Според последните изследвания на учени от Чикагския университет хората, които

...
Според последните изследвания на учени от Чикагския университет хората, които
Коментари Харесай

Науката: феновете на филми на ужасите понасят по-леко пандемията

Според последните проучвания на учени от Чикагския университет хората, които си падат по филми на ужасите, понасят доста по-леко пандемията. Докато множеството се изтезават от разнообразни страхове и в главата им се рисуват най-различни злокобни сюжети, то почитателите на ужасите са надалеч по-спокойни.

Проучването е било извършено още през април, в разгара на пандемията, когато към момента имаше доста незнайни и светът беше на процедура съвсем затворен. Учените запитали 322 участници дали биха се определили като фенове на филмите на ужасите, на сантименталните филми или на комедиите.

За да се придобие визия за равнището им на тревога по време на пандемията, участниците трябвало да изберат едно от изказванията, което е най-близо до тяхното усещане:

1) „ Много по-тревожен съм от нормално. “

2) „ Не съм спал обикновено, откогато е почнала пандемията. “

3) „ Приемам новините към пандемията умерено. “

4) „ Вярвам, че съм кадърен да мина през тези тежки времена. “

Резултатите ясно посочили, че почитателите на ужасите се усещат доста по-подготвени и душевен постоянни спрямо феновете на сантиментални и комедийни филми. Освен това имат доста по-развинтено въображение и мозъкът им е привикнал с всевъзможни трагични сюжети. Като пояснение на този факт учените не изключват и мазохизма като честа демонстрация у тези, които избират филми със зомбита, серийни убийци и така нататък

Водещият на проучването – лекар Колтан Скринвар разяснява: „ Ако сте от хората, които постоянно гледат филми на ужасите и четат такива книги, вие сте се научили по какъв начин да контролирате и преодолявате възприятията на боязън, тревога. Тази ваша дарба евентуално е минала върху действителния живот, което ви оказва помощ да се справите с цялата неопределеност към пандемията. “

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР