Според последните данни на Комисията за енергийно и водно регулиране

...
Според последните данни на Комисията за енергийно и водно регулиране
Коментари Харесай

Свободният пазар пести 10% от сметката за ток

Според последните данни на Комисията за енергийно и водно контролиране от над 4.5 млн. семейства единствено няколко хиляди са скъсали връзката си ЕРП-тата.

В края на предходната седмица, в петък, КЕВР разгласи препоръчаните нови цени за електроергията за потребителите в страната. По традиция придвижването е нагоре. Ако промените бъдат признати, потребителите в Пловдив ще заплащат с близо 2,4% по-високи фактури за ток от юли. Бърз взор обратно в годините демонстрира, че през последните 6 години всеки юли имаме скок с сред 1,8 и 5,3% на цената на електрическата енергия за бита.

Този път обаче потребителите имат действителна опция и това е свободният пазар на електрическа енергия. Той дава опцията да сменим което и да е от трите огромни ЕРП-та с снабдител по наш избор. Процесът по нищо не се разграничава от промяната на един мобилен или кабелен оператор с различен. През платформата https://platforma.dker.bg/ всеки може за няколко минути да получи редица конкурентни предложения за нов снабдител на ток за дома.

Най-важния потребителски въпрос е

Струва ли си изобщо сходно изпитание?

По отношение на крайната цена еднопосочен отговор няма. Големите енергийноразпределителни сдружения (ЧЕЗ, ЕВН и Енергопро) продават електрическата енергия на закрепена от държавния регулатор цена за цяла година. Компаниите на свободния пазар, от своя страна, могат да трансформират цената непрекъснато. Така в един миг тя може да е по-висока, в различен - по-ниска от контролираната при ЕРП-тата. Сметките демонстрират, че средногодишно /през 2020-а/ е било по-евтино семействата да се доставят с ток по борсови цени, в сравнение с по закрепените на ЕРП.

" Марица " прегледа офертите на свободния пазар при няколко разнообразни конфигурации и региони. Огромен плюс за потребителите е, че към този момент има десетки конкурентни компании, които оферират разнообразни предложения - закрепени цени за избран интервал, динамични цени по отношение на борсата, специфични цени за зелена сила, контракти без обвързване. За Пловдив успяхме да получим 14 разнообразни предложения от компании. При базова приблизително месечна сметка от 70 лв., икономията, която при настоящия пазар реализираме, е приблизително сред 7 до 11%. Най-ниската оферта щеше да смъкна месечния ни разход за ток до към 61 лв.. Любопитен факт, е че две от препоръчаните предложения ни предлагаха електричество, идващо напълно от възобновими източници.

Най-важният ценообразуващ фактор на свободния пазар остава видът цена, която ще изберем

- закрепена или плаваща. Важно конкретизиране е, че от получените 14 предложения 8 бяха с закрепена цена, а 6 с плаваща. Анализ на цените за 12 месеца обратно демонстрира, че в случай че предишното лято обещано домакинство е избрало самостоятелен снабдител на ток с закрепена цена, се пести близо два пъти повече, съпоставено с плаващата. Потребителите, избрали да заплащат електроенергиятата си съгласно моментните цени, заплащат със приблизително 10% повече през тази година поради скока на цената на свободния пазар.

От години в България контролираните цени на тока за бита изкуствено се поддържат ниски - най-много по политически аргументи. Поради това потребителите нямат тласък да търсят други възможности. Цените се дефинират административно единствено един път годишно (на 1 юли) и нямат директна взаимозависимост със протичащото се на пазара и в стопанската система като цяло. Затова и хората не усетиха нищо от срутва в цената на електрическата енергия през 2020 година поради ковид.

След като изберем оферта, през платформата на КЕВР се попълнят данните и потребителят избира по какъв начин да получи своя контракт - електронно на мейл, или физически на адрес. Връзката с определения търговец става през самата платформа, както и сключването на самият контракт. След това процедурата по прекачване на партидата се прави по длъжностен път.

Каре:

Цялата процедура - онлайн

Важно е да се знае, че сменяте единствено комерсиалното сдружение, което доставя електрическата енергия в дома ви, до момента в който съответните сдружения на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про, които оперират електроразпределителна мрежа, остават същите. Тоест не се постанова техническа смяна като промяна на електромер, кабели, табло и цялата съпътстваща инфрастуктура. При нашия тест успяхме да сменим доставчика си на електрическа енергия за дома, като цялата процедура се случи напълно онлайн и лиши по-малко от час за целия развой - от сравняване на офертите, до подписването на контракта.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР