Според президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски в последната

...
Според президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски в последната
Коментари Харесай

Македонският президент: Правителството на Денков излъчва културни послания

Според президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски в последната позиция на Министерството на външните работи в София, в която се споделя, че България няма други условия към Северна Македония, има друг вид изразителност, само че “въпросът е какъв брой ще издържи това държавно управление ”.

“Най-важното е, че в този миг от България идват дипломатически послания, които са културни, не са националистически, както по времето на Захариева (бившата външна министърка в кабинета на Бойко Борисов Екатерина Захариева - бел.ред.) и Каракачанов, което е безспорна разлика. Но до декември във връзка с конституционните ремонти топката е в нашето поле. Добре е България да не пали в допълнение атмосферата у нас. Случаят с Пендиков да вземем за пример тъкмо демонстрира, че това е антиевропейско отношение. Начин, по който съседът не би трябвало да се държи. Човек, обичай по напълно други аргументи, да го вземеш при себе си и по-късно да му дадеш българско поданство, е образец по какъв начин не би трябвало да се държиш. Добре е, че няма такова държание. Но без значение от всичко “топката ” към този момент е в нашия двор ”, споделя Пендаровски в изявление за “Свободен щемпел ”.

Правителството на Николай Денков се пробва да успокои тона към Северна Македония, само че в това време припомня, че чака Скопие да извърши българските условия, с цел да стартира ефикасни договаряния за участие в Европейски Съюз. Президентът Румен Радев, обаче, употребява всяка обстановка, с цел да подлага на критика Скопие, което провокира ответна реакция и от македонска страна.

В сряда Радев сподели, че държавното управление на Николай Денков би трябвало да постави още старания за Северна Македония.

На въпрос за това дали ще има среща с българския президент Румен Радев, Пендаровски споделя, че преди две години е имало уречен интервал за негово посещаване в София.

“Но когато одобрих представителите на ОМО “Илинден ”, той се обади и ми сподели, че има митинги пред кабинета му, и че от позиция на сигурността ще бъде доста мъчно да се провежда това посещаване. Остана за бъдещо време, когато обстановката щеше да е по-добра. Безспорно е, че имам отворена покана, само че бих отишъл, когато забележим някакво напредване в двустранните договаряния и в границите на историческата комисия, и в случай че има някаква атмосфера “.
“За страдание атмосферата единствено се утежни и доближи кулминационната точка си поради този неблагоразумен миг на реакция във връзка с срещата (ми) с македонци, които живеят там (в България), на които не дадох никакво заричане, макар че сдружения и политически партии от Северна Македония всеки ден вървят в България, при министър председател, президент... Все отново би трябвало да има добра атмосфера, с цел да има позитивен резултат. Като цяло държанието на България през последните три години не е позитивно, имаме ефикасна българска обсада ”, сподели Пендаровски, представен от Българска телеграфна агенция.

Според него Северна Македония е подготвена да стартира договаряния с Европейски Съюз, тъй като година след първата междуправителствена конференция резултатите от скрининг процеса са доста положителни и “ако няма подобен напън по двустранни въпроси и проблеми, какъвто има в този момент от България ”, за четири години, както той твърди, страната може за завърши с договарянията и “просто да чака ратификацията ” на протокола за участие в Европейски Съюз.
Македонското държавно управление одобри поправките в конституцията и ги придвижи към Народното събрание, само че най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ към този момент не ги поддържа.

“ВМРО-ДПМНЕ се интересува единствено от партийния си рейтинг и партийна политика и не се интересува от стратегическите ползи на страната “, разяснява Пендаровски.

Дипломати от Европейски Съюз неколкократно приканиха Скопие да одобри конституционните промени, с които в главния закон се вкарват и българите, само че ВМРО-ДПМНЕ към този момент не трансформира позицията си.

Според Европейски Съюз моментът е извънредно добър за Северна Македония и тя може да влезе в Европейски Съюз до 2030 година, в случай че извърши условията, записани в преговорната ѝ рамка.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и в сряда уточни, че партията му няма да поддържа измененията.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР