Според прогноза на Националния статистически институт до 2080 г. населението

...
Според прогноза на Националния статистически институт до 2080 г. населението
Коментари Харесай

Прогноза на НСИ: До 2080 г. населението ни ще се стопи до 4,8 млн. души

Според прогноза на Националния статистически институт до 2080 година популацията ни ще се стопи до 4,8 млн. души

Национален статистически институт работи по обновената демографската прогноза за развиването на популацията по пол и области в вероятност до 2085 година и се чака тя да бъде подготвена до края на годината. Това заяви Магдалена Костова, шеф на дирекция " Демографска и обществена статистика " в Национален статистически институт.

Предишната прогноза е направена на база данните от предходното броене и от съществуващата статистика сред двете преброявания. Сега имаме доста огромно понижение на популацията, което естествено ще се отрази и на прогнозата, добави специалистът и уточни, че упованията са тя да е по-песимистична, тъй като демографските процеси в страната от години са едни и същи – популацията понижава, застарява, има ниска раждаемост и висока смъртност и емиграция.

Няма статистически демографски индикатори, които да дефинират по кое време една страна изчезва. Една страна не може да спре да съществува, тази територия постоянно ще остане. Тук са живели и 2 млн. души, и 9 млн., и в този момент - 6,5 млн., въпросът е какви хора ще обитават на тази територия, разяснява специалистът.

При последното броене през 2021 година статистиката регистрира, че популацията на България към този момент е 6 519 789 души, интензитетът на понижение се е нараснал по отношение на предходните преброявания, съвсем 24 % от популацията на страната е на 65 и повече навършени години. Положителната вест е повишението на просветителното ниво на популацията – всеки четвърти е с висше обучение, само че става дума за количествено измерение на индикатора, тъй като преброяването не може да откри качеството на образованието, подсети специалистът.

При последното броене бе регистрирано, че популацията е с 844 000 души по-малко по отношение на предходното, като 500 000 са от отрицателен натурален приръст и малко над 344 000 са от негативно миграционно салдо – хора, които са напуснали страната и не са се върнали в родината си.

Процесите в региона на демографията, които се случиха заради коронавирус пандемията – високата смъртност, регистрираният огромен поток на миграция от градовете към селата и завръщането на българите в родината, не се оказа устойчива наклонност, разяснява Костова и добави, че това е краткотрайно събитие, подбудено от световната пандемия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР