Според разследващите на 16 януари 53-годишният бездомник Красимир Куртев се

...
Според разследващите на 16 януари 53-годишният бездомник Красимир Куртев се
Коментари Харесай

Втори съд остави в ареста 14-годишния убиец

Според проверяващите на 16 януари 53-годишният скитник Красимир Куртев се скарал с 14-годишния Денис и негов 13-годишен другар. На идващия ден момчетата му нанесли побой. Три дни по-късно двете момчета още веднъж нанесли нечовечен побой над мъжа , след което той умрял.

По-голямото момче бе арестувано и упрекнато в убийството на мъжа по хулигански подбуди, осъществено по изключително непосилен за жертвата метод и с особена свирепост. 13-годишният му съизвършител обаче по закон не може да носи наказателна отговорност.

Съдебно-медицинска експертиза е открила, че гибелта на бездомния мъж е настъпила вследствие тежка черепно-мозъчна контузия.

Днес втората правосъдна инстанция остави без почитание жалбата на отбраната на малолетния обвинен. Самият Денис сподели пред съда: „ Много скърбя. Искам да се прибера в нас. “

Въпреки, че процесуална мярка за насила „ задържане под стража “ по отношение на малолетно лице се ползва в изключителни случаи, Варненският апелативен съд показа всички учредения на първата правосъдна инстанция за първичния арест.

Престъплението е тежко по смисъла на закона и се санкционира с „ отнемане от независимост “ за период от 15 до 20 година, пожизнен затвор или пожизнен затвор без право на подмяна. Заради непълнолетието на причинителя обаче, това наказване следва да се редуцира със затвор от 3 до 10 години.

Апелативните магистрати откриха, че събраните голям брой гласни свидетелства, както и обясненията на самия обвинен водят до обоснованото съмнение, че Денис е съпричастен към закононарушението, за което е притеглен. От събраните в хода на следствието свидетелски показания се открива, че е имало и други случаи на упражнявано принуждение от малолетния Денис, главно върху възрастни хора, които за благополучие не са довели до съдбовен резултат.

Това стимулира и Апелативният съд да одобри, че е налице и заплаха момчето да извърши закононарушение.

Втората правосъдна инстанция записа в своето определение, че Окръжният съд вярно е решил, че нито родителските грижи, нито надзора на учебното заведение или на контрольор Движение за права и свободи (Детска педагогическа стая) биха осъществили закономерен надзор над 14-годишния Денис.

Решението не предстои на обжалване и митинг.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР