпред на самодейността (юни 2022 година – септември 2023 г.). В края на полемиките се чака да бъде призната взаимната декларация, с която Гърция ще стане 13-ата участваща страна в Инициативата като пълновръстен член, а Украйна и Република Молдова ще получат статут на асоциирани членове.

Инициативата „ Три морета “ е политически план на 12 европейски държави-членки на Европейски Съюз, на равнище държавни глави, стартиран през 2016 година В него вземат участие България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

 

Към момента Инициативата „ Три морета “ не е институционализирана и няма седалище и секретариат, споделя на интернет страницата си българското Външно министерство. Там написа още: " Инициативата се развива като прагматична платформа за съдействие с главен фокус задълбочаване на интеграцията на страните от района сред Балтийско, Адриатическо и Черно море и основаване на по-голяма съгласуваност сред тях по линията Север–Юг в региона на енергетиката, превоза, връзките, осведомителните технологии, бизнеса.

 

Целите на самодейността са: стопански напредък, приемане на вложения, енергийна сигурност, геополитическа сигурност, цифрова съгласуваност, битка с климатичните промени.

 

Целите ще бъдат реализирани посредством поощряване на съдействието за развиване на енергийната, транспортна и цифрова инфраструктура.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР