Искането на предалият се доброволно Евелин Банев-Брендо да изтърпи в

...
Искането на предалият се доброволно Евелин Банев-Брендо да изтърпи в
Коментари Харесай

Тихомир Безлов коментира искането на Брендо да лежи присъдите си у нас

Искането на предалият се непринудено Евелин Банев-Брендо да изтърпи в България постановените по отношение на него присъди от Италия и Румъния е поради възможното съкращаване на периода на присъдите му. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " " специалистът по въпросите на престъпността към Центъра за проучване на демокрацията Тихомир Безлов.

Вчера Брендо се предава в Централния софийски затвор към 07.30 часа, като е носил със себе си сак и е бил подготвен да влезе в килията.

Според специалиста в българското законодателство има многочислени нормативни решения, които ще му дадат опция внезапно да редуцира присъдата си. " В България най-високият период, който той би трябвало да получи съгласно българското законодателство, са 15 години. Тъй като той е излежал част от присъдата си при предварителните ограничения за неотклонение през 2007, и респективно 2012-2014 година, то тези години би трябвало да му се признаят. Приема се, че в случай че има безпроблемно държание и работи в пандиза, срокът се понижава в допълнение на половина ", изясни специалистът.

Брендо е може би най-високопоставеният български представител на ъндърграунда, от който се впечатлява даже калабрийската " Ндрангета " съгласно италианския публицист Роберто Савиано, който в книгата си " Нула Нула Нула “ споделя, че " калабрийците се доставят с кокаин от българите, тъй като българската мафия беше закупила такова количество кокаин, че беше в положение да го продава на по-добри цени от самите южноамериканци, “  което се удостоверява и от италианските проверяващи, които настояват, че 1/3 от кокаина в Испания и Италия е бил доставен през мрежата от компании и превозвачи на Евелин Банев.

Наречен " кокаиновия крал “ поради връзките му с колумбийските картели, които при започване на века му доверяват огромни количества кокаин, той дейно провежда контрабандата в началото през испанските пристанища, по-късно и към Италия. Използва и една забавна опция в България: капитани на яхти стартират да вземат участие в този транспорт на кокаин. " Тогава почти стартира огромният растеж на кокаиновия пазар в Европа, който преди този момент е 2-2,5 пъти по-малък. Следващият стадий е изпирането на парите от тези покупко-продажби, като за това развиване знаем около процеса за пране на пари против " Креди Сюис " на швейцарската прокуратура, “ изясни специалистът и добави, че другото, което прави усещане, е доста ефикасното отбягване на разнообразни следствия и многократни измъквания от органите на властта на Брендо, което демонстрира, че е имало приключване на информация и поддръжка на доста високо равнище.

Според Тихомир Безлов е забавен и фактът, че макар че е бедна, корумпирана страна, с доста неустойчива политическа народна власт, България не се е трансформирала в Южна Италия с нейното обилие от обичайни и освен престъпни организации.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР