Според приблизителните оценки на специалистите, около 70% от бактериите са

...
Според приблизителните оценки на специалистите, около 70% от бактериите са
Коментари Харесай

Учените разшифроваха генома на 3000 опасни бактерии

Според приблизителните оценки на експертите, към 70% от бактериите са устойчиви минимум към един от известните антибиотици. Изследователи взеха 3000 бактерии и разшифроваха тяхното ДНК. Сред образците имаше възбудители на дизентерия на боец, умрял през Първата международна война, и екземпляри на микроорганизми от сбирката на Александър Флеминг, заяви The Deccan Chronicle.

Изследователите разшифроваха ДНК на смъртоносни варианти на чума, дизентерии и холера, с цел да сравнят бактериите от предишното с техните модерни аналози и да схванат по какъв начин се появява устойчивостта към антибиотиците. Сред наий-опасните заболявания, чиито аргументите са устойчиви на антибиотиците, може да се уточни туберкулозата. С тях всяка година се сблъскват 10 млн. души.

Не по-малко рискова е хонореята. Това заболяване се предава по сексуален път и също не предстои на антибактериална терапия. Авторите на проучването разгласиха генетичните карти на микроорганизмите. Сега учените по целия свят могат да ги употребяват за основаването на серуми и ваксини. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР